Skip to main content
  Gratis frakt på ordre over 1000 kr
  Rask levering
  Åpent kjøp i 30 dager
Slikkepott logo

Nettbutikken for bakeglede

1,000.00 kr igjen til gratis frakt!
Oppskrift på regnbuekake

Oppskrift på regnbuekake

Oppskrift på regnbuekake, som gjør at du kan bake som en proff! Denne oppskriften guider deg gjennom steg for steg hvordan du skal imponere med en høy regnbuekake som ikke bare ser lekker ut, men også smaker fantastisk! 

Oppskriften er laget av Linda Hagen bak Instagramprofilen @cravingsbylinda

Ingredienser

Kakebunn

330 g hvetemel

140 g potetmel

70 g Funcakes melkepulver

8 g bakepulver

5 g natron

5 g salt

275 g sukker (finmalt – se oppskrift/fremgangsmåte)

140 g romtemperert smør i terninger

70 g nøytral olje

25 g Lorann madagascar vanilla bean paste

275 g kefir/kulturmelk, temperert

140 g eggehviter temperert (4 store egg, str. L, ca. 68 g med skall per egg)

Denne oppskriften må lages 3 ganger. 2 ulike farger tilsettes hver gang slik at du tilslutt har 6 kakebunner i regnbuens farger: lilla, blå, grønn, gul, orange og rød. 

Du trenger:
  • 2 springformer, Ø 20 cm
  • Kjøkkenmaskin
  • Foodprocessor
  • Bakevekt
  • Slikkepotter, sikt, boller/skåler
  • Progel konsentrert farge (6 ulike farger: gul, orange, grønn, blå, lilla og rød)
  • Linjal (anbefales for å måle kakebunnene)
  • Avkjølingsrist
Til montering trenger du:
  • Kakefat, 22-25 cm i diameter
  • Kakedreier – med eller uten fot (se tips)
  • Kakespatula (palettkniv med knekk)
  • Kakeskrape, minimum 20 cm
  • 4-6 stk. sprøyteposer
Ostekrem, porsjon 1

300 g ekte meierismør

500 g Auricchio mascarpone

600 g Tine kremost naturell

650 g melis

25 g Lorann madagascar vanilla bean paste 

4 g salt

6 ss sitronjuice

Ostekrem, porsjon 2

150 g ekte meierismør

250 g Auricchio mascarpone

300 g Tine kremost naturell

325 g melis

12,5 g Lorann madagascar vanilla bean paste

2 g salt

3 ss sitronjuice

Pynt: 1 stk. Funcakes kakestrø nonpareils – discomix 

Viktig! Les gjennom hele oppskriften, samt tips før du begynner.
Fremgangsmåte
Kakebunn

Bruk romtempererte ingredienser. Forvarm ovnen til 160 grader, over/undervarme. Sett en rist på nest nederste rille i ovnen. Sett et stekebrett på rille nummer 3 fra toppen.  

Kle to springformer med bakepapir i bunnen. Kle innsiden av springformen med remser av bakepapir. Smør innsiden av springformen med fett, så fester bakepapiret seg bedre. 

Vei opp olje, smør, vaniljepaste, kefir og eggehviter i egne skåler/boller. Sett til side. 

Kjør sukker i en foodprocessor til finmalt (skal se nesten ut som melis – kjøres i ca. 15 sekunder). 

Obs! Bruk stoppeklokke på mobilen slik at du mikser nøyaktig de tidene som er oppgitt under her. Nøyaktighet på tid vil gi best og jevnest resultat på alle kakebunnene. 

Sikt hvetemel og potetmel 3 ganger og ha dette i miksebollen som hører til kjøkkenmaskinen. Sikt inn finmalt sukker, melkepulver, bakepulver og natron (bruk k-spade eller den som er ment å mikse kakerører – ikke eltekrok eller visp). Tilsett salt og la maskinen gå på lav hastighet (1 av 7) i 30 sekunder slik at alt blir godt blandet sammen. 

Tilsett så smør i terninger og miks på lav hastighet (1 av 7) til smulete, 2 minutter.  

La mikseren gå på lav hastighet (1 av 7) og tilsett i følgende rekkefølge: først olje og miks i 30 sekunder. 

Tilsett deretter vaniljepaste og kefir, og la maskinen gå i 20 sekunder. Skrap ned fra kantene og godt ned i bollen med en slikkepott. Miks deretter i 2 minutter på middels hastighet (3,5 av 7). 

Skrap ned fra kantene og pass på at alt er godt mikset sammen. 

La maskinen gå på middels hastighet (4 av 7) og tilsett halvparten av eggehvitene, og miks 20 sekunder. Tilsett resten av eggehvitene og miks i 40 sekunder. Pass på at alt i bollen er godt mikset sammen. 

Fordel kakerøren i to ulike boller – bruk vekt slik at du får like mye i hver form. Det skal være ca. 715-720 g kakerøre i hver bolle. 

Tilsett ca. 1/3 – ¾ ts farge. Fargene er veldig konsentrert så ikke bruk for mye. Rør den godt ut med en slikkepott. Du skal ikke bruke mer enn ¾ teskje uansett farge. 

Ca. mengde per farge (noen gir skarpere farge enn andre – derfor litt ulike mengder):

Lilla: Nesten ¾ ts

Blå: 1/3 ts

Grønn: Nesten ½ ts

Gul: 1/3 ts

Orange: 1/3 ts

Rød: ½ ts

Ha de to kakerørene over i hver sin springform. Jevn ut overflaten med en slikkepott. 

Stek i ca. 50-60 minutter til gjennomstekt. Sjekk med kakenål på slutten. 

Vær forsiktig å ikke sjekke med kakenål for tidlig, da kan den synke i midten. Kjenn forsiktig på overflaten rundt 45 minutter. Dersom den enda kjennes bløt/rå ut i midten venter du litt før du sjekker igjen. Husk at alle ovner steker forskjellig, så steketid er veiledende.  

Avkjøl kakene i 15 minutter og ta de deretter ut av formene og sett over på en avkjølingsrist (behold bakepapiret under bunnen på).

Legg kakebunnene på et brett med bakepapir. Sett de i frysen i ca. 40 minutter. Ta ut kakebunnene og finskjær av toppen slik at hver kakebunn blir ca. 2,5 cm høy. 

Bruk gjerne linjal og mål høyden slik at de blir så lik i høyde som mulig. Bruk en taggete kniv (brødkniv).
Dersom du ønsker kan du også trimme vekk kanten rundt kakebunnen for å få vekk den gylne skorpen. Da blir kaken ca. 18 cm i diameter og ikke 20 cm. 

Pakk de inn hver for seg i plastfolie. Sett tilbake i frys. Der kan de oppbevares frem til montering. 

Kakebunnene bør være semifryst når kaken monteres, da er det enklest å montere den.  

Gjenta oppskriften med 2 nye farger, og en tredje gang med de to siste fargene slik at du til sammen har 6 kakebunner i fargene lilla, blå, grønn, gul, orange og rød. 

Lag ostekrem når alle kakebunnene er ferdig lagd og klar for montering.

Ostekrem

Hell av vannet som er i boksene til mascarpone og kremosten. 

Du kan lage all ostekremen på en gang om du har stor nok miksebolle. Det skal være ostekrem mellom alle kakelagene, et tynt lag utpå, samt et tykkere lag ostekrem til slutt. 
Lager du all ostekremen samtidig skal altså ca. 2/3 brukes til crumb-coat og mellom kakelagene, og ca. 1/3 brukes til å dekke kaken med et tykkere lag ostekrem helt tilslutt. 

Porsjon 1

Ha smør og ¾ del av melisen i en miksebolle med k-spade. Miks på middels/høy hastighet (styrke 5 av 7) til hvitt og kremete, ca. 5 minutter. Skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet. 

Tilsett så resten av melisen og miks denne lett inn. 

Ha i kremost, mascarpone, vaniljepaste og salt, og miks på høy hastighet (styrke 6 av 7) i 40 sekunder. Skrap ned fra kantene og miks i 40 sekunder til. 

Smak til med sitronjuice tilslutt. Denne må mikses raskt inn. Ostekremen kan skille seg om man mikser for lenge etter sitronjuice er tilsatt. 

Ha litt under halvparten av ostekremen i 2 sprøyteposer. En pose ostekrem holder til fyll til 2 kakebunner.

Resten av ostekremen har du i en passende bolle og dekker med plast. Sett i kjøleskap. 

Litt av ostekremen i bollen fyller du på i en av sprøyteposene når den orange kakebunnen skal toppes med ostekrem. 

Porsjon 2 med ostekrem lager du når kaken står i kjøleskap med «crumb-coat». Følg samme fremgangsmåte til porsjon 1. Porsjon 2 har du i 2 store sprøyteposer, da er det enklere å dekke kaken med et jevnt lag ostekrem. 

Montering & pynting

Kaken skal monteres i følgende rekkefølge fra bunn til topp: lilla, blå, grønn, gul, orange og til slutt rød som da blir den øverste kakebunnen og toppen av fargen. Pass på at kakebunnene er semifryst før montering. Dette gjør jobben enklere. 

Det kan være lurt å legge kakene foran deg i rett rekkefølge slik at du ikke monterer de i feil rekkefølge eller tar feil kakebunn når du monterer. Monterer du kaken direkte på kakefatet slik vi har gjort må du passe på at du har plass i kjøleskapet til hele kaken + kakefatet. 

Sett den lilla kakebunnen på kakefatet. Sett kakefatet på et snurrebrett.

Du må ikke ha snurrebrett, men det gjør enkelte steg av monteringen enklere. 

Fordel et passe tykt lag ostekrem på den lilla kakebunnen (ca. 4-5 mm tykt) og bre utover med en kakespatula. 

Legg oppå den blå kakebunnen. Gjenta med ostekrem og jevn utover. 

Legg oppå den grønne kakebunnen og gjenta med ostekrem. Deretter den gule kakebunnen og gjenta med ostekrem. 

Legg oppå den orange kakebunnen, ha i litt ostekrem i sprøyteposen (fra bollen som står i kjøleskap) og gjenta med ostekrem. Tilslutt skal den røde kakebunnen (opp ned slik at bunnen kommer opp). 

Dersom du skal bruke kantfolie og justerbar kakering for å gjøre kaken mer stabil og rett skal denne festes på nå før du går videre. Les mer om dette under tips. Dersom du ikke skal bruke kantfolie og kakering kan du fortsette med stegene som beskrevet under her. 
Nå skal du først ha et tynt lag ostekrem rundt kaken og sette den i kjøleskap i ca. 1 time slik at den får sette seg. Deretter skal du ha på et tykkere lag ostekrem og pynte med regnbuestrøssel. 

Fordel ostekremen i bollen oppå og rundt kaken. Bre utover med en spatula og deretter bruk en kakeskrape for å jevne litt ut. Den skal kun dekkes med et tynt lag ostekrem. 

Det gjør ikke noe om den ikke er helt glatt og jevn. Dette fikser du når den skal dekkes med ostekrem helt tilslutt.  

Sett kaken i kjøleskap i ca. 1 time. Lag porsjon 2 med ostekrem og sett denne i kjøleskap frem til bruk. 

Ha ostekremen over i 2 store sprøyteposer. Sett kakefatet med kaken på snurrebrettet. 

Sprøyt ostekrem rundt og oppå kaken. Bre utover med en kakespatula og jevn ut ostekremen med en kakeskrape. Det krever litt øvelse å jevne ut en kake med krem – vær tålmodig og vit at noen ting krever litt mer øvelse enn andre. 

Er du usikker på hvordan du skal jevne ut en kake med krem kan det være lurt å se filmer av hvordan dette gjøres på for eksempel youtube. Det er ikke så lett å vise i bilder, men man kan lære mye av å se et par filmer på hvordan dette gjøres. 

Pynt tilslutt med regnbuestrøssel. 

Metoden for å få på kakestrøssel slik vi har gjort er å ha litt kakestrøssel i hånden og klappe det på kaken, og gjenta dette til du har fått på strøssel rundt hele den nedre delen av kaken. Forbered deg på litt gris når du gjør dette. Her er det lurt å ha et stekebrett eller stor håndduk under kakefatet, så slipper du kakestrøssel overalt. En enklere måte er selvsagt å drysse strøssel kun på toppen. 

Du kan også pynte kaken med kremdotter, sjokoladedripp i regnbuens farger eller annen pynt du foretrekker. 

VIKTIGE TIPS

Forberedelser

Du kan fint lage kakebunnene inntil 1-2 uker før du skal bruke de. Siden du må lage kakerøren 3 ganger kan du dele denne oppgaven over flere dager, og gjerne forberede deg i god tid slik at du slipper å stresse med alt samtidig og på samme dag. 

Reverse creaming method

Kakebunnene er laget med en baketeknikk kalt «reverse creaming method». Denne metoden er perfekt for blant annet kakerører hvor man må røre litt ekstra i de for å blande inn ulike farger. 

Når man rører for mye i en vanlig kakerøre begynner man å aktivere glutenet i melet og røren man for mye fører dette til tunge, kompakte og seige kaker. Derfor ser du ofte i oppskrifter at man ikke skal røre mer enn nødvendig. 

Med denne metoden har man mulighet å røre mer, og derfor også blande inn farger på slutten uten å ødelegge konsistensen på kakebunnene. 

«Reverse creaming» metoden gir veldig gode kakebunner. De er myke, litt saftige og akkurat passe lette. De er perfekte å stable i høyden for de er ikke for tunge eller kompakte, men heller ikke så myke/lett at de ikke klarer å holde høyden i en høy kake eller deler seg når man arbeider med kakebunnene. I tillegg blir smak fremhevet mye mer i denne metoden enn mange andre.   

Følg oppskriften nøye

Gjennom hele oppskriften er det ulike tider og styrker du skal kjøre maskinen på underveis. Bruk stoppeklokke og følg disse tidene så nøyaktig som mulig. Nøyaktighet her vil gi best og jevnest resultat på alle kakebunnene. 

Det er ekstra viktig å mikse i de 2 minuttene etter smør er tilsatt og de 2 minuttene etter vaniljepaste og kefir er tilsatt. 

I det første steget mikser du inn fett som kapsler inn glutenet i melet. Denne prosessen gjør til at kakerøren tåler å bli rørt litt ekstra i. I de 2 minuttene du mikser etter væske er tilsatt er da du skaper struktur i kaken. Slurver du her risikerer du å få kakebunner som faller sammen eller smuldrer opp. 

Miksetiden når eggehviter tilsettes er for å tilføre luftighet i kakerøren. 

Finskjær kakebunnene

Kakebunnene er enklest å finskjære om de fryses ca. 40 minutter først. Vi anbefaler derfor å legge avkjølte kakebunner i frysen, finskjære av toppen og deretter pakke de godt inn i plast igjen og fryse ned frem til bruk. 

Vi har også finskjært rundt hver kakebunn slik at «skorpen» ikke er med. Dette gir litt finere kake når den deles opp, men er ikke et must. 

Dette kan du lage av eggeplommene du sitter igjen med 

Du vil sitte igjen med en del eggeplommer, siden denne kakerøren kun bruker eggehviter. 

Eggeplommene kan brukes i vaniljekrem, vaniljesaus, ulike typer curd, gul krem (til suksessterte/gule bomber/makroner), hjemmelaget iskrem (om du har iskremmaskin) eller creme brulee. 

Eggeplommene bør brukes innen 1-2 dager om de oppbevares i kjøleskap. Dekk plommene med plastfolie. La plasten ligge oppå plommene slik at de ikke tørker ut.

De kan også fryses ned blandet med litt sukker i for eksempel sterilt og lufttett syltetøyglass, boks eller frysepose. Fryses de uten sukker vil de klumpe seg ved opptining. Det er lurt å merke beholder med antall plommer og hvor mye sukker du har blandet inn. 

Eggeplommer kan oppbevares i frys inntil 6 måneder (kilde: https://www.matprat.no/artikler/oppbevaring-og-holdbarhet/oppbevaring-i-fryser/
Montering – pro tip

Dersom du ønsker kaken helt bein og mer stabil kan du kle kaken med kantfolie og sette på en justerbar kakering etter du har stablet kakebunnene oppå hverandre med ostekrem i mellom lagene, men før du «crumb-coater» den. 

Ha ostekrem mellom hver kakebunn. Fest på kakefolie og sett på en justerbar kakering. Sett kaken i kjøleskap i ca. 1-2 timer. Deretter tar du av kakering og folie, og brer et tynt lag ostekrem oppå og rundt kaken (crumb-coat). Til slutt skal den dekkes med et tykkere lag ostekrem og pyntes med regnbuestrøssel. 

Dersom du vil gjøre dette trenger kantfolie (link?) og justerbar kakering (link?). 

OBS! Du må ikke ha på kantfolie etter crumb-coating. Da vil ostekremen henge fast i folien. Dette må altså gjøres i steget før. Husk at kaken blir nesten 18-20 cm høy, så du trenger en bred kantfolie og en bred justerbar kakering. 

Ostekrem

Vil du ha ostekremen søtere kan du tilsette mer melis, men vær forsiktig med å bruke mindre, da den kan bli for bløt. Da må man eventuelt bruke mer smør. 

Det er viktig å bruke ekte meierismør ellers vil ostekremen bli for bløt. 

Tips til å få en jevnere ostekrem 

Når du har fått et passe tykt lag ostekrem rundt hele kaken, så er det enklere å få jevn overflate uten luftbobler om du skyller kakeskrapen i varmt vann og tørker av den. Deretter drar du den varme kakeskrapen forsiktig på utsiden av ostekremen, skraper av overflødig ostekrem på en tallerken og bruker den andre siden av kakeskrapen og gjør det samme. Skyll i varmt vann og gjenta til du har gjort dette rundt hele kaken.

Du skal ikke skrape av for mye ostekrem. Du skal bare la den varme kakeskrapen gli på utsiden av osteremen for å jevne ostekremen mer ut. 

Husk at øvelse gjør mester – man må gjerne gjøre noe flere ganger og øve før man helt får til teknikken. Dette er helt normalt. 

INGREDIENSER

Hvetemel og potetmel

Bruker man en blanding av hvetemel og potetmel får man en litt mykere og lettere kake. Det er viktig å sikte hvetemel og potetmel sammen minst 3 ganger, men gjerne 5-6 ganger om du orker. 

Man kan bruke bare hvetemel, men da blir ikke kakebunnene like myke og lette. Vi anbefaler en blanding av hvetemel og potetmel for best resultat. 

Melkepulver

Melkepulver tilfører smak og tekstur, samt gjør kaken mykere. Bør ikke sløyfes. 

Til sammen skal du bruke 210 g melkepulver til 6 kakebunner. Du trenger derfor 2 bokser Funcakes melkepulver. 

Vaniljepaste

For best smak på kaken er det viktig å bruke en vaniljepaste av god kvalitet. Vi har brukt Lorann Madagascar vanilla bean paste (link?). Husk at du skal ha ganske mye vaniljepaste til kakebunner og ostekrem, så pass på å ha nok. 

Farger

Bruk sterke, konsentrerte farger slik at fargene ikke påvirker smak og konsistens på kaken. Vi har brukt Progel pastafarger (link?) og kan virkelig anbefales. 

Smør

Vi bruker Tine saltet ekte meierismør. I ostekremen er det viktig å bruke ekte smør ellers kan ostekremen bli altfor bløt. 

Mascarpone

Vi bruker Auricchio mascarpone. Denne er litt fastere i konsistens enn en del andre merker. Husk å helle av vannet som er i boksen. Det er ikke så mye i hver boks, men vann tynner ut ostekremen. 

Kremost naturell

Vi bruker Tine kremost naturell. Denne er litt fastere og inneholder mindre vann enn Philadelphia. Smaksmessig er de ganske lik, men Philadelphia kan gi en litt mykere ostekrem.  

Pynt

Vi har brukt Funcakes kakestrø nonpareils discomix. Skal du pynte kaken med mer kakestrø enn det vi har gjort må du ha 2-3 bokser. Vi brukte 1 boks (80 g) og da får man pyntet nedre del av kaken. Husk at det blir litt svinn i kakestrø om man skal klappe strøet på kaken. 

UTSTYR

Kjøkkenmaskin

Du trenger en kjøkkenmaskin når du skal lage kakerøren og ostekremen. Bruk det redskapet som er beregnet for kakerører (ikke eltekrok eller visp). For Kenwood heter dette k-spade eller grind. For Ankarsrum er det rulla. Kjøkkenmaskin skal brukes både til kakerøre og ostekrem.

Bakevekt

Du trenger en bakevekt. En oppskrift er alltid mest nøyaktig om den måles i gram, og vil da gi et mer nøyaktig og likt resultat. 

Springformer

Du trenger to runde springformer Ø 20 cm. Husk også å kle springformene med bakepapir i bunn og på innsiden av ringen. 

Kakedrum

Dersom du ikke monterer kaken direkte på kakefatet må du ha en kakedrum å montere kaken på.

Kakefat

Bruk et passende kakefat. Det er finest om kakefatet ikke er for stort i diameter slik at kaken passer på kakefatet. Vi har brukt dette..

Kantfolie og justerbar kakering

Dette trenger du bare dersom du ønsker å få kaken helt rett og bein, og ekstra stabil. Kantfolie finner du her og justerbar kakering her

Snurrebrett

Vi har brukt en kakedreier uten fot fordi vi har montert kaken direkte på kakefatet og satt kakefatet på kakedreieren under montering. 

Dersom du monterer kaken på en kakedrum kan du fint bruke en kakedreier med fot, for eksempel dette.

Du må ikke ha kakedreier, men det gjør montering og pynting mye enklere. Kakedreier anbefales. 

Palettkniv og kakeskrape

Du trenger en pallettkniv med knekk.

Du trenger også en stor kakeskrape som er minimum 20 cm lang. Vi har brukt denne.

Sprøyteposer

Du må ikke bruke sprøyteposer, men det gjør det enklere å ha på ostekrem på hver kakebunn, samt i siste steget når du skal dekke hele kaken med et tykkere lag ostekrem. Vi anbefaler derfor å ha noe av ostekremen i sprøyteposer. Du trenger 4-6 stk. 

    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tomFortsett å handle
      Bruk kode