Skip to main content
  Gratis frakt på ordre over 1000 kr
  Rask levering
  Åpent kjøp i 30 dager
Slikkepott logo

Nettbutikken for bakeglede

1,000.00 kr igjen til gratis frakt!
Oppskrift på påskekjeks

Oppskrift på påskekjeks

Lag søte påskeegg kjeks fylt med en deilig vaniljesmørkrem og mangokrem. Disse påskekjeksene er både lekre, dekorative og skikkelig gode, og vil garantert falle i smak hos både store og små. Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instagramprofilen Cravings_By_Linda.

Oppskriften gir ca. 40 små doble påskeeggkjeks.

Ingredienser
Vaniljekjeks
  • 180 g sukker
  • 180 g romtemperert smør
  • 225 g hvetemel
  • 125 g potetmel
  • ½ ts bakepulver
  • 1/3 ts salt
  • 10 g Lorann madagascar vanilla bean paste
  • 1 romtempererte egg, str. L (ca. 65-67 g med skall)
  • 1-2 ss kremfløte/melk om deigen er for tørr
Mangokrem
Vaniljesmørkrem

Pynt: Toppkjeksene med hull skal pyntes med melisdryss

Du trenger:
Fremgangsmåte
Lag først deigen til vaniljekjeks. Mens den hviler i kjøleskap kan du lage mangokrem. Når kjeksene er ferdig stekt kan du lage vaniljesmørkrem. Så skal kjeksene fylles med vaniljesmørkrem og settes sammen. Dryss over melis og fyll deretter hullet i toppkjeksen med mangekrem. Server.
Vaniljekjeks

Deig

Ha alt utenom egg og vaniljepaste i en foodprocessor. Kjør til smuldrete. Tilsett egg og vaniljepaste og kjør til deigen samler seg. Ha den ut på benken og kna den sammen. 

Pakk inn i plast og klapp den litt flat. La deigen hvile i kjøleskap i 1 time.  

Lag mangokrem mens deigen hviler i kjøleskap. 

Utbaking og steking

Klargjør 3 stekebrett med bakepapir. Forvarm ovnen til 170 grader over/undervarme.  

Del deigen i 3. Legg deigen du ikke arbeider med tilbake i kjøleskapet. 

Kjevle hver deigbit ut til en leiv som er ca. 4-6 mm tykk. Bruk mel under og over deigen slik at den ikke henger fast. Deigen tåler litt ekstra mel.   

Stikk ut påskeegg med utstikkeren. Du finner den her

Samle deigrestene og kjevle dette ut til slutt. Du trenger ikke like mye mel når du skal kjevle ut deigrestene. Bare akkurat nok under og oppå til at den ikke henger fast.  

Halvparten av kjeksene skal stikkes hull i med sprøytetippen (JEM rund nr.6) du har. Hullet skal være i den tykke enden av kjeksegget. Bruk den største enden av tippen til å stikke ut hull i kjeksene. Bruk en grillpinne for å få ut deigrestene i tippen. 

Legg forsiktig over på et stekebrett. Du får plass til 30 kjeks på hvert stekebrett. 

De er litt skjøre, så det er enklere å skyve kjeksene forsiktig av benken og ta de imot med hånden enn å prøve å få de opp på en stekespade. Vi legger 15 kjeks uten hull og 15 kjeks med hull på hvert stekebrett. 

Stek ett og ett brett midt i ovnen i ca. 9-11 minutter. De skal ikke få farge. De skal være lyse. Avkjøl i 3-4 minutter og legg forsiktig over på avkjølingsrist. Kjeksene er små, så vi anbefaler en rist med små hull og ikke bare riller. Vi har brukt denne.

Husk

Alle ovner er ulike – pass på kjeksene fra 6-7 minutter og utover. 

Gjenta til du har stekt opp deigen. Du skal få 45 doble kjeks av denne oppskriften. Alt etter tykkelse på kjeksene kan du sitte igjen med litt deig. Denne kan du steke opp om du vil. 

Lag vaniljesmørkrem når alle kjeksene er stekt opp. 

Mangokrem

Legg gelatinplatene i kaldt vann. La ligge i 10-15 minutter til du er ferdig med kremen. 

Ha mangojuice og sukker i en kjele. Varm opp på middels/høy varme (vi bruker styrke 7 av 9). La den koke opp mens du rører med en slikkepott til sukkeret har smeltet. Ta kjelen av platen. 

Visp sammen egg og eggeplommer i en bolle og ha det over i kjelen mens du visper godt. Varm blandingen på middels varme (vi bruker styrke 4-5 av 9) under konstant omrøring med en slikkepott. Hold den rett under kokepunktet i ca. 5 minutter til den tykner noe. 

Pass på

Den kan klumpe seg, da må du justere styrken ned. Bruk en visp av og til om behov. Den skal tykne litt, men ikke mye. Gelatin og smør vil gi den rett konsistens. Den varmebehandles for å unngå bakterievekst og for at den skal ha lengre holdbarhet. 

Trekk kjelen av platen. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør de inn i den varme blandingen med en slikkepott. Rør til smeltet. 

Rør så inn funcakes mango paste, gul farge paste og smør til alt er smeltet og godt blandet sammen. 

Sil kremen over i en skål. Avkjøl og sett i kjøleskap frem til bruk. Når den har blitt tykk og fått passe sprøytekonsistens kan du ha den over i en sprøytepose. 

Vaniljesmørkrem

Sikt melis i en skål. Sett til side. 

Ha romtemperert smør i en miksebolle med k-spade. Kjør på middels/høy hastighet til lyst og kremete, ca. 6-8 minutter. Skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet. 

Tilsett salt, vaniljepaste og 1/3 av melisen. Miks på lav hastighet og la maskinen gå mens du gradvis tilsetter resten av melisen. 

Når melis er tilsatt øker du hastigheten til middels/høy og mikser i 5-6 minutter til en luftig smørkrem. Skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet. 

Tilsett sitronjuice helt tilslutt og miks den raskt inn. Er smørkremen ikke myk nok, så kan du mikse inn 1-2 ss kremfløte også. 

Ha smørkremen over i en sprøytepose med en rund tipp. Vi har brukt JEM tipp rund nr.6

Montering

Sett klart to store brett med bakepapir. Finn en bunn og toppkjeks som matcher hverandre noenlunde i størrelse. Legg de på brettene.

Fyll alle bunnkjeksene med vaniljesmørkrem – nesten helt ut til kanten, men ikke sprøyt smørkrem akkurat der hullet til toppkjeksen kommer (dette skal fylles med mangokrem helt tilslutt). Sett på toppkjeksene som er hull i. 

Dersom det kommer litt mye smørkrem i hullet på kjeksen, så skrap ut dette med enden av en teskje. 

Dryss over melis på alle kjeksene. Fyll hullet på hver kjeks med mangokrem. Server. 

Disse anbefales å oppbevares i frys for da kan de stables oppå hverandre. Frys de først på et brett. Når mangokremen er gjennomfryst kan du ha de over i en passende beholder med bakepapir mellom lagene. Holdbar inntil 3 måneder. Melisen vil smelte ved opptining. Pynt de gjerne på nytt før servering eller frys de uten melispynt. 

VIKTIGE TIPS
INGREDIENSER

LorAnn madagascar vanilla bean paste

Bruk en god vaniljepaste for best smak i både kjeksene og vaniljesmørkremen. Vi har brukt Lorann madagascar vanilla bean paste

Smakstilsetninger og farge

Vi har brukt Funcakes mango paste i mangokremen. Denne gir en skikkelig god mangosmak og perfekt til denne kremen. 

Vi har tilsatt litt wilton gul fargepaste for å få «eggeplomme» farge på curden. Farge kan sløyfes, men anbefales. 

Andre ingredienser

Maaza mango juice kan kjøpes hos Rema 1000. Denne er absolutt best å bruke, men man kan bruke tropisk nektar også. Mangokremen vil endre smaksprofil noe om du bytter ut juicen.   

PRODUKTER

Digital bakevekt

De aller fleste ingredienser er oppgitt i gram, da dette gir mest nøyaktige mål. Du må derfor ha en digital bakevekt

Kjevle

Du trenger kjevle for å kjevle ut vaniljekjeksene. 

Pepperkakeform egg, 5 cm eller 7 cm 

Vi har brukt pepperkakeform 5 cm og da får du små kjeks. Siden kjeksene er doble med både smørkrem og mangokrem er disse perfekt i størrelse – ikke for store eller mektige. 

Du kan også bruke 7 cm om du vil ha de litt større. Den finner du her.

JEM tipp rund nr.6 

Denne tippen brukes både til å sprøyte ut vaniljesmørkrem og stikke ut hull i toppkjeksen dersom du bruker pepperkakeform 5 cm. 

Du må kanskje ha et litt større hull til mangokremen dersom du bruker pepperkakeform 7 cm. Da er denne perfekt å bruke .

Sprøyteposer

Du trenger sprøyteposer både til vaniljesmørkremen og mangokremen. Vi har brukt disse.

Annet utstyr 

Du trenger også kjøkkenmaskin med k-spade til vaniljesmørkremen. Har du en annen kjøkkenmaskin enn Kenwood, så bruk det redskapet som følger med maskinen som er beregnet for å røre sammen for eksempel kakerører (ikke visp eller eltekrok). 

Vi anbefaler en foodprocessor for å lage deigen, men det kan også lages for hånd. Da må du smuldre smør sammen med ingrediensene (utenom egg og vaniljepaste). Og deretter kna inn egg og vaniljepaste til en deig. 

Vi anbefaler også en liten visp, slikkepott, sil, avkjølingsrist og dusting shaker

ANDRE TIPS
Vaniljekjeks

Det er viktig å ikke steke kjeksene for lite eller for mye. De er for lite stekt om de er litt «flekkete/prikkete» på toppen, altså ikke helt jevnt lyse. De er for mye stekt dersom de blir gyllen i farge. De skal være ganske lyse eller litt lys gyllen. 

Det er viktig å la deigen hvile i kjøleskap. Da blir den enklere å arbeide med og kjeksene blir finere. Dersom deigen er litt for hard og kald til å kjevles ut kan du varme/kna den med hendene før den kjevles ut. 

Vaniljesmørkrem

Du vil ha en god del rester med vaniljesmørkrem. Grunnen er at det er mye lettere å kreme smør hvitt om du ikke har for lite i miksebollen. Da er det vanskelig å kreme alt. Til større porsjon til bedre resultat. 

Rester av smørkrem kan fryses. Holdbar inntil 3 måneder i frys. Denne kan tines og piskes opp igjen (gjerne med litt kremfløte). Da har du en nydelig smørkrem til kaker og cupcakes. 

Mangokrem

Har du rester av mangokrem igjen kan denne oppbevares på lufttett steril krukke inntil 2-3 uker i kjøleskap. Den kan også fryses. Holdbar inntil 3 måneder. 

Rester av mangokrem kan brukes som pålegg, ha over iskrem, brukes som fyll i kaker og cupcakes mm.

    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tomFortsett å handle
      Bruk kode