Hjem » Blogg: Inspirasjon, guider og oppskrifter » Fløtekarameller med vanilje
Fløtekarameller Liggende

Fløtekarameller med vanilje

Oppskrift laget av Linda Hagen bak Instagramprofilen cravings_by_linda

Nydelige fløtekarameller med deilig vaniljesmak. Disse er perfekt å lage til jul og fine å gi i julegave til noen du er glad i. Hjemmelagde julegaver er både koselig å gi og få. 

For noen er det utfordrende å få til karameller, men med denne oppskriften tror vi at de aller fleste skal lykkes, i alle fall om du følger den nøye. Et lite tips er å alltid lese gjennom hele oppskriften før du begynner, og husk alltid å lese tips og annen informasjon som står før oppskriften. 

Lykke til! Denne tror vi du kommer til å elske! 

Viktige tips for å lykkes med karameller

Bruk digitalt termometer

Det er størst sjanse å lykkes med karameller om du har et digitalt termometer. Vi anbefaler Silikomart digitalt termometer eller slikkepott med termometer.

Man kan benytte dråpetesten om man er trygg på den, men et digitalt termometer gir deg mest nøyaktig temperatur, så fremt du måler den korrekt (se nedenfor). Husk å bruke et termometer som tåler høy varme. 

Hvordan måle temperatur

For å måle korrekt temperatur er det veldig viktig at termometeret ikke er ned i bunnen på kjelen. Dette gir feil temperatur. I tillegg må du vippe kjelen på skakke og måle i karamellen. Den gir ikke nøyaktig temperatur om kjelen står direkte på platen uten at du vipper den. 

Valg av kjele

Bruk stor nok kjele, og bruk en tykkbunnet kjele. En tykkbunnet kjele er en kjele som har flere lag i bunnen. De kjennetegnes ofte med at de er litt tyngre enn andre kjeler. Man kan bruke både jerngryter, keramikk gryter og kjeler av stål. Vi foretrekker å bruke en kjele av stål. 

Er du usikker på om du har en slik kjele kan du gå på en butikk som selger kjeler og spør om hjelp. Husk å kjøpe en kjele som er stor nok. 

Anbefalt koketemperatur

Karamellene bør kokes til 120 grader ellers vil de smelte. Kokes de til 120 grader får du myke smørbukk karameller som smelter i munnen. 123 grader gir litt harde/faste smørbukk karameller. 

Uansett temperatur, så må hver enkelt karamell pakkes inn. Ellers klistrer de seg sammen. 

Rør hele tiden

Det er veldig viktig at du rører hele tiden, og til nærmere du kommer 120-123 grader dess viktigere er det å være nøye med å røre godt (og passe på at det ikke svir seg – juster i så fall ned styrke på koketopp). 

Bruk et redskap til å røre med som tåler høy varme og som ikke smelter.

Styrke på koketopp

Som stekeovner er også koketopper forskjellig. Lær å kjenne din koketopp. Karamellen skal koke godt, men du må justere styrke om du ser antydning til at det svir seg. 

Vi anbefaler å bruke litt for lav temperatur enn for høy. I de fleste tilfeller kan man justere styrken på koketoppen mellom 5-7 av 9. Det er viktig å være ekstra obs på styrken på slutten av koketiden. 

Doble/triple oppskrift?

Selv om det kan gå bra, så anbefaler vi ikke å doble eller triple oppskriften. Da må du i så fall bytte til en videre og høyere kjele. Det er viktig at kjelen har større diameter enn oppgitt i oppskriften.

Det er større sjanse for å mislykkes om man lager store porsjoner fordi karamellen på bunnen vil ha en høyere temperatur enn karamellen på toppen. Til større avstand det er mellom karamellen på bunnen av kjelen til toppen dess større avvik i temperatur. Selv om man rører godt kan man altså slite med å koke karamellen jevnt. Det vil ikke si at det ikke går, men sliter du med å få til karameller, så lag en porsjon av gangen. 

Tidsbruk

Nøyaktig tid er umulig å si, da tid avhenger av styrke på koketopp, type kjele, mengde i kjele og størrelse på kjele. Et sted mellom 30 og 50 minutter kan du beregne på denne oppskriften.

Oppbevaring

Karamellene oppbevares fint i romtemperatur (ikke for varmt) eller i en kald bod. Karamellene må pakkes inn hver for seg. Vi har brukt dette godteripapiret.

Lyst brunt sukker

Det som gjør disse karamellene ekstra god er lyst brunt sukker. Dette kan kjøpes på velassorterte dagligvarebutikker som Meny eller på internasjonale butikker. 

Vi har brukt Tate Lyle Light Soft Brown (kjøpt på Meny). 

Får du ikke tak i lyst brunt sukker kan du bruke følgende mengde sukker i oppskriften: 65 g mykt brunt sukker og 310 g hvitt sukker. 

Vaniljepaste

Vi har brukt LorAnn Madagascar Vanilla Bean Paste i denne oppskriften. En vaniljepaste av god kvalitet gjør stor forskjell. Denne er veldig god, og anbefales. 

Maldonsalt

For å balansere smaken anbefaler vi å ha i litt maldonsalt. Du trenger ikke å ha så mye at du smaker saltet, men litt gjør virkelig en forskjell. 

Dersom du vil ha salte fløtekarameller, så tilsetter du maldonsalt til du har fått ønsket smak.

Ingredienser

5 dl kremfløte

210 g sukker 

165 g lyst brunt sukker

125 g smør

210 g lys sirup

3-4 ts Lorann Madagascar Vanilla Bean Paste (smak til)

1-2 ts maldonsalt (smak til – kan sløyfes)

Anbefalt koketemperatur: 120-123 grader 

Oppskriften gir ca. 50 karameller

Du trenger

1 kjøkkenvekt

1 ovnsform, eller kakeform, innside mål form: 18×18 cm (bruk en litt større form om du vil ha de lavere, f.eks. denne)

1 stor kjele, 5 L (ca. 13 cm høy, 22 cm i diameter)

1 digitalt termometer 

Godteripapir for innpakning

Skal du gi karameller i julegave: husk cellofanpose og gavebånd. Vi har et stort utvalg av gaveesker og poser i vår nettbutikk. 

Les gjennom tips for å lykkes over oppskriften før du begynner. 

Fremgangsmåte

Klargjør en form med bakepapir. Smør formen med fett først slik at bakepapiret henger fast. 

Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele som er 5 L (se mål på kjele i ingredienselisten – ikke bruk for liten kjele). 

Sett kjelen på platen på litt over middels varme. Vi bruker styrke 7 av 9 til det begynner å koke godt deretter koker vi på styrke 5-6 frem til ønsket temperatur. Juster styrken om du ser det svir seg på slutten. Når alle ingrediensene er smeltet, så kan du smake til med vanilje paste og maldonsalt. 

Bruk en slikkepott som tåler høy varme eller en tresleiv, og rør fra start til slutt. La blandingen koke opp og la den koke til den når 120-123 grader alt etter hvor fast du vil ha de. For å måle temperaturen rett, så vipper du kjelen og måler uten at termometeret er ned i bunnen av kjelen. Det tar alt fra 30-50 minutter å koke karamellen til rett temperatur. Tid er veldig varierende – det tar den tiden det tar.   

Når du har nådd 120-123 grader skal karamellen være litt tykk i konsistensen og noe mørkere på fargen enn da du startet. 

Ta kjelen av platen og hell karamellen over i formen. La stå i romtemperatur (men ikke for varmt) i minimum 12-14 timer. Karamellen må få tid å sette seg helt, så ikke kutt den opp for tidlig. Dette er spesielt viktig til nærmere 120 grader du er. 

Ta karamellen ut av formen og over på et skjærebrett. Finn en stor og skarp kniv. Skyll kniven i varmt vann og tørk lett av. Er kniven varm er det lettere å få fine kutt. Skyll kniven ofte slik at kuttene blir så rette og fine som mulig. 

Du kan også bruke litt nøytral olje på kniven. Smør mer olje på kniven om den begynner å henge fast i karamellen. 

Pakk karamellene inn i godteripapir

Dette er viktig! Karamellene klistrer seg sammen om de ikke pakkes, og de smelter/mister formen dersom de er kokt til 120-121 grader. 

Oppbevaring

Oppbevares i kald bod (romtemperatur, men ikke altfor varmt) inntil 1 måned i en lufttett boks. Så lenge de er innpakket holder de seg fint i romtemperatur. 

Kan også oppbevares i kjøleskap, men da blir de veldig harde og bør ligge i romtemperatur en stund før de spises. 

Handlekurv