Kokos og vanilje ispinner med bringebær
Sommeren nærmer seg med stormskritt og det betyr is-sesong! Her får du noen nydelige, hjemmelagde ispinner med smak av kokos, vanilje og bringebær. Denne oppskriften på is er uten iskremmaskin, så den er veldig enkel å lage, og ekstremt god på smak. Perfekt til varme sommerdager.
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instagramprofilen @cravings_by_linda.
Oppskriften gir ca 8-18 kokos og vanilje ispinner med bringebær (alt etter størrelse på formene). Les tips før du begynner.
Ingredienser
Kokos & vaniljeis med bringebær
- ½ boks søtet kondensert melk (ca. 197 g)
- 250 ml kokoskrem (ikke kokosmelk)
- 115 g kremfløte
- 65 g melis
- 8 g Lorann madagascar vanilla bean paste
- 200 g frosne bringebær
Sjokoladetrekk
- 600 g Callebaut hvit sjokolade
- 75 g Cocosa herdet kokosolje (delfiafett kan også brukes)
- ¼ ts salt (kan sløyfes, men anbefales)
Pynt
- 1 boks frysetørkede bringebær
Du trenger:
- Ispinneformer (nok former til ca. 8 vanlige ispinner eller 16 mini ispinner)
- Håndmikser eller kjøkkenmaskin med visp
- Foodprocessor
- Finmasket sikt
- Slikkepott
Fremgangsmåte
Kokos & vaniljeis med bringebær
Ha alle ingrediensene i en miksebolle med ballongvisp. Pisk på middels/høy hastighet til en myk krem, ca. 3-5 minutter. Vend inn frosne bringebær.
Finn frem ispinneformer og tilhørende ispinner. Bruk en spiseskje og fyll formen ca. halvfull og sett i ispinner. Fyll opp med mer iskrem til de er helt full.
Det kan være du må flytte litt rundt på bringebærene om det er veldig store biter. Ligger de litt i veien kan de også moses litt med skjeen for de tiner ganske raskt.
Sett formene i frys, minimum 6-8 timer eller til gjennomfryst.
Når ispinnene er gjennomfryst kan du ta de ut av formene. Legg de over på et brett med bakepapir som passer i frysen.
Sett brettet med ispinnene i frysen mens du lager sjokoladetrekk.
Sjokoladetrekk
Ha cocosa og salt i en romslig kjele. Smelt på lav/middels varme (styrke 3-4 av 9). Skru ned styrken til 2 og ha i Callebaut hvit sjokolade. Rør jevnlig underveis med en slikkepott og la sjokoladen smelte.
Dersom du foretrekker å smelte sjokolade i mikro eller over vannbad kan du gjøre dette.
Slik gjør du
Ha frysetørkede bringebær i en foodprocessor og kjør til støv. Sil over i en skål (bruk finmasket sil slik at du får vekk frøene).
Sett silen over en ny skål og hell støvet over i silen. Da er det klart å sikte over støv når du har dyppet ispinnene i sjokolade.
Sett klart et nytt brett med bakepapir. Sett klart et fat som du kan holde ispinnen over når du skal pynte den. Da slipper du sjokoladesøl og bringebær på benken.
Hell den smeltede hvite sjokoladen i et høyt litt smalt glass (det må være stort nok til at du kan dyppe hele ispinnen ned i sjokoladen).
Ta ut en og en ispinne og dypp i smeltet sjokolade. La renne litt av seg og sikt over bringebærstøv. Ikke vent for lenge før du pynter – sjokoladetrekket stivner ganske kjapt. Legg over på brettet med bakepapir. Gjenta til alle ispinnene er trekt med sjokolade og pyntet.
Fyll på med smeltet sjokolade underveis. Dersom sjokoladen blir tykk eller stivner, så smelt den på nytt før du fortsetter å trekke ispinnene.
Sett brettet med ispinnene tilbake i frysen 1-2 timer før servering.
TIPS
Bruk kalde ingredienser
Fløte, kokoskrem og søtet kondensert melk må være kjøleskapskaldt før det piskes opp. Dersom kokoskremen ikke er fast bør den legges i frysen til den er fast i konsistensen og ikke flytende ellers vil iskremen bli helt flytende og du vil også få mer iskrystaller i ispinnene.
Det er også viktig at du bruker kokoskrem og ikke kokosmelk. Kan kjøpes på de fleste dagligvarebutikker.
Frosne bringebær
Bruker du mini ispinneformer, så anbefaler vi å ikke bruke de største hele bringebærene i en pose, men heller bruke «smårusket» og de halve bærene.
Du kan velge om du vil blande bringebærene inn i iskremen før den has i formene eller drysse bringebær i former mens du fyller de med iskrem. Begge deler funker.
Sjokoladetrekk
Bruk hvit sjokolade av høy kvalitet for best smak. Vi har brukt Callebaut hvit sjokolade. Det er en fordel å blande den med cocosa/delfiafett for å tynne den ut. Sjokoladetrekket har lettere for å sprekke om man ikke gjør dette. Og husk pittelitt salt for å balansere smakene og fremheve sjokoladesmaken.
Du vil sitte igjen med sjokoladerester – man må ha mer sjokolade enn man egentlig trenger for å klare å dyppe alle ispinnene. Dette kan du for eksempel lage sjokoladeknekk av.
Oppbevaring
Oppbevares i frys. Pakk gjerne hver ispinne inn i plastfolie og legg deretter i en boks. Da holder de seg best. Holdbar inntil 3 måneder i frys.
Ispinneformer
Vi har mange ulike ispinneformer i nettbutikken vår. Her har vi brukt disse 3 ispinneformene fra Silikomart: Ispinneformer klassisk, tango, og mini vintage.
Antall ispinner du får varierer fra ca. 8 til 18 ispinner alt etter hvilke former du bruker. Iskrem til overs kan du ha i en boks, så har du kule-is.
Lorann Madagascar vanilla bean paste
Bruk en vaniljepaste av god kvalitet for best smak på iskremen. Vi har brukt denne vaniljepasten fra LorAnn.
Frysetørkede bringebær
Vi anbefaler å pynte med frysetørkede bringebær for den lille prikken over «i-en». Du finner den her.
Du trenger ikke å lage bringebærstøv. Det går fint å drysse frysetørkede bringebær over sjokoladetrekket også. Da får man mindre svinn og det er litt mindre arbeid. Dersom du ikke lager bringebærstøv trenger du ikke food processor eller finmasket sil.