Hopp til innhold

🚚 Gratis frakt på ordre over 1000 kr

⚡ Rask levering

↩️ Åpent kjøp i 30 dager

oppskrifter

Oppskrift på tiramisukake

tiramisukake oppskrift

🛒 Handle ingredienser til oppskriften

Oppskrift på tiramisukake

Oppskrift på tiramisukake. Oppskriften er en vaniljekake med mye smak av tiramisu, trukket med mascarponekrem og pyntet med kakaopulver. Den perfekte kaken for deg som elsker tiramisu! Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.


Oppskriften gir 8-12 kakestykker

Ingredienser

Vaniljekake

  • 130 g romtemperert ekte meierismør
  • 160 g nøytral olje
  • 435 g hvitt sukker
  • 4 romtempererte egg, str. L (ca. 66-68 g per egg med skall)
  • 26 g Lorann madagascar vanilla bean paste 
  • 2 ts eddik, 7%
  • 455 g kefir/kulturmelk
  • 325 g tipo-00 mel (11-12 % protein)
  • 110 g potetmel
  • 3 g natron
  • 8 g bakepulver
  • 5 g salt

Tiramisu sirup 

Sjokolade & tiramisu ganache

Mascarponekrem

Pynt: et generøst dryss med Cacao Barry kakaopulver på toppen av kaken

Du trenger

Fremgangsmåte

Sjokolade & tiramisu ganache

Ganachen kan med fordel lages dagen før og stå i kjøleskap natten over. Husk å ta ganachen ut noen timer før bruk slik at den blir temperert og sprøytbar. Du kan også varme den litt i mikroen om den er for fast – ikke varm den mer enn 5-10 sekunder av gangen og rør gjennom med en slikkepott for hver gang slik at du har kontroll på hvor myk den blir. Ganachen vil bli myk i romtemperatur, men ganske fast når den står lenge i kjøleskap. 

Dersom du ikke bruker sjokoladeknapper må du hakke opp sjokoladen. Sett til side. 

Ha alle ingrediensene utenom mørk & lys sjokolade og hasselnøttkrokan i en kjele. Varm opp på litt over middels varme (styrke 7 av 9) mens du rører med en slikkepott. Varm fløteblandingen til rett under kokepunktet, og pass på at alt er smeltet og blandet sammen. Ta kjelen av platen. 

Tilsett sjokolade og la stå i 2 minutter. Rør godt med en liten visp til en glatt ganache. 

Tiramisukake fremgangsmåte steg 1

Tilsett hasselnøttkrokan og bland inn med en slikkepott. Ha over i en passende beholder og dekk med plast (la plasten ligge helt nedpå ganachen). Sett i kjøleskap til den er fast nok til å sprøytes på kaken. 

tiramisu sjokoladeganache fremgangsmåte

Ganachen stivner raskere om du har den i en stor beholder slik at den får større overflate. Til tykkere laget med ganache er i boksen til lengre tid tar det før den stivner/setter seg, og den vil stivne mer i kantene enn i midten. 

Tiramisu sirup

Trekk kaffe først. Lag den gjerne litt sterk, men her kan du justere styrken alt etter hva du liker. 

Ha alle ingrediensene i en kjele og varm opp på litt over middels varme (styrke 7 av 9). Rør forsiktig med en slikkepott underveis. Gi den et oppkok og la den småkoke til sukkeret er helt smeltet, ca. 1-2 minutter. Ta kjelen av platen. Ha sirupen over i en passende skål/krukke

tiramisu fremgangsmåte steg 3

Lager du sirupen dagen før kaken skal monteres, så ha den over i en krukke med lokk. La den stå i romtemperatur frem til bruk. 

Vaniljekake

Forvarm ovnen til 160 grader over/undervarme. Sett en rist på nest nederste rille, og et stekebrett på rille 2 eller 3 fra toppen (se steg for steg bilder). 

Ha bakepapir i bunnen av springformene. Lag remser av bakepapir, smør innsiden av springformene med fett og fest remsene. Remsene trenger ikke å være høyere enn formen. 

Kakene vil løsne litt fra kanten på formene etter steking, og for finest resultat er det derfor viktig å bruke remser av bakepapir på innsiden av formene. 

Sikt det tørre i en bolle og sett til side (tipo-00 mel, potetmel, natron, bakepulver og salt). 

Ha sukker, smør og olje i en miksebolle med k-spade. Miks på middels/høy hastighet (styrke 5-6 av 7) i ca. 3 minutter til lyst og kremete. Skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet.

På middels hastighet (styrke 3 av 7): Tilsett ett egg av gangen – miks godt, ca. 15 sekunder mellom hvert egg. Skrap ned fra kantene.

tiramisu vaniljekake fremgangsmåte

Tilsett eddik, vaniljepaste og halvparten av kefiren. Miks på middels hastighet (styrke 4 av 7) til godt blandet sammen, ca. 15-20 sekunder. Skrap ned fra kantene. 

Tilsett så det tørre og resten av kefiren. Miks først på lav hastighet til melet er blandet inn og deretter på middels hastighet (styrke 4 av 7) til nesten klumpfritt, ca. 20-30 sekunder. Ikke overmiks røren. 

tiramisukake fremgangsmåte steg 5

Bruker du vanlig hvetemel bør du mikse ekstra forsiktig for å unngå at glutenet i melet aktiveres som da gjør kaken kompakt og tung. 

Fordel røren i formene, ca. 920 g i hver form. Sett formene på risten i ovnen. Stek i ca. 50-65 minutter. Sjekk med en kakenål på slutten. Avkjøl helt i formene.

tiramisukake fremgangsmåte steg 6

Husk at alle ovner steker ulikt – pass derfor på kakene fra 45 minutter og utover, og la de steke så lenge de trenger for å bli gjennomstekt. 

Når kakene er helt avkjølt tar du de ut av formene, men la bunnen av formen være igjen under kaken. Sett de i frysen i ca. 1 time. Finskjær så toppen av kakene og la kakene stå til de ikke er så kalde lengre. Dynk de så med tiramisu sirup (fordel sirupen på kakebunnene). 

tiramisukake fremgangsmåte steg 7

Du må ikke bruke all sirupen, men i alle fall 8-10 ss per kakebunn. Vi brukte all sirupen fordelt på de to bunnene. 

Sett kakebunnene kaldt mens du lager mascarponekremen.

Mascarponekrem

Ha alle ingrediensene (utenom tiramisu paste – denne skal tilsettes i 200 g av kremen helt til slutt) i en stor bakebolle.

Bruk en håndmikser og pisk på lav hastighet til alt er klumpfritt og blandet sammen. Øk så hastigheten til middels/høy og pisk til en tykk, fast krem. 

tiramisukake fremgangsmåte steg 8

Ha 200 g av kremen over i en annen bolle. Tilsett Funcakes tiramisu paste og vend forsiktig inn med en slikkepott. Ha kremen over i en sprøytepose. 

Vei opp ca. 300 g av mascarponekremen og ha denne i en sprøytepose (denne kremen skal du bruke til å lage en ring rundt kaken for å låse inne fyllet). Det du ikke bruker av denne kremen har du over i bollen med den store porsjonen mascarponekrem. 

Montering og dekorering

Ha ganachen i en sprøytepose. Sett klart bollen med mascarponekrem og begge sprøyteposene med krem. 

tiramisukake fremgangsmåte steg 9

Ta kakebunnene ut av kjøleskap. Sett den ene kakebunnen på et passende kakefat. 

Ta sprøyteposen med 300 g mascarponekrem (den uten tiramisu paste) og lag en dobbel ring krem langs ytterkanten av kaken. Ha krem til overs over i den store bollen med mascarponekrem. 

Sprøyt så ut sjokolade ganachen og bre utover med en liten kakespatula eller slikkepott til et jevnt lag (det kan være du har litt ganache til overs, alt etter hvor tykt lag du har på). Jevn forsiktig utover.

tiramisukake fremgangsmåte steg 10

Sprøyt så på et lag mascarponekrem med tiramisu paste (den andre sprøyteposen). Jevn forsiktig utover. Sett den andre kakebunnen forsiktig oppå kaken. 

tiramisukake fremgangsmåte steg 11

Bre så et tynt lag mascarponekrem rundt og oppå hele kaken (crumb coating). Sett kaken i kjøleskap i ca. 30-40 minutter eller i frys i 15-20 minutter. Sett bollen med mascarponekrem i kjøleskapet også.

Er kremen litt bløt når du tar den ut av kjøleskapet igjen kan du ta en stor ballongvisp og piske den raskt opp (det skal ikke mye til å få den fastere, så ikke rør for mye). Det kan være enklere å ha kremen i en sprøytepose og sprøyte kremen ut på kaken før du jevner med kakeskrape/slikkepott, men dette er valgfritt. Kaken kan fint ha et rustikt preg, så man trenger ikke å være så nøye med å få slett krem rund kaken. 

Ta kaken ut og bre et godt lag mascarponekrem rundt og oppå kaken. Jevn ut med en kakeskrape. Helt tilslutt sikter du kakao på toppen av kaken. Server. 

tiramisukake fremgangsmåte steg 12

Det skal være litt krem til overs dersom du ønsker å pynte kaken på toppen (for eksempel lage kremdotter). 

Sett kaken i kjøleskap etter montering dersom du ikke skal servere den innen 1-2 timer. Husk å ta den ut en god stund før servering slik at den får temperere seg ordentlig, da blir kaken aller best. 

Oppbevaring

Holdbar i kjøleskap inntil 3-4 dager. Husk å pakke den godt inn. 

Kakerester kan fryses, men siden kremen inneholder mye kremfløte anbefaler vi å fryse uten krem om du skal lage kaken til et selskap. Ganache og kakebunner kan lages i god tid i forveien og fryses ned (ganache holdbar inntil 1-2 måneder, og kakebunner inntil 3 måneder). Sirupen kan lages 3-5 dager i forveien og stå i kjøleskap i en lufttett, steril krukke med lokk. Mascarponekremen lages rett før kaken skal monteres.

oppskrift på tiramisukake

TIPS

Ingredienser

Tipo-00 pizzamel + potetmel
Bruk en blanding av et tipo-00 mel med 11-12% protein og potetmel. Du kan også bruke vanlig hvetemel eller blande vanlig hvetemel og potetmel.

Lorann Madagascar Vanilla Bean Paste
Bruk en vaniljepaste av god kvalitet for best smak, vi har brukt denne

Funcakes Tiramisu Paste
En allsidig smakstilsetning som gir den autentiske tiramisu-smaken. Denne er et must i denne kaken. Vi har brukt den i både sirup, ganache og mascarponekremen til fyllet. Om du ønsker kan den sløyfes i ganachen, men bruk den i sirupen og i kremen som skal være inni kaken. 

Callebaut Sjokolade
I ganachen har vi brukt en blanding av Callebaut lys og mørk sjokolade for en rik og fyldig sjokoladesmak. 

Funcakes Hasselnøttkrokan
Vi har brukt hasselnøttkrokan i ganachen for å skape mer tekstur til kaken – i tillegg er hasselnøttkrokan skikkelig godt og gir en ny og spennende vri på en klassisk tiramisu. Anbefales.

Ferdig trekt kaffe

I sirupen skal du bruke ferdig trekt kaffe. Lag den gjerne sterk slik at du får noe av den gode kaffesmaken som skal være i en klassisk tiramisu dessert. 

Utstyr

Kjøkkenmaskin
Du trenger en kjøkkenmaskin med k-spade (eller det redskapet som brukes for kakerører – ikke bruk ballongvisp). 

Håndmikser
Til mascarponekremen bruker vi en håndmikser. Pass på å ikke overpiske kremen – på slutten går det fort. 

Digital kjøkkenvekt
Ingrediensene er oppgitt i gram, og du må derfor ha en god digital kjøkkenvekt. Se vårt utvalg her.

Sprøyteposer
Du trenger minimum 3 sprøyteposer (til sjokoladeganache, mascarponekrem med og uten tiramisupaste).

Valgfritt: Du trenger 1 sprøytepose dersom du skal sprøyte på kremen rundt og oppå kaken når den skal dekkes med krem (man kan bre den rundt kaken med en slikkepott, men det er lettere å få et jevnere lag krem om den sprøyte på før man jevner ut med kakeskrape), og 1 sprøytepose om du i tillegg ønsker å dekorere med krem på toppen. 

Finmasket sikt
En finmasket sikt er viktig for å sikte det tørre til kakerøren, og når du skal sikte over kakao på toppen av kaken tilslutt.  

Kakeskrape, kakespatula og slikkepott
Disse verktøyene hjelper deg å jevne ut kremen på kaken når du skal montere den. En kakeskrape gjør det enklere å få en slett overflate, mens en slikkepott hjelper med å få ut all kremen fra bollen. 

Kakedreier

Når kaken skal monteres er det en fordel med en kakedreier. Det gjør det lettere å bre kremen på kaken. Vi har brukt dette

Kakefat/kakebrett

Kaken kan settes direkte på ønsket kakefat, men det er en fordel å ha et tynt kakebrett under kaken slik at du lett kan flytte på den og sette den i kjøleskap uten å måtte sette hele kakefatet i kjøleskapet. Vi har brukt dette kakebrettet under kaken.

Se andre oppskrifter 

Forrige artikkel Neste artikkel