Oppskrift på traktorkake
For alle små og store traktorelskere der ute, er det ingenting som slår følelsen av å feire en spesiell dag med en fantastisk traktorkake. Enten det er en bursdag, et gårdsbesøk eller en annen anledning som kaller for en dose landlig magi, er denne oppskriften skreddersydd for deg. Oppskriften på traktorkake er laget så du kan velge om du vil lage vaniljekake eller sjokoladekake.
Se film av dekoreringen helt nederst.
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak Instagramprofilen @cravingsbylinda
Ingredienser
Vaniljekake
170g sukker
2 romtempererte egg, str M (ca. 57-59g med skall)
125g creme fraiche
30g helmelk
75g nøytral olje (f.eks. rapsolje)
10g Lorann madagascar vanilla bean paste
125g hvetemel
50g potetmel
30g funcakes melkepulver
2g natron
4g bakepulver
3g salt
20g ferskpresset sitronjuice
Vil du lage sjokoladekake, gjør du følgende:
- Tilsett 40g Barry callebaut kakaopulver, reduser 30g hvetemel og 10g potetmel
- Erstatt sitronjuice med helmelk
Ostesmørkrem
135 g romtemperert ekte meierismør
300 g kremost naturell
350 g melis
12 g Lorann madagascar vanilla bean paste
2 g salt
500 g av ostesmørkremen tilsettes 20 g Callebaut kakao
Du trenger:
- 1 traktor kakeform
- Bakepensel til å smøre formen
- Håndmikser
- Kjøkkenmaskin
- Bakevekt
- Finmasket sikt
- Ballongvisp
- Slikkepott, diverse bakeboller/skåler
- Kakedrum
- 5 sprøyteposer
- 5 sprøytetipper (Vi har brukt disse: Wilton 4B, 224, 16, 21 og 362)
- Progel gul, grønn og svart
Fremgangsmåte
Vaniljekake
Viktig: Skal du lage sjokoladekake må du redusere mengde hvetemel til 95 g og mengde potetmel til 40 g. Øk mengde h-melk til 50 g. Følg ellers oppskriften som beskrevet.
Forvarm ovnen til 160 grader over/under varme. Sett en rist på nest nederste rille i ovnen. Sett et stekebrett på nest øverste rille i ovnen.
Pensle kakeformen med fett. Pensle godt ned i riller/mønster. Dette er spesielt viktig med sjokoladekaken – den henger litt ekstra godt fast i formen.
Ha hvetemel, potetmel, melkepulver, salt, natron og bakepulver i en bolle. Sikt dette sammen 5 ganger.
Lager du sjokoladekake har du 40 g kakao i bollen også.
Vei opp creme fraiche, h-melk, olje og vaniljepaste i egne skåler og sett til side. Press saften av en sitron til du har 20 g juice.
Lager du sjokoladekake sløyfer du sitronjuice og øker mengde h-melk med 20 g.
Ha sukker og egg i en romslig bakebolle. Pisk i 5 minutter med håndmikser på middels hastighet, styrke 2 av 5 (bruk gjerne stoppeklokke). Den skal være litt tykk og lys, men ikke fluffy eggedosis som man bruker til sukkerbrød.
Ikke pisk på for høy hastighet – dette lager store luftbobler og kaken kan synke under/etter steking. Ikke pisk for kort tid, da kan den også synke under steking. Pisk heller ett minutt for lenge enn ett minutt for lite.
Pisk inn creme fraiche, h-melk, olje og vaniljepaste på lav hastighet, styrke 1 av 5, ca. 15 sekunder.
Ha i det tørre og rør lett og forsiktig sammen med en ballongvisp til nesten klumpfritt. Ikke rør mer enn nødvendig.
Ikke bruk håndmikser til å blande inn det tørre. I dette steget er det viktig å ikke røre for hardt eller for mye. Dette påvirker konsistensen på kaken.
Vend tilslutt inn sitronjuice med en slikkepott. Lager du sjokoladekake sløyfer du sitronjuice.
Ha kakerøren over i formen. Dunk den noen ganger i benken og skyv litt på formen slik at røren får lagt seg i godt i bunnen.
Sett formen i ovnen og stek i ca. 45-55 minutter til gjennomstekt. Ta kaken ut av ovnen og snu den opp ned på en rist. La stå i 15 minutter og løft av formen. La den avkjøle seg helt.
Husk at alle ovner steker forskjellig. Pass derfor på kaken fra 40 minutter og utover og la den steke til den er ferdig. Sjekk gjerne med en kakenål på slutten. Sjekker du med kakenål for tidlig kan den synke i midten. Kjenn derfor med fingrene forsiktig på toppen i midten først og når du kjenner kaken begynner å sette seg, så kan du prøve med kakenål.
Når kaken er nesten helt avkjølt kan du begynne på ostekremen.
Alternativt kan kaken fryses om du lager kakebunnen noen dager før bruk. Husk å pakke den godt inn i plastfolie. La kaken tine i plastfolie og sett den deretter over på et passende kakefat.
Ostesmørkrem
Ha smør og halvparten av melisen i en miksebolle med k-spade. Miks på middels/høy hastighet til hvitt og kremete (styrke 5 av 7), ca. 5 minutter. Skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet.
Tilsett så resten av ingrediensene og miks noen sekunder på lav hastighet til melisen er blandet inn, og miks deretter på høy hastighet i 1 minutt (styrke 7 av 7).
Det er en fordel å mikse på høy styrke etter kremost er tilsatt. Kremost slipper nemlig vann om man mikser på for lav styrke. Du vil få en fastere ostekrem om du mikser på høy styrke.
Ta ut ca. 325 g av ostesmørkremen og la resten være igjen i miksebollen (ca. 500 g). Tilsett 20 g kakao i ostesmørkremen i miksebollen og miks denne inn først noen sekunder på lav hastighet deretter 15 sekunder på maks hastighet.
Vei så opp ostesmørkrem i 5 ulike boller og bland inn i farger i de som skal tilsettes farge:
- Ufarget (hvit): 75 g ostesmørkrem
Tipp: Wilton 224
- Farge gul: 50 g ostesmørkrem
Tipp: Wilton 16
Progel Yellow: 1 liten ert
- Farge grønn: 200 g ostesmørkrem
Tipp Wilton 21
Progel Bright green: ¼ ts
- Farge brun (med kakao): 250 g ostesmørkrem
Tipp Wilton 4B
- Farge svart (med kakao): 250 g ostesmørkrem
Tipp Wilton 362
Progel Svart: ca. 1/2 ts
Bland inn farge i ostesmørkremen med en slikkepott. Ha så de ulike kremene i hver sin sprøytepose med tipp. Legg posene i kjøleskap i 30-60 minutter slik at den blir mer fast.
Det kan være du må legge sprøyteposene i frysen i 4-5 minutter underveis mens du dekorerer kaken. Spesielt om du har varme hender. Da vil kremen bli bløtere siden den varmes opp av hendene dine. Ta derfor et par pauser underveis om du ser kremen blir bløt og legg posene i frysen. Bare ikke la de ligge for lenge slik at kremen fryser.
Du vil ha litt rester igjen av hver ostesmørkrem. Det er alltid greit å ha litt krem å gå på når man skal dekorere.
Slik gjør du
Snu kaken opp ned på en skjærefjøl med bakepapir med risten enda på kaken. Løsne risten forsiktig av kaken.
Risten vil henge litt fast i kaken. Press forsiktig gjennom alle hullene med fingrene der den henger fast, så løsner den. Vær tålmodig og gjør dette i alle hullene slik at du ikke river av toppen. Dette er viktig ellers river du av mye av topplaget på kaken.
Løft kaken forsiktig over på et passende kakefat. Husk at mønsteret av traktoren må ligge opp. Det er denne siden som skal pyntes.
Ta ut alle sprøyteposene fra kjøleskap og begynn å dekorer. Hjul, ramme rundt vindu og pipe skal være svart. Selve traktoren grønn, hvite vinduer og gult/svart mønster inni hjulene, under vindu og bak (skilt), og brun jord som traktoren «står» på.
Husk å legge posene i frys 4-5 minutter om du merker ostesmørkremen begynner å bli for bløt. Den vil mest sannsynlig bli bløt mens du dekorerer, da kremen varmes opp av hendene dine når du holder i sprøyteposen.
Kaken oppbevares i kjøleskap inntil 2-3 dager. Kaken kan fryses med og uten ostesmørkrem. Holdbar inntil 3 måneder. For finest kake ved servering anbefaler vi å dekorere kaken samme dag/dagen før servering, men kakerester kan fint fryses med ostesmørkrem.
VIKTIGE TIPS
Følg oppskriften nøye
Det er viktig å følge oppskriften nøye. Vei opp ingrediensene og bruk oppgitt mengde. Ellers kan du risikere at det blir for mye eller for lite kakerøre i formen. Dette gjelder spesielt størrelsen på egg. Bruker du store egg i denne oppskriften vil det bli for mye kakerøre i formen.
Sjokoladekake
Du kan bruke samme oppskrift for å lage sjokoladekake også. Da må du redusere hvetemel med 30 g og potetmel med 10 g, og erstatte dette med 40 g kakao. I tillegg må du sløyfe sitronjuice og erstatte dette med h-melk. Ellers kan oppskriften følges som beskrevet.
Sikt det tørre flere ganger
Ved å sikte det tørre flere ganger inkorporer du luft i det tørre. Dette fører til en luftigere kake.
Husk å piske egg og sukker nok
Dersom du ikke pisker egg og sukker lenge nok vil kaken kollapse i midten. Du skal ikke piske til en tykk eggedosis som man bruker til sukkerbrød, men litt mindre. Pisker du i 5 minutter på styrke 2 av 5 med en håndmikser skal dette være tilstrekkelig.
Ikke pisk på for høy styrke. Da pisker du inn for store luftbobler. Disse sprekker under steking og kan føre til at kaken kollapser under eller etter steking.
Pensle formen med fett
Pensle formen med fett før du heller i kakerøren. Da slipper du å risikere at kaken henger fast. Vi pensler godt med formfett, men både smør og nøytral olje kan brukes. Husk at dersom du bruker smør kan kaken bli mer mørk gyllen på farge.
Ostesmørkrem
Vi anbefaler å bruke ekte meierismør i oppskriften ellers kan den bli for bløt til å dekorere med. Man kan bruke margarin, men bruk da et som blir fast om det oppbevares i kjøleskap. Dette er avgjørende for konsistensen på kremen. Brelett og soft flora som er type smøremykt smør vil for eksempel ikke funke.
Husk også å piske på høy hastighet etter kremost er tilsatt – lav hastighet fører til at kremosten slipper mer vann.
Ostekremen vil stivne i kjøleskap, så er den for bløt la den ligge kaldt til den blir fastere. Og du bør legge sprøyteposene litt i frysen når du dekorerer kaken. Til lengre tid man bruker på å dekorere til mer varmer man kremen i posen med hendene. Derfor er det lurt å ta et par pauser underveis om den blir for bløt, og la den ligge i frys noen minutter for å bli fast igjen.
INGREDIENSER
Creme fraiche
Vi anbefaler å bruke creme fraiche, men seterrømme kan også brukes. Andre syrnede produkter inneholder ikke samme mengde fett og vann, så vær forsiktig med å bytte ut creme fraiche med yoghurt/kulturmelk/gresk yoghurt eller lignende.
Nøytral olje
Bruk en nøytral olje ellers vil oljen påvirke smaken på kaken.
Sitronjuice
Sitronjuice tilsettes for å senke ph-verdien i kakerøren og for å balansere og fremheve smakene. Du vil ikke smake sitronen, men den vil gjøre en forskjell. Kakao er bittert i seg selv og derfor sløyfes sitronjuice i sjokoladekaken.
Hvetemel + potetmel
En blanding av hvetemel og potetmel gir en litt mykere og luftigere kake. Man kan bruke bare hvetemel, men da blir kaken litt mer kompakt og tung.
Vaniljepaste
I både kaken og ostekremen er det viktig å bruke en vaniljepaste av god kvalitet. Vi har brukt Lorann madagascar vanilla bean paste.
Melkepulver
Melkepulver tilfører masse god smak og gir en mykere kake. Anbefales.
Kakao
Bruk en god kvalitetskakao for best smak på sjokoladekaken. Vi har brukt Cacao Barry kakaopulver.
UTSTYR
Håndmikser
Du trenger en håndmikser for å lage kakerøren. Du kan også bruke en kjøkkenmaskin, men pass på at en kjøkkenmaskin ofte pisker inn for store luftbobler i eggedosisen og det kan føre til at kaken synker under steking. En håndmikser gir best resultat.
Traktor kakeform
Denne oppskriften er tilpasset akkurat denne formen her. Bruker du en annen form er det ikke sikkert kakerøren fyller formen eller i verste fall at det blir for mye og renner over under steking.
Firkantet kakebrett
Vi har brukt denne kakedrummen. Dette er stort nok til at man kan dekorere og pynte rundt kaken om man ønsker det.
Kjøkkenmaskin
Du trenger kjøkkenmaskin med k-spade (det utstyret som er ment for å blande kakerører) til ostesmørkremen.
Bakevekt
Ingrediensene er oppgitt i gram for dette er mest nøyaktig og gir best resultat. Du trenger derfor en god bakevekt som kan veie ned til minimum 2 g.
Sprøyteposer, farger og tipper
Du kan bruke de fargene og tippene du selv ønsker. Vi har brukt Progel Gul, Progel Grønn og Svart, samt 5 ulike tipper fra Wilton: 4B, 224, 16, 21 og 362.
Du trenger også 5 sprøyteposer til ostesmørkremen om du bruker 5 ulike farger slik som vi har gjort. Bruker du flere farger på for eksempel traktoren trenger du flere poser og tipper.
-
Callebaut lys sjokolade – 400grkr 199,00 inkl. mva.
-
Callebaut sjokolade -Gull- 400gkr 228,00 inkl. mva.
-
FunCakes Hasselnøttkrokan -200g-kr 131,00 inkl. mva.
-
Wilton Kakeform Kvadrat 20 cmkr 89,00 inkl. mva.