Skip to main content
  Gratis frakt på ordre over 1000 kr
  Rask levering
  Åpent kjøp i 30 dager
Slikkepott logo

Nettbutikken for bakeglede

1,000.00 kr igjen til gratis frakt!

Sandkaker med hasselnøttkrokan fyll & sjokoladelokk

Sandkaker med en ny vri. Med en søt tertedeig, også kalt pâte sucrée, fylt med et deilig hasselnøttkrokan fyll og tilslutt dekket med et mørkt sjokoladelokk, så blir kanskje dette en ny favoritt til jul? 

De er i alle fall perfekte småkaker å servere til alle julens sammenkomster og absolutt verdt å prøve. Disse er også perfekte som hjemmelagde gaver!

Oppskriften er laget Linda Hagen bak instagramprofilen Cravings_by_linda

Ingredienser

Oppskriften gir ca 15 små terter

Pâte Sucrée/bunn

190 g hvetemel

1 g salt

75 g melis

110 g kaldt meierismør

1 kald eggeplomme ca. 20 g, (bruk egg, str. L)

4 g Lorann madagascar vanilla bean paste

15 g iskaldt vann

Hasselnøttkrokan fyll

250 g hasselnøtter

150 g melis

1 g salt

6 g Lorann madagascar vanilla bean paste

185 g eggehviter (ca. 5-6 eggehviter, bruk egg str. L)

200 g Funcakes hasselnøttkrokan

Sjokoladetrekk

15 g delfiafett/kokosfett

1 klype salt

250 g Callebaut mørk sjokolade

Pynt: en hel hasselnøtt eller hasselnøttkrokan (obs! skal du pynte med hasselnøttkrokan trenger du 2 bokser hasselnøttkrokan)

Les tips før du begynner! 

Du trenger: 

Fremgangsmåte

Sandkakebunn/Pâte Sucrée 

Ha mel, salt og melis i en food processor. Pulser i 10 sekunder til godt blandet sammen. Ha så i kaldt smør i terninger og pulser i 30-40 sekunder til smulete. 

Pâte Sucrée deig til sandkaker

Skill eggeplommen fra eggehviten. Spar på eggehviten – den skal du bruke i hasselnøttkrokan fyllet.

Ha eggeplommen i en liten skål sammen med 15 g iskaldt vann og vaniljepaste. Miks lett sammen med en gaffel. Ha dette i food processoren og pulser til deigen begynner å samle seg (pulser i ca. 10 sekunder). Ikke kjør den for mye. 

Oppskrift pâte sucrée

Ha den smulete deigen over på benken og kna sammen til en deigklump. Trykk den litt flat og pakk godt inn i plast. Legg i kjøleskap i 30-40 minutter. 

deig til sandkaker

Ta deigen ut av kjøleskapet og kna den litt med hendene. Ha litt mel på benken og oppå deigen. 

Dryss over litt mel etter hvert som du kjevler slik at deigen ikke henger fast i benken eller kjevlen.

Kjevle ut deigen til en leiv som er ca. 4 mm tykk. Kutt ut store sirkler som er ca. 9 cm i diameter. 

Vi har brukt en utstikker som er 9 cm i diameter, men et glass/skål eller lignende som er ca. 9 cm i diameter kan brukes. 

Ta en sirkel og legg ned i sandkakeformen. Klem den forsiktig utover i formen og mellom rillene. Skjær av overflødig deig som er over kanten med en liten kniv. 

Samle sammen deigen og kjevle ut på nytt. Stikk ut flere sirkler og gjenta. Du skal få ca. 15 små terter av denne deigen.

Dersom deigen blir for varm og er litt vanskelig å arbeide med kan du legge den i kjøleskap/frys en liten stund. 

Sett alle formene på et brett som passer i kjøleskapet. Bruk en gaffel prikk bunnen av formene. Sett brettet i kjøleskap 30 minutter.  

sandkaker med hasselnøttkrokan fremgangsmåte
sandkaker med hasselnøttkrokan oppskrift

Lag hasselnøttkrokan fyllet mens tertene står og hviler i kjøleskapet.

Hasselnøttkrokan fyll

Lag hasselnøttkrokan fyll når tertene står i kjøleskap for å hvile før steking. 

Skill eggene og ha eggehviten i en skål sammen med eggehviten fra terte deigen. 

Du skal ha 185 g eggehviter – noe som tilsvarer eggehviter fra ca. 5-6 store egg. Vei opp eggehvitene slik at du får 185 g. 

Kjør hasselnøtter og melis i en foodprocessor til grovmalt, ca. 20-30 sekunder. Ikke kjør så mye at oljen i nøttene skilles ut.

Tilsett salt, vaniljepaste og eggehviter. Kjør til en bløt masse, ca. 10-15 sekunder. 

Ha over i en skål og bland inn hasselnøttkrokan. Sett i kjøleskap frem til bruk.

hasselnøttkrokan fyll til sandkaker

 

Sjokoladetrekk

Lag sjokoladetrekk når tertene er helt avkjølt. Finhakk sjokoladen om du ikke bruker sjokoladeknapper. 

Ha delfiafett/kokosfett og salt i en kjele. Smelt på middels varme, styrke 4-5 av 9. Skru ned til styrke 2-3 av 9 og ha i sjokolade. Rør med en slikkepott til smeltet. Husk å justere styrken om det blir for varmt slik at du ikke ødelegger sjokoladen. 

Foretrekker du å smelte sjokolade over vannbad eller i mikro kan du gjøre dette. 

Ha sjokoladen over i en passende skål slik at du kan dyppe tertene i sjokoladen. Det er best om skålen ikke er for vid. Den må være bred nok til at du får dyppet en terte i sjokoladen.

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 180 grader over/under varme. 

Sett formene på et stekebrett og fyll hver form med hasselnøttkrokan fyll, ca. 45 g. 

Ikke fyll formene for fulle slik at det renner over under steking. Du skal ha ca. 2-3 ss fyll til overs om du fyller hver form med 45 g fyll. 

Sett brettet på rillen under midten i ovnen. Stek i ca. 25 minutter til tertene er gylne og fyllet er blitt gyllent på toppen. Ta ut brettet og avkjøl i 15 minutter. 

Steketid er veiledende – pass på fra 20 minutter og utover. La de steke så lenge de trenger slik at skjell og fyll er middels gyllent. Det er viktig at terteskjellene stekes nok slik at de ikke er rå.  

Ta så tertene forsiktig ut av formene og sett over på en rist. Avkjøl helt.

sandkaker med hasselnøttkrokran

Det kan være du må løsne de litt fra formen med en gaffel eller presse lett på formen på utsiden slik at de løsner. De skal løsne veldig lett når du først har fått den ene lille bevegelsen på terteskjellet i formen. 

Lag så sjokoladetrekket og sett klart pynten. Vi har pyntet med en hel hasselnøtt på toppen av hver terte. 

Lag klart et brett med bakepapir. Ta en og en avkjølt terte og dypp i sjokoladetrekket. La sjokoladen renne litt av seg og sett over på brettet. 

Topp med en hasselnøtt. Du kan også drysse over hasselnøttkrokan om du ønsker. 

oppskrift på sandkaker med hasselnøttkrokanfyll
sandkaker med hasselnøttkrokan og sjokolade oppskrift

Sett brettet i kjøleskap til sjokoladetrekket har stivnet. Server.

TIPS

Lorann madagascar vanilla bean paste

Bruk en vaniljepaste av god kvalitet for best smak på både terteskjellene og fyllet. Vi har brukt denne.

Egg

Bruk egg størrelse L til denne oppskriften. Du vil få eggeplommer til overs. Disse kan du for eksempel lage vaniljekrem eller curd av.

Funcakes hasselnøttkrokan

Ikke sløyf hasselnøttkrokanen i fyllet. Hasselnøttkrokanen er det beste med hele oppskriften, og gjør virkelig en stor forskjell i dette fyllet. 

Delfiafett/kokosfett

Du kan bruke både delfiafett eller kokosfett som for eksempel cocosa. Du får et mer glansfullt sjokoladelokk om du bruke kokosfett i sjokoladen. I tillegg har du litt bedre tid på deg å pynte tertene. Dersom du ikke bruker delfiafett/kokosfett kan det være lurt å temperere sjokoladen.  

Callebaut mørk sjokolade

Vi har brukt Callebaut mørk sjokolade for å balansere smakene slik at det ikke blir altfor søtt. Dersom du ønsker tertene søtere kan du bruke Callebaut lys sjokolade til sjokoladetrekket. 

Sjokolade til overs kan du blande sammen med cornflakes og ha i små muffinsformer, så har du en enkel snacks utenom. 

Hasselnøtter

Vi har brukt hasselnøttkjerner kjøpt på vanlig dagligvarebutikk. Du trenger ikke å skolde de før bruk. 

Bakevekt

Du trenger en bakevekt som kan veie ned til 1 g. Du finner bakevekt her.

Food processor

Du trenger en food processor for å lage både pâte sucrée deigen og hasselnøttkrokan fyllet. En blender kan ikke brukes. Deigen kan lages for hånd, men fyllet må lages i en food processor. 

Kjevle

Du trenger en kjevle når du skal kjevle ut deigen og lage terteskjellene. Du finner kjevle her.

Sandkakeformer

Vi har brukt disse sandkakeformene. De er perfekt størrelse til disse små julekakene og både deig og fyll er tilpasset disse formene.

Avkjølingsrist

Når tertene er tatt ut av formene må de stå på en avkjølingsrist til de er helt avkjølt. Vi har brukt denne avkjølingsristen.

Pâte Sucrée – søt tertedeig

Pâte sucrée er en søt tertedeig som er enkel å lage og god å jobbe med, så lenge deigen hverken er for kald eller for varm. Er deigen for kald kan du kna den med hendene. Er den for varm må du legge den tilbake i kjøleskap en stund. 

Husk å bruke mel til utbaking. Kjevle over deigen noen ganger og snu på deigen før du kjevler videre. Da unngår du at du kjevler den fast i benken. Kjenner du den begynner å henge fast i benken må du drysse litt mer mel under leiven. 

Deigen må hvile i kjøleskap i 30 minutter før den bakes ut. Den kan ligge opptil 2 døgn i kjøleskap før bruk. 

Etter deigen er presset ned i sandkakeformene må de hvile på nytt i kjøleskap i 30 minutter. Deretter kan de fylles med fyll og stekes. Disse små formene trenger ikke å stekes på forhånd før de fylles med fyll. Bruker man et «våtere» fyll bør de forhåndsstekes – det samme om man lager store terter. 

Vær forsiktig med lange negler når du presser deigen ned i formene. Dersom du skulle være uheldig å revne deigen kan du bare ta en liten deigbit og lappe sammen. Det samme om kanten rundt blir for tynn. Klem litt deig på innsiden slik at den blir tykkere. 

Oppbevaring

Oppbevares i en lufttett kakeboks med bakepapir mellom lagene inntil 3-4 uker (gjerne i en kald bod eller lignende). Ligger de for varmt kan sjokoladetrekket bli litt klissete. Kan også fryses – da holder de seg best og lengst. Holdbar inntil 2-3 måneder.

    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tomFortsett å handle
      Bruk kode