Oppskrift på sitron og vaniljekake
Oppskrift på sitron og vaniljekake
Vil du lage en lekker og dekorativ kake i sommerlige farger? Denne sitron- og vaniljekaken med ostekrem vil garantert pynte opp kakebordet. Oppskriften er nøye beskrevet og med steg for steg bilder slik at selv nybegynnere skal klare å lage denne. Denne kaka er frisk og god på smak, i tillegg til at den er utrolig lekker å se på!. Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.
Ingredienser
Sitron & vaniljekake
- 525 g sukker
- 5 romtempererte egg, str. M/L (ca. 325 g egg med skall)
- 200 g gresk yoghurt
- 180 g h-melk
- 225 g nøytral olje
- 25 g Lorann madagascar vanilla bean paste
- 100 g ferskpresset sitronjuice*
- 13 g finrevet sitronskall*
- 350 g hvetemel
- 150 g potetmel
- 4 g natron
- 13 g bakepulver
- ¾ ts salt
*Du trenger 2-3 sitroner alt etter hvor store og modne de er.
1 stor langpanne, ca. 33×22 cm, 5-6 cm høy
Ostekrem
- 250 g romtemperert smør
- 750 g melis
- 450 g kremost naturell
- 12 gLorann madagascar vanilla bean paste
- 1/3 ts salt
- 30 g ferskpresset sitronjuice
Dekorering
6 sprøytetipper
6 sprøyteposer
6 ulike pastellfarger
Utstyr:
- Stor langpanne, ca.33×22 cm for høy kake (ca. 5 cm) eller 37×26 cm for en litt lavere kake (ca. 4 cm)
- Håndmikser
- Kjøkkenmaskin med k-spade
- 6 sprøyteposer
- 6 tipper (Wilton: 1M, 2A, 2D, 4B, JEM drop flower: 1G, 1J)
- Pastel ProGel Multipack, 6 farger
- Annet utstyr: Stor bakebolle + div. små boller/skåler, sikt, slikkepott, rivjern, stor ballongvisp
Fremgangsmåte
Sitron & vaniljekake
- Forvarm ovnen til 160 grader, over/under varme. Sett en rist på nest nederste rille i ovnen. Kle en langpanne med bakepapir.
- Riv skallet av 2-3 sitroner til du har 13 g sitronskall. Press saften av 2-3 sitroner til du har 100 g sitronjuice.
- Sikt potetmel, hvetemel, natron og bakepulver i en bolle. Sikt dette 3 ganger. Tilsett salt. Vei opp øvrige ingredienser og sett klart.
- Ha egg og sukker i en stor bakebolle. Pisk med en håndmikser på lav/middels hastighet (styrke 2 av 5) til lyst, men ikke tykk eggedosis, ca. 4-5 minutter.
- Ha i olje, h-melk, gresk yoghurt og vaniljepaste. Pisk på lav hastighet til godt blandet sammen.
- Tilsett det tørre sammen med sitronjuice og sitronskall og rør med en ballongsvisp til klumpfritt. Ikke rør mer enn nødvendig.
- Hell kakerøren over i langpannen.
- Sett kaken i ovnen og sett et stekebrett på rillen over kaken (stekebrett-metoden). Stek kaken i ca. 70-85 minutter til gjennomstekt. Sjekk med kakenål på slutten. Den er ferdig når det er litt smuler igjen på kakenålen. Avkjøl.
Det er viktig at kaken blir gjennomstekt ellers kan den synke i midten. Husk at alle ovner er forskjellig. Tilpass steketid til din ovn.
Når kaken har stått 1-1,5 time til avkjøling kan du lage ostekrem. Ostekremen skal ligge en stund i kjøleskap før bruk, så da vil kake og ostekrem være klar til bruk omtrent samtidig.
Ostekrem
- Ha romtemperert smør og 2/3 deler av melisen i miksebolle med k-spade. Kjør til hvitt og kremete, først på lav hastighet til melisen er blandet inn og skru deretter opp til middels/høy hastighet. Skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet.
- Tilsett resten av melisen, kremost, salt og vaniljepaste. Kjør først på lav hastighet til melisen er mikset inn og øk hastigheten til høy i ca. 1-2 minutter.
- Ha i sitronjuice og miks på lav hastighet i 10 sekunder til akkurat blandet inn.
PS: steg for steg bildene viser dobbel porsjon ostekrem.
Forberedelser dekorering
Fordel ostekremen i 6 skåler. Ca. 225 g ostekrem i hver skål.
Dersom du ønsker mer ostekrem med en eller flere farger trenger du ikke å fordele ostekremen likt i alle skålene. Fordel mengde etter eget ønske.
Sett frem 6 sprøytetipper (2D, 1M, 1G, 1J, 2A, 4B), 6 sprøyteposer, et litermål og en slikkepott.
Obs! fargene peach, lemon, mint green og baby blue er mer konsentrert og gir sterkere farge enn lilac og baby pink. Vær forsiktig med mengde farge. Bland inn litt og litt.
Pastel ProGel Lilac:
Ha tipp 2D i en sprøytepose. Klipp hull til tippen. Vri tippen med sprøyteposen slik at den lukkes. Sett sprøyteposen i litermålet og brett posen ned over litermålet.
Tilsett litt og litt farge (ikke for mye av gangen) og bland inn med en slikkepott til ønsket farge. Ha ostekremen over i sprøyteposen. Lukk posen med en klips eller strikk. Legg til side. Vask slikkepotten og tørk den godt.
Pastel ProGel Baby Pink:
Ha tipp 1M i en sprøytepose. Klipp hull til tippen. Vri tippen med sprøyteposen slik at den lukkes. Sett sprøyteposen i litermålet og brett posen ned over litermålet.
Tilsett litt og litt farge (ikke for mye av gangen) og bland inn med en slikkepott til ønsket farge. Ha ostekremen over i sprøyteposen. Lukk posen med en klips eller strikk. Legg til side. Vask slikkepotten og tørk den godt.
Pastel ProGel Peach:
Ha tipp 1G i en sprøytepose. Klipp hull til tippen. Vri tippen med sprøyteposen slik at den lukkes. Sett sprøyteposen i litermålet og brett posen ned over litermålet.
Tilsett litt og litt farge (ikke for mye av gangen) og bland inn med en slikkepott til ønsket farge. Ha ostekremen over i sprøyteposen. Lukk posen med en klips eller strikk. Legg til side. Vask slikkepotten og tørk den godt.
Pastel ProGel Lemon:
Ha tipp 1J i en sprøytepose. Klipp hull til tippen. Vri tippen med sprøyteposen slik at den lukkes. Sett sprøyteposen i litermålet og brett posen ned over litermålet.
Tilsett litt og litt farge (ikke for mye av gangen) og bland inn med en slikkepott til ønsket farge. Ha ostekremen over i sprøyteposen. Lukk posen med en klips eller strikk. Legg til side. Vask slikkepotten og tørk den godt.
Pastel ProGel Mint Green:
Ha tipp 2A i en sprøytepose. Klipp hull til tippen. Vri tippen med sprøyteposen slik at den lukkes. Sett sprøyteposen i litermålet og brett posen ned over litermålet.
Tilsett litt og litt farge (ikke for mye av gangen) og bland inn med en slikkepott til ønsket farge. Ha ostekremen over i sprøyteposen. Lukk posen med en klips eller strikk. Legg til side. Vask slikkepotten og tørk den godt.
Pastel ProGel Baby Blue:
Ha tipp 4B i en sprøytepose. Klipp hull til tippen. Vri tippen med sprøyteposen slik at den lukkes. Sett sprøyteposen i litermålet og brett posen ned over litermålet.
Tilsett litt og litt farge (ikke for mye av gangen) og bland inn med en slikkepott til ønsket farge. Ha ostekremen over i sprøyteposen. Lukk posen med en klips eller strikk. Legg til side. Vask slikkepotten og tørk den godt.
Legg alle sprøyteposene i kjøleskap i ca. 1-1,5 time slik at den blir litt mer fast i konsistensen.
TIPS
Stekebrett-metoden
Et stekebrett på rillen over det du steker gir en jevnere og finere overflate. Det er større sjanse for sprekker og topper om man ikke bruker stekebrett. Spesielt om ovnen er for varm.
Denne metoden er genial og man får stort sett alltid en finere og jevnere overflate på kaker/cupcakes. Vær obs på at det tar lengre tid enn det du kanskje er vant med når man bruker stekebrett-metoden – stort sett 10-20 minutter.
Sitron & vaniljekake
Du får best resultat om du bruker en håndmikser for å lage kakerøren, men en kjøkkenmaskin med visp kan også brukes.
Vær obs på å piske eggedosisen til rett konsistens. Det er viktig at den ikke er for bløt (for lite pisket) og ikke så tykk som eggedosis til sukkerbrød. Ca. 4-5 minutter er tilstrekkelig om man bruker håndmikser.
Dekorering
Vi har dekorert med 6 ulike tipper og pastell farger for en ekstra lekker og sommerlig vibe. Her er det egentlig bare å prøve seg frem og være kreativ.
Ostekrem
Bland inn farger med en slikkepott. Ostekremen tåler å bli rørt litt i, så ikke vær redd for det. Den vil bli fastere i konsistens om den ligger 1-1,5 time i kjøleskap før bruk.
Oppbevaring
Kaken kan oppbevares i kjøleskap inntil 3-5 dager. Kaken kan fryses med og uten ostekrem. Holdbar inntil 3 måneder.
Fryses den med ostekrem er det lurt å gjennomfryse kaken først uten å pakke den inn, og deretter pakke godt inn i plastfolie (og gjerne et lag aluminiumsfolie utenpå). Da unngår du at den får smak fra andre produkter i frysen og/eller frostskader.
Skal kaken serveres i selskap eller til andre begivenheter anbefaler vi å kun fryse kakebunn, og lage ostekrem/dekorere samme dag/dagen før servering.