Hjem » Blogg: Inspirasjon, guider og oppskrifter » Himmelsk sjokolade iskake
Oppskrift på iskake

Himmelsk sjokolade iskake

Denne iskaken er virkelig himmelsk god! 

Iskaken består av en kjeksbunn av ritzkjeks, salte peanøtter og hasselnøttkrokan. Selve iskaken består av en deilig sjokoladeis og i midten finner du en gledelig overraskelse med både sjokoladefudge og salt karamellsaus. Iskaken er trekt med smeltet sjokolade og pyntet med hasselnøttkrokan.

 Serverer du denne til gjestene dine vil du garantert imponere! 

Oppskriften er laget av Linda Hagen bak Instagramprofilen @cravings_by_linda

Ingredienser

Salt Karamellsaus

  • 75 g vann
  • 200 g sukker
  • 100 g romtemperert smør
  • 200 g kremfløte
  • 5-10 g maldonsalt (smak til)

Sjokoladefudge

Kjeksbunn

Sjokoladeis

Sjokoladetrekk

Topping

100 g Funcakes hasselnøttkrokan 

Du trenger:

Fremgangsmåte

Lag først salt karamellsaus og la den avkjøle seg helt før den settes i kjøleskap et par timer til litt fudgy i konsistensen. Lag så sjokoladefudge. Deretter kan du lage kjeksbunn og ha denne i springformen. Lag sjokoladeis, og monter hele iskaken i springformen. La stå i frysen i minimum 24 timer.

Iskaken trekkes så med smeltet sjokolade og pyntes med hasselnøttkrokan.

Salt karamellsaus

Rør sammen vann og sukker i en kjele (sukkerlake-metoden). Bruk en slikkepott og skrap innsiden av kjelekanten ren slik at det ikke er sukkerkorn opp etter kanten – vask slikkepotten ren og tørk.

Sett kjelen på platen og kok opp på litt over middels varme (styrke 6-7 av 9) til middels gyllen karamell uten å røre i sukkerlaken (dette skal ta ca. 10-15 minutter). 

Fremgangsmåte karamellsaus

Når sukkerlaken har fått en middels gyllen karamellfarge tar du kjelen av platen og rører inn romtemperert smør i biter.

Ta kjelen tilbake på platen på litt over middels varme, styrke 6-8 av 9. La det begynne å småkoke, og hell fløten sakte i kjelen, litt og litt mens du rører forsiktig.

Fremgangsmåte karamellsaus

Det kan se ut som karamellsausen skiller seg, men den vil bindes sammen igjen når fløten er tilsatt og det begynner å koke. 

Når all fløten er tilsatt og blandingen koker, så juster styrken mellom 5-7 av 9 til den koker godt, men ikke fosskoker. Tilsett maldonsalt og smak til.

Kok karamellsausen i ca. 4-5 minutter på litt over middels varme, styrke 5-7 av 9 (vi bruker styrke 5 av 9). Ikke la den koke for hardt. Rør ofte i karamellfyllet og med rolige bevegelser slik at det ikke svir seg i bunnen. Karamellsausen skal være mellom 106-108 grader. 

Mål gjerne temperaturen med et termometer. Det er viktig å tippe kjelen når du skal måle temperaturen på karamellsausen. Og ikke la pinnen til termometeret være ned i bunnen. Da får du feil temperatur.

Hell karamellsausen over i en skål og avkjøl til romtemperert. 

Hjemmelaget karamellsaus

Ikke skrap med deg karamellsausen fra innsiden av kanten på kjelen. Her kan det ligge sukkerkorn. Får du dette i karamellen kan den krystallisere seg. 

Sett i kjøleskap et par timer til den er litt mer fudgy og tykk i konsistensen slik at den ikke renner ut av sprøyteposen. Ha den deretter i en sprøytepose. 

Lag sjokoladefudge når karamellsausen har fått rett konsistens. 

Sjokoladefudge

Ha alle ingredienser utenom mørk og lys Callebaut sjokolade i en kjele og varm opp til ca. 65-70 grader på middels styrke (vi bruker styrke 6 av 9). Rør med en slikkepott. 

Ta kjelen av platen og ha i Callebaut mørk og Callebaut lys sjokolade. Rør til smeltet. 

Oppskrift hjemmelaget sjokoladefudge

Dersom sjokoladen ikke smelter kan du sette kjelen tilbake på svak varme (2-3 av 9) og røre til smeltet.  

La stå i 15 minutter. Ha sjokoladefudgen i en sprøytepose. 

Kjeksbunn

Klargjør en springform med bakepapir i bunnen. Smør innsiden av kakeringen med fett og kle med strimler av bakepapir. La bakepapiret gå 2 cm over kanten av formen. 

Kantfolie kan også brukes – da blir utsiden litt finere og med mindre sprekker. 

Smelt smør i en kjele. Sett til side. Kjør peanøtter i en foodprocessor til små smuler (ikke finmalt). Ha over i en bolle. Ha ritzkjeks i foodprocessoren og kjør til nesten finmalt. 

Ha ritzkjeksene over i bollen med peanøttene. Tilsett hasselnøttkrokan. Ha i smeltet smør og bland godt. 

Ha over i springformen og trykk kjeksbunnen godt utover i formen. Sett i kjøleskap mens du lager sjokoladeis. 

Hjemmelaget iskake fremgangsmåte
Sjokoladeis

Ha alle ingredienser i en miksebolle med ballongvisp og pisk på middels/høy hastighet til en myk tykk krem. 

Oppskrift hjemmelaget sjokolade iskake

Ha iskremen i en stor sprøytepose. 

Montering 

For å montere iskaken skal nå kjeksbunnen være i springformen, og du skal ha sjokoladeis, karamellsaus/fudge og sjokoladefudge klar i sprøyteposer. 

Ta ut springformen med kjeksbunn fra kjøleskapet. Ha et lite lag sjokoladeis over kjeksbunnen, ca. 1-1,5 cm tykt. Jevn ut med en spiseskje.

Sprøyt sjokoladeis langs innerkanten av springformen, ca. 2 cm opp langs kanten. Jevn innsiden av kanten med en spiseskje. 

Pass på at innerkanten ikke er for tynn eller har sprekker slik at fudge/karamellsaus kan lekke ut. Du skal bruke ca.  halvparten av sjokoladeisen i bunnen og langs kanten. 

Hjemmelaget sjokolade iskake

Sprøyt ut sjokoladefudge i midten og jevn forsiktig utover med en spiseskje. Sprøyt så den salte karamellsausen oppå fudgen så jevnt som mulig. Denne skal du ikke jevne ut med en skje.

Sprøyt så resten av sjokoladeisen over og jevn forsiktig utover med en spiseskje til iskaken har en rett overflate. 

Hjemmelaget iskake oppskrift

Sett i frysen minimum et døgn før den trekkes med smeltet sjokolade.

Den kan stå kortere også, men vær obs på at karamellsausen kan være mer flytende da. Denne vil ikke stivne helt, men være litt fudgy selv om resten av kaken er gjennomfryst. 

Sjokoladetrekk

Smelt delfiafett/cocosa på middels varme (styrke 3-4 av 9). Skru ned varmen til styrke 2 og tilsett mørk og lys Callebaut sjokolade. Rør med en slikkepott til smeltet. Pass på at det ikke blir for varmt. 

Sjokoladen må ikke være for varm – den skal være rundt 32-33 grader når den helles på kaken. Ha sjokoladetrekket over i et desilitermål på 1 L og med helletut. 

Sjokoladetrekk til iskake

Sett klart et brett med bakepapir som passer i frysen. Sett også klart et rent stekebrett med to passe store skåler under og en rist oppå. Vi anbefaler å bruke en liten rist (som denne – legg inn link til avkjølingsrist) slik at du kan sette risten i frysen med iskaken oppå. 

Ta ut iskaken fra springformen og fjern bakepapiret under. Sett den forsiktig over på risten. 

Hell så over smeltet sjokolade til hele iskaken er dekket. Bre sjokoladen utover med en kakespatula slik det ikke blir et for tykt lag sjokolade på toppen. 

Dryss hasselnøttkrokan på toppen før sjokoladetrekket stivner, men ikke med en gang slik at det renner av. 

Hjemmelaget iskake med sjokoladetrekk og hasselnøttkrokan

Løft forsiktig risten med iskaken over på brettet med bakepapir. Sett tilbake i frysen en liten halvtime eller frem til servering. 

Finn frem et passende kakefat til iskaken. 

Ta ut brettet med iskaken og flytt over på kakefatet. Bruk engangshansker, så kan du bare raskt løft den over på kakefatet med hendene. Det kan være du må løsne iskaken fra risten med en kniv først. 

Holdbar inntil 3 måneder i frys. 

TIPS

Callebaut lys og mørk sjokolade

Bruk sjokolade av høy kvalitet for best smak på iskaken. Vi har brukt en blanding av Callebaut lys og mørk sjokolade for en perfekt balanse mellom bitter og søt sjokolade. 

Dersom du foretrekker bare lys eller bare mørk sjokolade kan du bruke dette. 

Funcakes hasselnøttkrokan

Ikke sløyf hasselnøttkrokan. Dette er prikken over «i-en» på denne iskaken. Kaken trenger crunchen fra hasselnøttkrokanen. Vi har brukt denne.

Lorann Madagascar vanilla bean paste

En god vaniljepaste gir det lille ekstra i smaken. Vi har brukt denne

Callebaut kakao

Callebaut kakao gir en nydelig sjokoladesmak på iskremen. Du kan bruke mer eller mindre alt etter hvor intens/mild du ønsker sjokoladeisen skal være på smak. 

Sjokoladetrekk

Dersom du ikke vil dekke hele kaken med sjokolade kan du lage bare sjokoladedripp. Eller bare ha sjokolade på lokket. 

Vær obs på at sjokoladen vil «knekke» litt når iskaken deles opp siden den er helt hard. Og den vil knekke mer til tykkere lag sjokolade man har. 

Andre tips

Vi anbefaler å ha iskrem, karamellsaus og sjokoladefudge i sprøyteposer – det gjør montering mye enklere. Vi har brukt disse

Oppskriften er tilpasset en rund springform Ø 22 cm. Du kan bruke en mindre litt form, men da må den være høyere enn 6,5 cm. Bruker du en større form er det ikke sikkert du har nok iskrem til å dekke fyllet i midten fra å renne ut fra iskaken. 

Karamellsausen inni iskaken har et mye lavere frysepunkt enn resten av kaken. Denne vil derfor være mer flytende en de andre elementene. Derfor er det også viktig at karamellsaus og sjokoladefudge er dekket med iskrem rundt og oppå slik at det ikke lekker ut av kaken.

Hjemmelaget iskake med sjokolade
Handlekurv