Små, elegante desserter som ser imponerende ut, men som er overraskende enkle å lage – det er akkurat det disse mini sjokoladeostekakene med Daim er. De har en nydelig brownie kjeksbunn, en silkemyk sjokoladeostekrem med knasende biter av Daim, og en topping som setter prikken over i-en. Perfekte når du vil servere noe litt ekstra uten å bruke timesvis på kjøkkenet.
Disse små daim-ostekakene passer til alle anledninger – enten det er en koselig middag med venner, en høytid som jul og nyttår, eller når du bare vil ha en liten porsjonsdessert som smaker wow. Det beste av alt er at de kan lages på forhånd. Lag dem dagen før, sett i kjøleskapet og pynt rett før servering – da kan du kose deg med gjestene i stedet for å stå på kjøkkenet.
Så enten du vil imponere gjestene dine eller bare unne deg selv en ekstra godbit, er disse mini sjokoladeostekakene med Daim et sikkert valg. Disse blir garantert en favoritt hos både store og små.
Oppskriften gir 6 mini ostekaker.
Ingredienser
Kjeksbunn
- 250 g Ballerina brownie kjeks
- 33 g smør
- 0,6 g salt
Sjokoladeostekake med daim
- 3,5 plater gelatin (6,5 g) + kaldt vann
- 80 g kremfløte
- 10 g Cacao Barry kakao
- 205 g kremfløte
- 340 g kremost naturell
- 170 g søtet kondensert melk
- 215 g Callebaut lys sjokolade
- 13 g Lorann vaniljepaste
- 1 g salt
- 168 g finhakket daim sjokolade (3 stk.)
Forslag pynt: Hakket daim sjokolade, PME sjokoladeflak & ferske jordbær
Du trenger:
- 1 Patisse mini ostekakeform
- Digital kjøkkenvekt
- Food processor
- Håndmikser
- Gassbrenner
- Engangshansker
Fremgangsmåte
Kjeksbunn
Kjør kjeks i en foodprocessor til smuler. Smelt smør. Tilsett salt og smeltet smør i kjekssmulene og bland sammen.

Ha 45 g kjekssmuler i hvert hull i formen. Press godt sammen så jevnt som mulig. Sett formen i kjøleskap mens du lager sjokoladeostekake.

Sjokoladeostekake med daim
Bløtlegg gelatin i kaldt vann i 10-15 minutter. Finhakk daim sjokolade og sett til side.
Ha 80 g kremfløte i en skål og rør ut kakao med en liten visp (rør godt til den er nesten oppløst). Varm i mikro. Rør godt til klumpfritt. Klem vannet ut av gelatinen og rør ut i den varme sjokoladefløten.

Pisk 205 g kremfløte til myke topper (ikke stivpisk kremen). Sett til side.
Ha søtet kondensert melk og sjokolade i en skål. Smelt forsiktig i mikro i intervaller og rør godt mellom hver gang – pass på at det ikke blir for varmt. Rør veldig godt sammen til en tykk fudge.

Ha kremosten i en bakebolle sammen med sjokoladefudgen. Pisk sammen til klumpfritt med en håndmikser.
Tilsett gelatinblandingen, salt og vaniljepaste. Pisk lett sammen til klumpfritt, ca. 30-40 sekunder.

Vend inn pisket krem inn i 3 omganger med en slikkepott. Vend til slutt inn finhakket daim sjokolade.

Fordel blandingen i de 6 hullene, ca. 185 g per porsjon. Sett formen i kjøleskap til kakene har satt seg, ca. 6-8 timer eller natten over.

Dekorering/servering
Sett formen i frysen i 3-4 timer. Dette er viktig for å få de fint ut av formene. Bruk engangshansker når du skal ta ut kakene fra formen, så slipper du fingermerker.
Varm utsiden av formen lett med en gassbrenner. Dytt en og en kake ut av formen ved å presse bunnen forsiktig opp.

Løft kaken forsiktig opp og ta av platen i bunn med en liten kniv. Jobb raskt og forsiktig.
Tin kakene i kjøleskap (se tips).
Rett før servering: Pynt kakene med finhakket daim, PME sjokoladeflak og 1 lite jordbær. Server.

Tips
Etter du har tatt kakene ut av formen, men før pynting:
Sett kakene i en kaketine for tining i kjøleskap (vi anbefaler å sette de i noe uten kanter som for eksempel en kaketine – da er det enklere å få kakene over på serveringsfat senere). Du unngår kondens og at de svetter for mye om du tiner de i noe med lokk.
De kan selvsagt tines i kjøleskap på et fat, men da må du regne med at de svetter/renner litt ekstra væske av kakene. Kakene vil ikke smelte eller falle fra hverandre, så det er mest estetisk. Kondensen kan tørkes forsiktig vekk med tørkepapir før pynting og servering.
Servering
La kakene romtempereres før servering, da er de aller best. De blir ganske fast i konsistensen når de er kald – spesielt om de står en dag i kjøleskap før servering.
Oppbevaring
Oppbevares i kjøleskap inntil 2-3 dager, men de er best nylaget. Kakene kan fryses igjen, men vi anbefaler generelt ikke dette.
Ingredienser
Ballerina brownie kjeks
Ballerina kjeks har komt med en brownie kjeks. Denne er mørk og rund i smaken og passer perfekt til kjeksbunn på disse små deilige daim ostekakene. Anbefales.
Du kan bruke annen type kjeks, men husk at det kan være du må justere mengde smeltet smør – alt etter hvilken kjeks du velger.
Cacao Barry kakao
Cacao Barry kakao er et premium kakaopulver med høyt innhold av kakaosmør og dyp, ren sjokoladesmak. Det gir en mørkere farge, mer intens aroma og en balansert bitterhet. Anbefales.
Lorann vaniljepaste
Bruk en vaniljepaste av god kvalitet for best smak på muffinsene. Vi har brukt denne her
Callebaut lys sjokolade
For en ekstra fyldig og rund smak i sjokoladeostekaken har vi brukt lys sjokolade fra Callebaut. Dette er en sjokolade av høy kvalitet, med balansert sødme og kremet konsistens som smelter jevnt inn i ostekakemassen. Resultatet blir en silkemyk ostekake med dypere sjokoladesmak enn det du får med vanlig kokesjokolade fra butikken. Vi anbefaler derfor å bruke en sjokolade av god kvalitet – den lille forskjellen på råvarene gir et stort utslag i sluttresultatet.
Søtet kondensert melk
Det er viktig at du bruker søtet kondensert melk. Ikke bruk usøtet kondensert melk (usøtet ble tidligere kalt vikingmelk).
Utstyr
Digital kjøkkenvekt
Alle ingrediensene er oppgitt i gram. Dette gir mest nøyaktighet, forutsigbarhet og det er større sjanse for å lykkes gang på gang. En god digital kjøkkenvekt er et av de viktigste redskapene man har på kjøkkenet. Du finner vårt utvalg av kjøkkenvekter her.
Food processor
For å kjøre kjeks til smuler bruker vi food processor.
Håndmikser
For å piske fløte til krem og mikse sammen ostekakemassen trenger du en håndmikser.
Gassbrenner
For å få kakene ut av formen er en gassbrenner veldig nyttig.
Man kan bruke en våt og veldig varm fille rundt hver fot på formen. Man kan også senke formen i vasken med varmt vann i 4-6 sekunder. Det skal være tilstrekkelig for at de akkurat løsner nok fra innsiden av formen til at du klarer å dytte de opp av hullene.
Engangshansker
Vi anbefaler å bruke enganshansker når du skal ta kakene ut av formen. Da slipper du fingermerker, og kakene er lettere å håndtere.


 
               
               
                 
               
                 
               
               
               
                 
               
                 
              
 
   
 
 
