Hjem » Blogg: Inspirasjon, guider og oppskrifter » Fastelavns Cannelloni fylt med vaniljekrem
fastelavns cones

Fastelavns Cannelloni fylt med vaniljekrem

Hva med å lage noe nytt og spennende til fastelavns? Cannelloni eller fastlavnsstenger laget av søtdeig fylt med en deilig vaniljekrem vil bli en slager til fastelavns. De er både lekre og skikkelig gode. Oppskriften er laget av Linda Hagen bak Instagramprofilen cravings_by_linda.

Oppskriften gir 16 cannelloni

Ingredienser
Søtdeig Tangzhong

Jevning:

  • 60 g Tipo-00 pizzamel
  • 300 g h-melk

Avkjøles helt før den tilsettes gjærdeigen

Gjærdeig: 

Litt ekstra h-melk under elting om deigen er for tørr

Pensles med pisket egg

Du trenger:
Vaniljekrem
Du trenger:
Fremgangsmåte

Lag gjærdeig først. Når denne hever kan du lage vaniljekrem. 

Tilslutt skal deigen formes til cannelloni, stekes, avkjøles og deretter fylles med vaniljekrem og pyntes med melisdryss.

Gjærdeig

Lag jevning først. Ha mel og h-melk i en kjele på middels varme. La jevningen varmes opp til litt under kokepunktet mens du rører godt med en visp. Jevningen skal bli en litt tykk paste. 

Sett til side og avkjøl helt til romtemperatur. Når den er avkjølt kan du begynne på gjærdeigen.

Til gjærdeigen har du alt utenom salt og smør i en miksebolle med eltekrok. Elt på lav hastighet i 10-15 minutter. Spe på med litt mer melk underveis om deigen virker tørr og kompakt. 

Tilsett så salt og smør i terninger og elt videre i 10-15 minutter til en myk og smidig deig. Ta gjerne glutentesten.

Glutentesten: Kan du strekke deigen slik at man nesten kan se gjennom den uten at den sprekker, da er deigen ferdig eltet. Dersom den sprekker med en gang må du elte mer. 

Ha deigen over i en bakebolle smurt med olje og dekk til med plast og et klede. Sett til heving i ca. 2 timer til dobbel størrelse. 

Lag vaniljekrem mens deigen hever.

Vaniljekrem

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 10-15 minutter. Lag vaniljekrem mens gelatinplatene ligger til bløt. 

Ha eggeplommer, vaniljepaste, sukker, melk og fløte i en kjele. Rør godt sammen med en liten visp.

Varm vaniljekremen på litt over middels varme (vi bruker styrke 6 av 9) og rør konstant med en liten visp. Ikke la vaniljekremen koke, men hold den rett under kokepunktet – rundt 85-90 grader til den tykner noe. 

Det er ikke maisenna i denne kremen og vil derfor ikke bli tykk som vaniljekrem under oppvarming, men den skal bli litt tykkere enn vaniljesaus. Holder du vaniljekremen rundt 85-90 grader i ca. 10 minutter skal det være tilstrekkelig. 

Løft kjelen av platen om det blir for varmt og juster ned styrken. Ta kjelen av platen og klem vannet av gelatinplatene. Rør de inn i den varme vaniljekremen med en slikkepott til smeltet. 

Ha vaniljekremen over i en skål. Legg over plastfolie helt ned på vaniljekremen. Avkjøl i 30 minutter på benken og sett så i kjøleskap til den er helt kald. 

Når cannelloni rørene er stekt og avkjølt, og vaniljekremen helt avkjølt og kjøleskapskald kan du piske kremfløte til krem og gjøre ferdig vaniljekremen.

Pisk kremfløten til en tykk fluffy krem. Ha over i en skål. 

Ta ut vaniljekremen og kjør den jevn og klumpfri med en stavmikser. Bland så vaniljekrem og pisket krem sammen med en ballongvisp. Ha over i en sprøytepose med wilton 1M tipp. 

Forming og steking

Klargjør 2 stekebrett med bakepapir. Forvarm ovnen til 200 grader over/undervarme. 

Ha deigen ut på benken og del den i 16 emner á 75 g.

Trill hvert emne til en bolle og deretter til en lang pølse, ca. 43-45 cm. Ha litt mel på hendene når du ruller til pølse. Prøv å ikke strekke deigen når du ruller, da blir de veldig stygge under steking. 

Oppskrift på fastelavnsstenger

Rull pølsen lett i litt mel før du begynner å rulle den rundt cannelloni røret. Pensle cannelloni røret med formfett. 

Rull deigen rundt cannellonirøret. Dette er enklest om du legger røret på deigen og holder i deigen i enden mens du ruller røret bortover langs benken. 

Prøv å ikke ha deigen helt ut i begge ender, da kan endene gå sammen under steking. La litt av røret i begge ender vises. 

La den enden du ruller sist rundt røret ligger under når du legger røret på stekebrettet. 

Fremgangsmåte fastelavnsstenger

Legg 8 cannelloni på hvert stekebrett. Etterhev under et klede i 40 minutter. Pensle med pisket egg. 

Stek midt i ovnen i ca. 12-15 minutter til lett gylne. Avkjøl et par minutter og løsne deigen fra alle formene og legg de over på en stekerist.

Oppskrift på fastelavnsboller

Avkjøl helt før du fyller de med vaniljekrem.

Tips: Skjær av endene om deigen har lukket hullene i cannelloni rørene under steking. 

Montering

Sprøyt vaniljekrem inn i hver cannelloni fra begge ender.  

Fastelavnsboller med vaniljekrem

Legg over på et passende serveringsfat og sikt over melis. Vi har brukt denne. Server. 

Gjærbakst er best samme dag. Kan fryses både med og uten vaniljekrem. Holdbar inntil 3 måneder. 

Fastelavnsboller med vaniljekrem

VIKTIGE TIPS

Tangzhong metoden

Tangzhong metoden er en asiatisk bakemetode hvor man lager jevning av noe av melet og væsken i deigen. Jevningen gjør slik at man kan tilsette mer væske i deigen enn normalt. Resultatet blir en mer saftig, myk og holdbar bakst. 

Glutentest

Glutentest er når deigen har eltet nok til at glutennettverk har utviklet seg. Dette kjennetegnes ved at man kan ta en deigbit og strekke den slik at du nesten kan se gjennom den uten at deigen sprekker. Du må ikke få en perfekt glutentest for at deigen skal bli god, men dersom deigen ryker kjapt når du prøver å strekke den bør den elte mer. 

Elting og heving

Elting er viktig for at deigen skal utvikle glutennettverk. Et godt og sterkt glutennettverk gir en saftig og myk bakst. Det er også viktig å la deigen heve både før og etter utbaking. Dersom deigen ikke heves nok kan du få kompakt og tung bakst. Dersom deigen ikke etterheves nok kan den også sprekke under steking. 

Temperatur

Pass på at deigen ikke blir for varm under elting. Ideell temperatur på deigen når den settes til heving er 24-26 grader. Bruk derfor alltid kald væske, og ikke elt deigen mer om den blir for varm. Deigen må ikke stå for varmt under heving. Det skal ta omtrent 2 timer eller litt mer å heve deigen ferdig. 

Oppbevaring

All gjærbakst er aller best samme dag. Når gjærbakst ligger i romtemperatur fordamper væsken i baksten – det er dette som gjør den tørr. Derfor anbefaler vi at gjærbakst som ikke skal spises samme dag fryses ned når avkjølt. Da bevarer du gjærbaksten aller best. 

Disse kan fryses både med og uten vaniljekrem. 

Vaniljekrem

Er du uheldig og vaniljekremen koker slik at den klumper seg, så sil den før du rører inn gelatinplater. Dersom vaniljekremen har skilt seg, så bruk en stavmikser for å binde den sammen igjen. Dette funker i de fleste tilfeller. 

INGREDIENSER

LorAnn madagascar vanilla bean paste

Bruk en god vaniljepaste for best smak i både gjærbaksten og vaniljekrem. I vaniljekremen er dette ekstra viktig. Vi har brukt Lorann madagascar vanilla bean paste. 

Andre ingredienser

Du kan bruke enten hvetemel eller pizzamel tipo-00/tipo-0 i denne oppskriften. Bruker du vanlig hvetemel må du mest sannsynlig ha i litt ekstra melk under elting.  

Vi har brukt rød tørrgjær beregnet for søt gjærbakst, men både blå tørrgjær og rød/blå fersk gjær kan brukes. 

UTSTYR

Canneloni former

Vi anbefaler to pakker med cannelloni former slik at man kan bake ut og steke sammenhengende. Du må beregne en del mer tid til utbaking om du bare har 8 cannelloni former. Vi anbefaler derfor å kjøpe to pakker slik at du har 16 cannelloni rør.  

Digital bakevekt

De fleste ingrediensene er oppgitt i gram, da dette gir mest nøyaktige mål. Defor må du ha en bakevekt. Du trenger også en bakevekt når du skal dele deigen i emner. 

Bakevekt finner du her.

Bakepensel

Vi har brukt denne bakepenselen til å pensle cannelloni rørene med egg før steking. I tillegg er det en fordel å pensle formene med formfett før deigen rulles rundt. Da er det enklere å løsne de fra formen når de er ferdig stekt. 

Sprøytepose & tipp

Du trenger sprøytepose for å fylle cannelloni rørene. Vi har brukt Funcakes sprøyteposer og Wilton 1M tipp

Stekerist 

Avkjøl cannelloni rørene på rist når de er løsnet fra formene. Avkjølingsrist finner du her.

Melissikt

Sikt melis over cannelloniene rett før servering.  Vi har brukt denne.

Annet utstyr

For best resultat anbefaler vi at du elter deigen i en kjøkkenmaskin. Det er vanskelig å få et godt glutennettverk ved å elte for hånd, og dette vil påvirke sluttresultatet på baksten. Her anbefaler vi Ankarsrum kjøkkenmaskin, som er best i test hos tek.no

Handlekurv