Oppskrift på gresskarboller med fyll
Oppskrift på gresskarboller med fyll. Perfekt om du skal bake til halloween! Gresskarbollene er fylt med deilig karamellfyll som inneholder hasselnøttkrokan.
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instagramprofilen @cravings_by_linda
Oppskriften gir 12 store gresskarboller.
Ingredienser
Søt gjærdeig
- 600 g Regal tipo-00 pizzamel
- 6 g rød tørrgjær
- 95 g hvitt sukker
- 150 g Synnøve gresk yoghurt
- 1 egg, str. L
- 15 g Lorann madagascar vanilla bean paste
- Ca. 240 g h-melk
- ¾-1 ts Progel oransje fargepaste
- 5 g salt
- 75 g romtemperert ekte meierismør
- 1 egg til pensling
Hasselnøttkrokan fyll med karamellsmak
- 200 g Funcakes hasselnøttkrokan
- 22 g Funcakes creamy caramel paste eller 26 g Funcakes toffee caramel paste*
- 1 egg, str. L (ca. 58 g egg uten skall)
- 25 g romtemperert ekte meierismør
- 130 g søtet kondensert melk
- 5 g Lorann madagascar vanilla bean paste
- 2 g salt
*For en mildere og søtere toffeesmak bruk Funcakes toffee karamell paste, for en dypere karamellsmak bruk Funcakes creamy caramel
Du trenger
- Kjøkkenmaskin
- Foodprocessor
- Hyssing (12 lenger á 95 cm)
- Digital kjøkkenvekt
- 1 sprøytepose
- Bakepensel
- Saks
- Avkjølingsrist
Fremgangsmåte
Ha alle ingredienser utenom salt, fargepaste, smør og melk i en miksebolle med eltekrok.
Mens maskinen går på lav hastighet sper du på med melk og har i fargepaste. Begynn med ¾ ts fargepaste og tilsett mer underveis i eltingen om du synes deigen har for lys orange farge. Hold igjen litt melk og spe på med mer underveis om behov. Elt deigen i ca. 10-12 minutter.

Ha i salt og tilsett smør i terninger mens maskinen går på lav hastighet. Når alt smøret er tilsatt elter du deigen i 10-15 minutter til den er myk og smidig, og slipper bollen.
Synes du deigen er tørr etter smør er eltet inn kan du tilsette litt mer melk.
Ha nøytral olje i en romslig bakebolle (ca. 2 ss) og smør den utover i bollen. Ha deigen over i bollen. Dekk med plast og et klede og sett til heving på et lunt sted til dobbel størrelse.
Dersom du vil at hevingen skal gå litt raskere kan du sette deigen til heving i en lunken ovn (ca. 50 grader – ikke la den stå på mens deigen hever, men varm den opp til 50 grader og slå den av). Da vil deigen heve på ca. 1,5 time.

Mens deigen hever kan du lage fyllet og klargjøre hyssing til bollene.
Hyssing: du trenger 12 lengder hyssing á 95 cm. Legg de i en skål med nøytral olje og sett til side.

Hasselnøttkrokan fyll med karamellsmak
Ha alle ingrediensene i en foodprocessor. Kjør til en litt tynn, kremete paste og krokanen er nesten finmalt. Ha over i en skål og sett i kjøleskap frem til bruk.
Ønsker du mer smak? Du kan røre inn mer Funcakes paste helt til slutt. Smak til.

Slik gjør du
Klargjør 2 stekebrett med bakepapir eller silikonmatte. Sett frem skålen med hyssingen. Ha en saks lett tilgjengelig. Bruk en kjøkkenvekt for å veie hvert emne slik at de blir noenlunde like store.
Ha deigen ut på benken og del den i 12 emner á 100-105 g. Trill til runde boller – prøv å stram bollene godt opp ved å dra bollen langs benken. Dryss et tynt lag mel på benken og la de ligge til du skal knytte hyssing rundt.
Det er litt arbeid å knytte hyssing rundt alle bollene, og det krever litt øvelse om du ikke har gjort det før, så lag 6 boller først og legg de på det ene stekebrettet. Sett til heving mens du lager resten av gresskarbollene. Da kan du steke det første brettet mens det andre fremdeles står til heving.

Klem oljen av en hyssing. Ta en bolle og legg på benken. Legg midten av hyssingen vannrett over bollen, snu bollen opp ned og lag et kryss med hyssingen, og snu bollen rundt igjen og lag et kryss og snu bollen. Dette skal du gjenta til bollen er «delt» i 8 biter med hyssingen. Knyt en dobbel knute og klipp av overflødig hyssing.
Ikke knyt hyssingen for stramt rundt bollen, da er det mer utfordrende å få av hyssingen etter steking. Når du knyter til slutt, må du ikke stramme til hyssingen. Under heving og steking vil du få de typiske gresskar merkene på bollene.

Legg 6 gresskarboller på et stekebrett. Dekk til med et klede og etterhev i ca. 40-60 minutter.
Etterhever du i lunken ovn holder det med 40 minutter.
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft litt før første brettet er ferdig hevet. Pensle gresskarbollene med pisket egg.

Sett brettet i ovnen på rillen under midten. Stek i ca. 10 minutter til gylne og gjennomstekt. Sett gresskarbollene over på en avkjølingsrist og avkjøl i 5-10 minutter.
Pass på at ovnen ikke holder høyere temperatur enn 200 grader, da kan de bli for veldig mørke utenpå og rå inni. Og husk at alle ovner steker ulikt. Stek til de er gylne og gjennomstekt.

Stek siste brett med gresskarboller når det er ferdig hevet.
Når bollene har avkjølt i 5-10 minutter klipper du opp hyssingen og drar det forsiktig av bollene. Ha tålmodighet og dra av hyssingen forsiktig – det er lett for å ødelegge bollene. Avkjøl bollene helt på risten.
Et tips dersom hyssingen sitter litt godt fast nede på sidene er å klippe opp med en saks der hyssingen har delt bollen. Da er det lettere å dra hyssingen ut uten å ødelegge hele bollen. Ha tålmodighet når du gjør dette for hyssingen kan sitte godt fast.

Når bollene er helt avkjølt kan du ha fyllet som står i kjøleskapet over i en sprøytepose. Klipp hull i midten av bollen med en ren saks. Klipp litt inni bollen også, slik at du får litt mer fyll inn i bollen. Sprøyt fyll inn i alle bollene (fyllet er litt flytende, så vær forsiktig – det kan renne fort ut av sprøyteposen). Server.
Du kan velge å fylle bollene slik at fyllet renner ut av bollen og ned langs sidene eller ha i mindre fyll slik at du bare ser det litt på toppen. Fyllet er skikkelig godt og jo mer jo bedre spør du oss. Har du fyll til overs, så server fyllet sammen med bollene slik at man kan ha på mer. Selve gjærdeigen er ikke altfor søt fordi fyllet er mer enn søtt nok, og sammen er dette noen skikkelig gode boller om vi får si det selv.

Oppbevaring
Bollene bør oppbevares i kjøleskap siden fyllet inneholder rått egg. Holdbar inntil 1 dag. Pakkes godt inn i en brødpose. Varm gjerne noen sekunder i mikroen før servering, da blir de myke igjen.
Det aller beste er å fryse bollene om de ikke skal spises samme dag. Pass på at de ikke ligger mye på skrå eller opp ned for da renner fyllet ut. Man kan også fryse bollene uten fyll og ha i fyll når de skal serveres. Frys da fyllet for seg selv i en liten tett boks med lokk. Ha fyllet over i en sprøytepose når du skal fylle de. Boller og fyll er holdbar inntil 2 måneder i frys.
TIPS
Ingredienser
Regal tipo-00 pizzamel
Regal sitt tipo-00 pizzamel gir en utrolig god gjærdeig grunnet blant annet det høye proteinnivået, anbefales på det sterkeste. Annet tipo-00 mel kan brukes om du ikke får tak i Regal sitt.
For aller best resultat anbefaler vi å bruke tipo-00 pizzamel, men vanlig hvetemel kan brukes.
Rød tørrgjær
Rød gjær egner seg aller best til deiger som inneholder mye sukker. Du kan fint bruke blå tørrgjær, men da tar det lengre tid å heve deigen.
Lorann madagascar vanilla bean paste
Bruk en vaniljepaste av god kvalitet for best smak, vi har brukt denne
Progel oransje pastafarge
Vi har brukt Progel oransje pastafarge for en skikkelig knæsj og fin orange fare på gresskarbollene. Anbefales.
Funcakes hasselnøttkrokan
I fyllet er hasselnøttkrokan essensielt. Gir en skikkelig god og nøtteaktig smak.
Funcakes creamy caramel paste og Funcakes toffee caramel paste
Begge disse smakstilsetningene kan brukes i fyllet, men de gir ulike smaksprofiler. Vi synes Funcakes creamy caramel var hakket bedre, da denne ga en skikkelig god karamellsmak, mens toffee karamell pasten gir en litt mildere og søtere smak.
Søtet kondensert melk
Bruk søtet kondensert melk og ikke usøtet kondensert melk (tidligere kalt vikingmelk).
Utstyr
Kjøkkenmaskin
Du trenger en kjøkkenmaskin til å lage gjærdeigen. Husk at alle kjøkkenmaskiner er ulike og eltetid er litt veiledende alt etter hvor «godt» maskinen elter. De første 10-12 minuttene skal du elte før smør/salt tilsettes, men hvor lenge du må elte etter dette kommen an på maskinen. Følg med underveis og elt til deigen er myk og smidig, og slipper bollen.
Foodprocessor
Du trenger en foodprocessor for å lage fyllet. Fyllet kan kanskje lages i en blender, men vi har ikke prøvd. Vi har heller ikke prøvd med stavmikser.
Hyssing
Du trenger 12 lenger á 95 cm med hyssing for å knytte rundt bollene for å lage gresskar mønster. Anbefales å legge de i olje før bruk til denne oppskriften, da deigen er godt hydrert for ekstra saftige boller, men det innebærer også at hyssingen kan sitte litt ekstra godt fast.
Hyssing kan normalt kjøpes på de fleste dagligvarebutikker.
Digital kjøkkenvekt
Ingrediensene er oppgitt i gram, da dette er den mest nøyaktige metoden for å måle opp ingredienser og gir best resultat fra gang til gang. Du trenger derfor en digital kjøkkenvekt.
Trenger du en digital kjøkkenvekt? Se vårt utvalg her.
Sprøytepose
Du trenger 1 sprøytepose til fyllet.
Bakepensel
Du trenger en bakepensel for å pensle bollene med egg.
Avkjølingsrist
Bollene avkjøles på en rist, vi har brukt denne.
