Skip to main content
  Gratis frakt på ordre over 1000 kr
  Rask levering
  Åpent kjøp i 30 dager
Slikkepott logo

Nettbutikken for bakeglede

1,000.00 kr igjen til gratis frakt!
Sitronkake med ostekrem

Sitron og vaniljekake med ostekrem i pastellfarger

Vil du lage en lekker og dekorativ kake i sommerlige farger? Denne sitron- og vaniljekaken med ostekrem vil garantert pynte opp kakebordet. Oppskriften er nøye beskrevet og med steg for steg bilder slik at selv nybegynnere skal klare å lage denne. Denne kaka er frisk og god på smak, i tillegg til at den er utrolig lekker å se på! Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instagramprofilen @cravings_by_linda.

Ingredienser

Sitron & vaniljekake

  • 525 g sukker
  • 5 romtempererte egg, str. M/L (ca. 325 g egg med skall)
  • 200 g gresk yoghurt
  • 180 g h-melk 
  • 225 g nøytral olje
  • 25 g Lorann madagascar vanilla bean paste
  • 100 g ferskpresset sitronjuice*
  • 13 g finrevet sitronskall*
  • 350 g hvetemel
  • 150 g potetmel
  • 4 g natron
  • 13 g bakepulver
  • ¾ ts salt

*Du trenger 2-3 sitroner alt etter hvor store og modne de er. 

1 stor langpanne, ca. 33×22 cm, 5-6 cm høy 

Ostekrem

Dekorering

  • 6 sprøytetipper 
  • 6 sprøyteposer
  • 6 ulike pastellfarger

Utstyr

Fremgangsmåte

Sitron & vaniljekake 

Forvarm ovnen til 160 grader, over/under varme. Sett en rist på nest nederste rille i ovnen. Kle en langpanne med bakepapir.

Riv skallet av 2-3 sitroner til du har 13 g sitronskall. Press saften av 2-3 sitroner til du har 100 g sitronjuice. 

Sikt potetmel, hvetemel, natron og bakepulver i en bolle. Sikt dette 3 ganger. Tilsett salt. Vei opp øvrige ingredienser og sett klart. 

Ha egg og sukker i en stor bakebolle. Pisk med en håndmikser på lav/middels hastighet (styrke 2 av 5) til lyst, men ikke tykk eggedosis, ca. 4-5 minutter. 

Ha i olje, h-melk, gresk yoghurt og vaniljepaste. Pisk på lav hastighet til godt blandet sammen. 

Tilsett det tørre sammen med sitronjuice og sitronskall og rør med en ballongsvisp til klumpfritt. Ikke rør mer enn nødvendig. 

Hell kakerøren over i langpannen.  

Sett kaken i ovnen og sett et stekebrett på rillen over kaken (stekebrett-metoden). Stek kaken i ca. 70-85 minutter til gjennomstekt. Sjekk med kakenål på slutten. Den er ferdig når det er litt smuler igjen på kakenålen. Avkjøl.

Det er viktig at kaken blir gjennomstekt ellers kan den synke i midten. Husk at alle ovner er forskjellig. Tilpass steketid til din ovn. 

Når kaken har stått 1-1,5 time til avkjøling kan du lage ostekrem. Ostekremen skal ligge en stund i kjøleskap før bruk, så da vil kake og ostekrem være klar til bruk omtrent samtidig.  

Ostekrem

Ha romtemperert smør og 2/3 deler av melisen i miksebolle med k-spade. Kjør til hvitt og kremete, først på lav hastighet til melisen er blandet inn og skru deretter opp til middels/høy hastighet. Skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet. 

Tilsett resten av melisen, kremost, salt og vaniljepaste. Kjør først på lav hastighet til melisen er mikset inn og øk hastigheten til høy i ca. 1-2 minutter. 

Ha i sitronjuice og miks på lav hastighet i 10 sekunder til akkurat blandet inn. 

PS: steg for steg bildene viser dobbel porsjon ostekrem.

Forberedelser dekorering

Fordel ostekremen i 6 skåler. Ca. 225 g ostekrem i hver skål til for å få dekket hele sitron- og vaniljekaken. 

Dersom du ønsker mer ostekrem med en eller flere farger trenger du ikke å fordele ostekremen likt i alle skålene. Fordel mengde etter eget ønske.

Sett frem 6 sprøytetipper (2D, 1M, 1G, 1J, 2A, 4B), 6 sprøyteposer, et litermål og en slikkepott.

Obs! fargene peach, lemon, mint green og baby blue er mer konsentrert og gir sterkere farge enn lilac og baby pink. Vær forsiktig med mengde farge. Bland inn litt og litt.  

Pastel ProGel Lilac:

Ha tipp 2D i en sprøytepose. Klipp hull til tippen. Vri tippen med sprøyteposen slik at den lukkes. Sett sprøyteposen i litermålet og brett posen ned over litermålet. 

Tilsett litt og litt farge (ikke for mye av gangen) og bland inn med en slikkepott til ønsket farge. Ha ostekremen over i sprøyteposen. Lukk posen med en klips eller strikk. Legg til side. Vask slikkepotten og tørk den godt.

Pastel ProGel Baby Pink:

Ha tipp 1M i en sprøytepose. Klipp hull til tippen. Vri tippen med sprøyteposen slik at den lukkes. Sett sprøyteposen i litermålet og brett posen ned over litermålet.

Tilsett litt og litt farge (ikke for mye av gangen) og bland inn med en slikkepott til ønsket farge. Ha ostekremen over i sprøyteposen. Lukk posen med en klips eller strikk. Legg til side. Vask slikkepotten og tørk den godt.

Pastel ProGel Peach:

Ha tipp 1G i en sprøytepose. Klipp hull til tippen. Vri tippen med sprøyteposen slik at den lukkes. Sett sprøyteposen i litermålet og brett posen ned over litermålet.

Tilsett litt og litt farge (ikke for mye av gangen) og bland inn med en slikkepott til ønsket farge. Ha ostekremen over i sprøyteposen. Lukk posen med en klips eller strikk. Legg til side. Vask slikkepotten og tørk den godt.

Pastel ProGel Lemon:

Ha tipp 1J i en sprøytepose. Klipp hull til tippen. Vri tippen med sprøyteposen slik at den lukkes. Sett sprøyteposen i litermålet og brett posen ned over litermålet.

Tilsett litt og litt farge (ikke for mye av gangen) og bland inn med en slikkepott til ønsket farge. Ha ostekremen over i sprøyteposen. Lukk posen med en klips eller strikk. Legg til side. Vask slikkepotten og tørk den godt.

Pastel ProGel Mint Green:

Ha tipp 2A i en sprøytepose. Klipp hull til tippen. Vri tippen med sprøyteposen slik at den lukkes. Sett sprøyteposen i litermålet og brett posen ned over litermålet.

Tilsett litt og litt farge (ikke for mye av gangen) og bland inn med en slikkepott til ønsket farge. Ha ostekremen over i sprøyteposen. Lukk posen med en klips eller strikk. Legg til side. Vask slikkepotten og tørk den godt.

Pastel ProGel Baby Blue:

Ha tipp 4B i en sprøytepose. Klipp hull til tippen. Vri tippen med sprøyteposen slik at den lukkes. Sett sprøyteposen i litermålet og brett posen ned over litermålet.

Tilsett litt og litt farge (ikke for mye av gangen) og bland inn med en slikkepott til ønsket farge. Ha ostekremen over i sprøyteposen. Lukk posen med en klips eller strikk. Legg til side. Vask slikkepotten og tørk den godt.

Legg alle sprøyteposene i kjøleskap i ca. 1-1,5 time slik at den blir litt mer fast i konsistensen. 

Dekorering

Ha sitron- og vaniljekaken over på et passende kakefat og start dekoreringen med ostekrem. 

Dekorer kaken etter eget ønske. Her ser du ulike mønster du kan lage med de ulike tippene. 

Oppbevares i kjøleskap inntil 3-5 dager. Kaken kan fryses. Holdbar inntil 3 måneder. Den kan fryses med og uten ostekrem. Se tips.

TIPS

Stekebrett-metoden

Et stekebrett på rillen over det du steker gir en jevnere og finere overflate. Det er større sjanse for sprekker og topper om man ikke bruker stekebrett. Spesielt om ovnen er for varm.

Denne metoden er genial og man får stort sett alltid en finere og jevnere overflate på kaker/cupcakes. Vær obs på at det tar lengre tid enn det du kanskje er vant med når man bruker stekebrett-metoden – stort sett 10-20 minutter. 

Sitron & vaniljekake

Du får best resultat om du bruker en håndmikser for å lage kakerøren, men en kjøkkenmaskin med visp kan også brukes. 

Vær obs på å piske eggedosisen til rett konsistens. Det er viktig at den ikke er for bløt (for lite pisket) og ikke så tykk som eggedosis til sukkerbrød. Ca. 4-5 minutter er tilstrekkelig om man bruker håndmikser.  

Smør

Vi anbefaler på det sterkeste å bruke ekte meierismør i smørkremen. Dersom du ikke vil bruke det du bruke et smør/margarin som stivner når det står kaldt. Ellers vil ostekremen bli for bløt.

Dekorering

Vi har dekorert med 6 ulike tipper og pastell farger for en ekstra lekker og sommerlig vibe. Her er det egentlig bare å prøve seg frem og være kreativ.  

Ostekrem

Bland inn farger med en slikkepott. Ostekremen tåler å bli rørt litt i, så ikke vær redd for det. Den vil bli fastere i konsistens om den ligger 1-1,5 time i kjøleskap før bruk. 

Oppbevaring

Kaken kan oppbevares i kjøleskap inntil 3-5 dager. Kaken kan fryses med og uten ostekrem. Holdbar inntil 3 måneder. 

Fryses den med ostekrem er det lurt å gjennomfryse kaken først uten å pakke den inn, og deretter pakke godt inn i plastfolie (og gjerne et lag aluminiumsfolie utenpå). Da unngår du at den får smak fra andre produkter i frysen og/eller frostskader. 

Skal kaken serveres i selskap eller til andre begivenheter anbefaler vi å kun fryse kakebunn, og lage ostekrem/dekorere samme dag/dagen før servering.  

Lorann Madagascar vanilla bean paste

Bruk en vaniljepaste av høy kvalitet for best smak på både kaken og ostekremen. Vi har brukt denne.

Langpanne

Ønsker du en like høy kake som vi har laget (ca. 5 cm høy) kan du bruke denne formen som er 33×22 cm. 

Dersom du ønsker en litt lavere kake kan du bruke denne formen som er 37×26 cm, 4 cm høy.

La bakepapiret gå 1,5 cm over kanten på formen. Oppskriften vil fylle disse to formene og det er alltid greit å ha litt marginer å gå på med en litt høyere bakepapir kant. 

Pastel ProGel, 6 farger

Dekorer med lekre sommerfarger i pastell. Vi har brukt disse fargene som kommer i en multipack. Disse er skikkelig fine og lette å blande i ostekremen. I tillegg er de på tube noe som gjør det veldig enkelt å tilsette farge. 

Sprøytetipper og sprøyteposer

Du trenger 6 ulike tipper. Vi har brukt 1M, 2A, 2D, 4B, 1G, 1J.

Du kan selvsagt dekorere med de tippene du ønsker, men vi synes disse ga en superfin kake. I tillegg kan man lage mange ulike mønster med de ulike tippene. 

Vi har brukt disse sprøyteposene. Du trenger 6 stk. men det er alltid greit å ha noen ekstra i bakhånd om man skulle trenge det. 

    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tomFortsett å handle
      Bruk kode