Hjem » Blogg: Inspirasjon, guider og oppskrifter » Oppskrift på belgiske vafler
oppskrift på belgiske vafler

Oppskrift på belgiske vafler

Lag deilige hjemmelaget sandwich is med belgiske vafler. Disse lekre belgiske vaflene kan dekoreres og pyntes slik som man ønsker, og er en perfekt aktivitet å gjøre sammen med barna. Passer perfekt for en ny vri på vaffeldagen! Denne oppskriften er laget av Linda Hagen bak instagramprofilen Cravings_by_linda.

Ingredienser
Belgiske Vafler

Oppskriften gir 8-9 doble store vafler

Enkel iskrem
  • 1 boks søtet kondensert melk, ca. 400 g
  • 5 dl kremfløte
  • 10 g Lorann madagascar vanilla bean paste
  • 1 stor langpanne kledd med bakepapir eller 2 middels store langpanner (se tips)
Pynt 
Du trenger:
Fremgangsmåte

Enkel vaniljeis

Klargjør 1 stor ovnsform/langpanne eller 2 middels store former med bakepapir. Formene må ha plass i frysen, så velg former ut i fra dette samt størrelsen på vaflene (se tips).  

Vi har brukt en middels stor form som hadde innsidemål 21×31 cm som gir 6 biter iskrem, samt en liten form (9×20 cm som gir to biter med iskrem). Med disse to formene fikk vi 8 biter iskrem og lite svinn. Les mer om dette under tips. 

Iskremen skal være ca. 1,5 cm høy i formen. Er den høyere blir det veldig tykke sandwich is som blir vanskelig å spise. Et lurt triks er å markere på bakepapiret hvor høy du vil ha iskremen slik at du vet hvor mye iskrem du skal fylle formen med.

Ha søtet kondensert melk, vaniljepaste og kremfløte i en miksebolle med ballongvisp. Pisk på middels/høy hastighet til en tykk myk krem. 

Ha kremen over i formen og bre utover. Iskremen skal være ca. 1,5 cm høy, så tilpass størrelse og antall former ut i fra dette og hva du har plass til i frysen. 

Sett i frysen i 4-6 timer eller til gjennomfryst. Lag så vaffelrøre til belgiske vafler og stek disse.

Når belgiske vafler er stekt:

Ta ut iskremen og løft den over på en skjærefjøl. Del iskremen opp i firkanter som er 9×10 cm (like store som de belgiske vaflene). 

Tips: Bruk gjerne en belgisk vaffel til å måle opp isen – da får du biter som passer perfekt inni de belgiske vaflene. 

Ha iskremen over på et brett med bakepapir eller over i formen igjen og sett i frysen frem til bruk. 

Belgiske vafler

Denne oppskriften skal gi ca. 8-9 doble store belgiske vafler. Du trenger 8 doble vafler (altså 16 biter). Øk oppskriften om du trenger ekstra røre for å få 8 doble belgiske vafler som kan brukes. Er du ikke vant med å lage vafler, så kan det være du trenger litt ekstra røre for å teste et par vafler først for å finne ut mengde røre per vaffel og steketid. 

Forvarm vaffeljernet og smør jernet med fett om bruksanvisningen sier det (ikke alle vaffeljern skal smøres). Disse vaflene blir ikke sprø, men faste nok til at de holder formen når du holder vaffelen. De skal ikke være helt myke. Da er jernet ditt ikke varmt nok når du steker vaflene. Konsistensen er best om de hverken er altfor sprø eller altfor myk. Denne vaffelrøren skal gi vafler med denne konsistensen, så fremt jernet er varmt nok under steking.   

Separer eggeplommer og eggehviter. Ha eggehviter i en bakebolle og eggeplommer i en annen bakebolle. Bruk en håndmikser og pisk eggehviter på middels hastighet til du får stive topper. Sett til side. 

I en stor bakebolle sikter du sammen mel og bakepulver. Tilsett så sukker og salt. Sett til side. 

I bakebollen med eggeplommer tilsetter du olje, melk og vaniljepaste. Rør godt sammen med en ballongvisp. Ha dette over i den store bakebollen med det tørre og rør sammen til klumpfritt. 

Vend tilslutt inn eggehviter med en slikkepott. Ikke rør for hardt eller overmiks røren. Da forsvinner luften eggehvitene tilfører vaffelrøren. 

Sett klar en avkjølingsrist ved siden av vaffeljernet. 

Spray jernet med formfett/pensle med smør (om jernet skal pensles) og ha røre i vaffeljernet. Stek til middels gylne belgiske vafler, ca. 3-5 minutter. Følg med og tilpass steketid til vaffeljernet du bruker. I dette jernet fra Slikkepott bruker vi rundt 3,5-4 minutter.

Tips: En mugge gjør det enklere å helle korrekt mengde røre i vaffeljernet, men en øse kan også brukes. 

Når de er middels gylne og ferdigstekt legger du de over på avkjølingsrist. Avkjøl helt. Trim kantene på vaflene slik at de blir 9×10 cm. 

Tips: Disse belgiske vaflene er 10×11 cm, men vi trimmer de til 9×10 cm. Derfor kutter vi også iskremen i firkanter som er 9×10 cm. Det er enklest å bruke en belgisk vaffel til å måle opp iskremen i nøyaktige biter som passer vaflene. 

Sjokoladepynt

Tips: Hvor mye sjokolade du skal smelte kommer an på hvordan du skal pynte vaflene. Skal du bare ringle over litt sjokolade trenger du nok bare ca. 200-300 g sjokolade. Skal du derimot dyppe vaflene i sjokolade anbefaler vi minimum 600-800 g sjokolade (eller mer alt etter hvor mye sjokolade per vaffel du bruker). 

Smelt valgfri deco melts i en kjele på lav varme (vi bruker styrke 2 av 9). Rør med en slikkepott til smeltet. Du kan også smelte sjokoladen etter anvisning på pakken.

Slik gjør du

Klargjør et brett med bakepapir. Legg utover halvparten av de belgiske vaflene. Legg på en skive iskrem på hver vaffel. Legg en vaffel på toppen. Press de lett sammen. Sett brettet i frysen mens du klargjør sjokoladepynt og strøssel. 

Smelt sjokolade (se over) og ha valgfritt strøssel i en skål. Ta ut brettet med vafler og ringle over smeltet sjokolade. Pynt med strøssel før sjokoladen stivner eller la den stivne og dypp isen i strøsselet. Sett tilbake i frysen til de er helt gjennomfryst. Se dekoreringstips under tips. 

Når de er gjennomfryst kan de serveres. Disse er ganske store, så vi anbefaler å dele de i to slik at du får 16 trekanter med sandwich is. 

Vi anbefaler å singelpakke disse for oppbevaring. Pakk en og en trekant sandwich inn i plastfolie og deretter i en lufttett boks. Da holder de seg aller best. Oppbevares selvsagt i frys. Holdbar inntil 3 måneder. 

TIPS
Iskrem

Du kan bruke kjøpe iskrem. Da må den tines til den er myk nok til å ha over i en passende ovnsform. Bre den utover til den er 1,5 cm høy. Gjennomfrys den og ellers gjør som beskrevet for hjemmelaget iskrem. 

Det er lurt å velge former som både passer i frysen din og som har mål som passer best med målene på de belgiske vaflene du lager slik at du får mest mulig ut av iskremen. 

Disse vaflene er 10×11 cm, men vi trimmer de til 9×10 cm. Det mest ideelle er om du har en form som for eksempel er 27-29 cm bred og minimum 30-32 cm lang eller 40-42 cm lang. 

Dersom formen er 27 cm bred får du 3 lengder á 9 cm. Og er den 30 cm lang får 3 lengder á 10 cm. Eller 40 cm og 4 lengder á 10 cm. 

Du kan fint doble oppskriften da denne bare gir 8 sandwich is (eller 16 halve slik vi har lagd).

Det er ikke rom for mye svinn på iskremen, så prøv å finn en form som gir flest mulige firkanter ut av iskremen. Du trenger altså 8 firkanter iskrem. 

Har du ikke former som er ideelle anbefaler vi å lage dobbel porsjon iskrem slik at du er sikker på at du får 8 firkanter med iskrem til sandwich isen. Det samme gjelder for vaffelrøren. Dersom du trenger litt ekstra røre for å test steke et par vafler bør du øke oppskriften – gjerne doble den.  

Dekoreringstips

Du kan dekorere på flere ulike måter. Her er et par tips. 

  1. Sett sammen alle sandwich isene og legg i frys til de er helt gjennomfryst. Del de deretter i to slik at du har 16 trekant sandwich is. Ringle over smeltet sjokolade på hver trekant. Dryss gjerne over strøssel. Sett tilbake i frys til sjokoladen er stivnet. Ha så ulike strøssel på små fat og dypp trekantene slik at iskremen dekkes av strøssel. Sett tilbake i frys til de er helt gjennomfryst. Det kan være lurt å dekorere halvparten av sandwich isene mens de andre ligger i frysen slik at de ikke smelter mens du holder på. 
  2. Dersom barna skal være med å dekorere anbefaler vi å dekorere vaflene før montering. Sett frem skåler med smeltet sjokolade og strøssel og la barna få pynte vaflene. La det stivne og monter sammen vaflene og iskremen. Del de opp i trekanter og legg tilbake i frys til de er helt gjennomfryst. Ha deretter strøssel på små fat og la barna få dyppe sine sandwich is i strøsselet slik at iskremen dekkes av strøssel. 
UTSTYR

Belgisk vaffeljern

Du trenger et belgisk vaffeljern for å lage belgiske vafler. Vi har brukt dette.

Digital bakevekt

De fleste ingredienser er oppgitt i gram for mest nøyaktige mål. Du trenger derfor en digital bakevekt

Slikkepott

Du trenger en slikkepott for å vende inn eggehviter i vaffelrøren. 

Sikt

Mel må siktes for å unngå klumper i røren. Man bør ikke overmikse vaffelrøren derfor er det en fordel å sikte de tørre ingrediensene. 

Anbefalt utstyr

Vi har brukt en mugge for å helle vaffelrøren i vaffeljernet. Dette gjør det enklere å helle rett mengde, men en øse kan også brukes, eller så er røredispenser helt genialt. Ballongvisp gjør det enklere å blande det våte med det tørre, men en vanlig visp kan brukes. Du trenger en håndmikser for å piske eggehviter til stive topper. En kjøkkenmaskin med visp er en fordel når du skal lage iskremen, men du kan også bruke en håndmikser.  

INGREDIENSER

Lorann Madagascar Vanilla Bean Paste

En god vaniljepaste utgjør en stor forskjell på smak. Denne skal brukes både i vaffelrøren og i iskremen. Vi har brukt denne.

Deco melts sjokolader og strøssel

Vi har brukt 4 ulike deco melts sjokolader – sitron, bringebær, yoghurt og melkesjokolade og 7 ulike strøssel.

Disse hjemmelagde sandwich isene kan pyntes og dekoreres akkurat slik man ønsker. 

Handlekurv