Lag en deilig ostekake med pasjonsfrukt til påske. Denne ostekaka har en oreokjeks bunn, ostefyll med pasjonsfruktsmak, og er toppet med en nydelig pasjonsfrukt sjokoladeganache.
Denne kaken er perfekt å servere etter påskemiddagen eller til kaffekosen. Passer selvfølgelig perfekt som kake til konfirmasjon eller som 17. mai-kake også.
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instagramprofilen Cravings_by_linda.
Ingredienser
Kjeksbunn
- 2 pakker oreokjeks, ca. 308 g, eventuelt ferdig knust oreokjeks
- 110 g smør
Ostefyll
- 5 plater gelatin
- 1 dl kremfløte
- 15 g Sweet Kitchen pasjonsfrukt pulver
- 250 g Valrhona sjokolade med pasjonsfrukt
- 300 g kremost naturell
- 200 g creme fraiche
- 150 g siktet melis
- 12 g Lorann madagascar vanilla bean paste
- 3 dl kremfløte
Hvit sjokoladeganache med pasjonsfrukt
- 200 g Callebaut hvit sjokolade
- 100 g kremfløte
- 15 g Sweet Kitchen pasjonsfruktpulver
- 1 liten ert Wilton sitrongul fargepaste
Du trenger:
- 1 rund springform, 22 cm
- Digital bakevekt
- Håndmikser
- Slikkepott
- Liten visp
- Anbefalt utstyr: foodprocessor
Fremgangsmåte
Kjeksbunn
1. Kle en rund springform med bakepapir. Ha bakepapir i bunnen. Smør innsiden av ringen med fett og kle denne med strimler av bakepapir. La bakepapiret gå ca. 2 cm over kanten på springformen.
2. Kjør oreokjeks i en foodprocessor til smuler. Ha over i en skål.
3. Smelt smør i en kjele. Bland sammen kjekssmuler og smeltet smør. Ha dette over i springformen og press smulene ned i bunnen. Fordel utover til et jevnt lag.
4. Sett springformen i kjøleskap mens du lager ostefyllet.

Ostefyll
1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 10-15 minutter.
2. Hakk pasjonsfrukt sjokoladen i mindre biter og ha den over i en kjele. Smelt på lav varme (vi bruker styrke 2 av 9). Rør med en slikkepott slik at sjokoladen på bunn i kjelen ikke blir for varm. Sett til side.
Du kan også smelte sjokolade i mikro eller over vannbad om du foretrekker en av disse metodene.
3. Ha 1 dl kremfløte i en liten kjele og varm på litt over middels varme. Når kremfløten er blitt varm rører du ut pasjonsfruktpulveret med en liten visp. Det tar noen minutter før det løser seg helt opp. Hold fløten rett under kokepunktet og rør til pulveret er helt oppløst. Ta kjelen av platen.

4. Klem så vannet av gelatinplatene og rør inn i den varme fløten med en slikkepott. Sett til side og avkjøl til lunken, men ikke så lenge at det stivner.

5. Ha kremost og creme fraiche i en bakebolle og pisk på middels/høy hastighet med en håndmikser til klumpfritt. Miks inn siktet melis og vanilje paste.

6. Ha i smeltet sjokolade og miks sammen til en jevn klumpfri ostekrem.
Det er viktig å piske inn sjokoladen kjapt slik at den ikke stivner av den kalde kremostblandingen. Da kan du få klumper.

7. Hell den lunkne kremfløten med pasjonsfrukt og gelatin i en tynn stråle mens du pisker med håndmikseren.
Sett til side.
8. I en annen bolle pisker du 3dl kremfløte til tykk krem (ikke pisk kremen for mye – den skal være tykk og luftig). Vend kremen sammen med ostemassen med en slikkepott.

9. Ha ostemassen over i springformen og jevn til overflaten. Sett i kjøleskap til ostefyllet har stivnet, ca. 4-6 timer eller natten over.

Hvit sjokoladeganache med pasjonsfrukt
- 1. Ha hvit sjokolade i en bolle som tåler mikro. Sett til side.
Bruker du ikke sjokoladepellets må du hakke opp sjokoladen i små biter.
2. Ha kremfløte i en kjele. Varm opp til rett under kokepunktet. Ha i pasjonsfruktpulver og rør med visp til oppløst. Ikke la fløten koke – hold den under kokepunktet.

3. Når pulveret er helt oppløst tar du kjelen av platen og tilsetter fargepaste. Det er viktig at fargen tilsettes nå ellers bør du bruke oljebasert farge. Rør godt til fargen er oppløst. Hell den varme fløten over sjokoladen og dekk skålen til med plast. La stå i 5 minutter.

4. Rør deretter ganachen sammen med en liten visp til silkemyk.
Dersom sjokoladen ikke smelter i fløten når du rører, så sett bollen 10 sekunder i mikroen og rør. Gjenta om behov 1-2 ganger til alt er smeltet.
5. Dekk skålen med plast og la stå til romtemperert. Den skal ha perfekt smørekonsistens når den har fått stått 1-2 timer.
Den trenger ikke å stå i kjøleskap for å bli kald. Dersom ganachen er litt for tykk/fast til å bre fint over ostekaken, så kan du vispe inn litt varm kremfløte. Varm opp 0,5 dl fløte og tilsett 1-2 spiseskjeer om gangen til passe smørekonsistens.
6. Ta ut ostekaken fra kjøleskap og sett kaken på et passende kakefat. Bre ganachen over ostekaken med en slikkepott (du kan også bruke en spatula) og lag gjerne mønster med en skje. Pynt etter eget ønske. Vi har pyntet enkelt med litt tørkede spiselige blomster. Voilá, og du har en nydelig ostekake med pasjonsfrukt!

Ostekaka oppbevares i kjøleskap inntil 3-5 dager. Kaken kan fryses, men vær obs på at den kan bli kornete ved opptining. Holdbar inntil 3 måneder.
TIPS TIL OSTEKAKE MED PASJONSFRUKT
Ostefyll
Det er viktig å piske godt for hver gang du tilsetter ingredienser. Har du først fått klumper kan disse være vanskelig å bli kvitt – spesielt om det klumper seg når du tilsetter sjokolade eller gelatinblandingen. Her er det lurt å piske mens du heller i sjokolade/gelatinblanding.
Frysetørket pasjonsfruktpulver i ostefyll og ganache
Dette pulveret skal løses opp i kremfløte (både til ostefyllet og ganache). Det tar noen minutter før det er helt oppløst. Det er viktig at kremfløten er varm når det tilsettes, da løser det seg opp bedre. Bruk en liten visp og rør godt til det er oppløst.
INGREDIENSER
Bruk en hvit sjokolade av god kvalitet for best smak på ganachen. Vi har brukt Callebaut hvit sjokolade.
Valrhona pasjonsfrukt sjokolade
Denne sjokoladen må prøves. For å få nok pasjonsfruktsmak i ostefyllet bør denne ikke byttes ut med annen sjokolade. En slik pose inneholder 250g og du trenger hele posen til ostefyllet.
Sweet Kitchen frysetørket pasjonsfruktpulver
Frysetørket pasjonsfruktpulver har en intens og helt nydelig pasjonsfruktsmak. Dette pulveret er helt genialt. Ikke kunstig smak og gir en syrlig frisk pasjonsfruktsmak.
1 boks pasjonsfruktpulver inneholder 30 g, og det er det du trenger til denne oppskriften.
Lorann madagascar vanilla bean paste
Bruk en vanilje paste av god kvalitet for best smak. Vi har brukt denne (link?)
Fargepaste kan sløyfes, men for en skikkelig gul farge på ganachen anbefaler vi litt farge. Husk at wilton farge må tilsettes på rett tidspunkt i ganachen ellers bør du bruke oljebasert farge.
UTSTYR
Rund springform
Du trenger en rund springform Ø22 cm. Vi har brukt denne.
Digital bakevekt
Du trenger en digital bakevekt for å veie ingredienser. En oppskrift blir mest nøyaktig om man veier ingrediensene, og i baking er dette ekstra viktig.
Håndmikser
Ostefyllet piskes sammen med en håndmikser med visper. Dette gir best resultat, da en håndmikser pisker ingredienser på en litt annen måte enn en kjøkkenmaskin. Vi anbefaler derfor å bruke håndmikser.
Foodprocessor
Vi anbefaler en foodprocessor med knivblad for å kjøre oreokjeks til smuler, men du kan også knuse oreokjeks med for eksempel en kjevle.
Slikkepott
En slikkepott er en av de viktigste redskapene man har på kjøkkenet. Her brukes slikkepott både til bunn, ostefyll og ganache.
Liten visp
Du trenger en liten visp når pasjonsfruktpulveret skal oppløses i den varme fløten
