Mini cupcakes med hvit sjokolade og bringebær ganache
Mini cupcakes med bringebærganache. Disse nydelige mini cupcakesene er perfekte små munnfuller som smelter på tungen! Med en myk og deilig hvit sjokoladebunn toppet med en fløyelsmyk og syrlig bringebær ganache er de like uimotståelige som de er vakre.
Mini cupcakes er små, elegante og utrolig dekorative – de passer perfekt på kakebordet, tapasbordet eller som en søt avslutning til kaffen. Disse godbitene er så delikate at du enkelt kan spise dem uten fat og bestikk, noe som gjør dem ideelle for både små og store anledninger.
Og det beste av alt? I denne oppskriften får du tips til fire ulike måter å dekorere disse søte fristelsene på, slik at du kan variere både uttrykk og stil. Gjør deg klar til å imponere gjestene dine med små kunstverk som både smaker og ser fantastiske ut!
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.
Oppskriften gir 24 mini cupcakes
Ingredienser
Hvit sjokolade cupcakes
- 57 g hvetemel
- 19 g potetmel
- 2,6 g bakepulver
- 1,4 g salt
- 63 g kremfløte
- 37,5 g Callebaut hvit sjokolade
- 26 g nøytral olje
- 23 g Mills ekte majones
- 53 g Synnøve gresk yoghurt
- 35 g eggehvite (1 egg, str. L)
- 4 g Lorann vaniljepaste
- 68 g hvitt sukker
Bringebær ganache
- 125 g Valrhona bringebær sjokolade
- 162 g Callebaut hvit sjokolade
- 114 g kremfløte
- 16 g Funcakes glukose
- 0,4 g salt
- 3 g Lorann vaniljepaste
- 7 g Funcakes bringebær paste
- 1,5 g Colour mill hot pink
Forslag pynt: Strøssel i gull, hvitt eller sølv
Du trenger
- Mini muffinsbrett + mini muffinsformer
- Digital kjøkkenvekt
- Stavmikser
- Røredispenser
- Finmasket sikt
- 1-4 sprøyteposer & 1-4 tipper (vi har brukt Wilton 1B, 1A, 2D, 8B)
- Pinsett (for pynting – anbefales, men ikke nødvendig)
- Avkjølingsrist
Les oppskrift og tips før du begynner.
Fremgangsmåte
Hvit sjokolade cupcakes
Forvarm ovnen til 160 grader over/undervarme. Sett en rist på nest nederste rille, og et stekebrett på rille 2 eller 3 fra toppen. Klargjør et mini muffinsbrett med 24 mini muffinsformer.
Sikt sammen mel, potetmel, bakepulver og salt i en romslig bakebolle. Sett til side. Kok opp kremfløte, ta kjelen av platen. Tilsett hvit sjokolade. La stå i 2 minutter. Rør godt med en visp til klumpfritt.
Ha olje, majones, gresk yoghurt, eggehvite og vaniljepaste i en bakebolle. Rør godt med en visp til blandet sammen. Tilsett sukker og rør godt sammen.

Sikt inn det tørre og rør forsiktig til klumpfritt. Tilsett sjokoladefløten. Rør forsiktig til alt er blandet sammen

Ha røren over i en røredispenser. Det gjør det enklere å fylle muffinsformene uten å søle for mye.
Fyll muffinsformene ca. 2/3 full.

Sett muffinsbrettet på risten i ovnen. Stek i ca. 15 minutter til gjennomstekt. Sjekk med en kakenål/tannpirker på slutten.
Avkjøl i 3-4 minutter og flytt over på en avkjølingsrist.

Bringebær ganache
Vei opp Funcakes bringebær paste og farge i en liten skål. Sett til side.
Hakk Valrhona bringebær sjokolade i litt mindre biter. Smelt hvit sjokolade og bringebær sjokolade. Hell den smeltede sjokoladen over i en passende beholder for stavmikser. Sett til side.

I en kjele: varm opp fløte, glukose, salt og vaniljepaste til ca. 60 grader. Rør til glukosen er smeltet. Ikke la fløten bli for varm.
Hell den varme fløteblandingen over den smeltede sjokoladen. Tilsett skålen med bringebær paste og farge. Kjør jevn med en stavmikser.

Ha ganachen over i en romslig boks/form. Dekk med plast helt ned til ganachen. La stå på benken i ca. 3-4 timer. Deretter sett den i kjøleskap til den er fast nok til å sprøytes.
La stå i korte intervaller i kjøleskapet på 10-15 minutter av gangen og rør godt med en slikkepott i ganachen underveis. Ikke la den bli for fast – da er det ikke lett å sprøyte ganachen ut fint.
Ha ganachen i sprøyteposer. Vi har brukt 4 ulike tipper og har fordelt ganachen i 4 sprøyteposer.

Montering & dekorering
Vi har brukt 4 ulike tipper å dekorere med. Sprøyt på ca. 10-15 g ganache per mini cupcakes.

Vil du se hvordan disse sprøytes ut, så sjekk ut filmen nederst i oppskriften.
Pynt etter eget ønske. Vi har pyntet med strøssel i gull. Server.

TIPS
Hvit sjokolade cupcakes
Husk at alle ovner steker ulikt. Pass på fra 12-13 minutter og utover. La de steke så lenge de trenger for å bli gjennomstekt.
Trikset for å få muffinsene ut av formen er å holde brettet på skrått og lirke de ut en og en. Det er litt arbeid, men blir de stående i brettet risikerer du våt og soggy bunn. Det beste er å få de over på en avkjølingsrist.
Denne oppskriften gir ca.:
- 24 mini cupcakes á 15 g
- 9 små cupcakes á 40 g
- 6-7 medium cupcakes á 50-60 g
- 5 store cupcakes á 70-75 g
Skal du lage medium/store cupcakes kan du med fordel doble oppskriften slik at du får 10-12 cupcakes. Da må du også doble ganache oppskriften.
Bringebær ganache
Smelt sjokolade i mikro: Ha sjokoladen i en bolle som tåler mikro. Varm sjokoladen i intervaller til smeltet. Start med 30-60 sekunder en gang, og deretter 20-30 sekunder 2-3 ganger og deretter 10-15 sekunder på slutten til smeltet. Rør godt med en slikkepott i sjokoladen mellom hvert intervall slik at sjokoladen smelter jevnt.
Du kan smelte sjokoladen over vannbad om du foretrekker dette.
Prøv å begrense tiden ganachen står i kjøleskapet. Til lengre den står i kjøleskapet til mindre glansfull blir den.
Har du vært uheldig at den har stått for lenge slik at den ikke kan dekoreres med, så varm den noen sekunder av gangen i mikro og rør godt i ganachen mellom hver gang til passe myk konsistens.
Pro-tips for å få litt ekstra glans i ganachen etter den er sprøytet ut på cupcakesene (må gjøres før du har på pynt): Varm veldig lett med en gassbrenner (vær forsiktig så du ikke brenner/svir/smelter den). Men ved å varme den lett smelter den så vidt i overflaten og får et glansfullt utseende. Det er også lettere å feste strøssel når du nettopp har varmet ganachen.
Siden vi har brukt 4 ulike tipper har vi lagd en del mer ganache enn man trenger for å få nok ganache i hver sprøytepose. Vi har derfor doblet oppskriften slik at vi fikk nok ganache i hver sprøytepose. Rester kan fryses og brukes som fyll i for eksempel makroner.
Dersom du skal bruke kun 1-2 ulike tipper kan du bruke oppskriften som den står. Da vil du ikke ha så mye rester, så lenge du bruker 10-15 g ganache per mini cupcakes.
Ingredienser
Callebaut hvit sjokolade
Vi bruker Callebaut hvit sjokolade både i cupcakesene og ganachen. Vi anbefaler å bruke hvit sjokolade av høy kvalitet (Callebaut/Valrhona) for best resultat (gjelder i hovedsak ganachen).
Til info: 1 pakke på Callebaut hvit sjokolade 400 g holder til dobbel porsjon av cupcakes røre og dobbel porsjon ganache.
Valrhona bringebær sjokolade
Sjokolade med bringebær smak fra Valrhona har et hint av syre fra bingerbær og en god smak av hjemmelaget bringebærsyltetøy. Denne bruker vi i bringebær ganachen.
Til info: 1 pakke Valrhona bringebær sjokolade 250 g holder til dobbel porsjon ganache.
Lorann vaniljepaste
En konsentrert vaniljepaste med ekte vaniljefrø, som gir dyp og aromatisk vaniljesmak. Anbefales for ekstra god vaniljesmak.
Funcakes glukose
Brukes i ganachen for å forhindre krystallisering og gir en myk konsistens, samt at den tilfører mer glans til ganachen.
Funcakes bringebær paste
Du trenger ikke mye, men litt av denne pasten løfter virkelig bringebærsmaken i ganachen. Anbefales på det sterkeste.
Color mill hot pink
For ekstra fin rosa farge på ganachen anbefaler vi å tilsette litt hot pink fargepaste. Kan sløyfes, men ganachen får en finere farge om du tilsetter colour mill hot pink.
Nøytral olje
Bruk en olje uten smak, altså en nøytral olje. Styr unna oljer som er kaldpresset. Disse gir en bismak. Du kan bruke akkurat den oljen du ønsker, så lenge den er nøytral på smak.
Strøssel
Vi har brukt Happy Sprinkles Strøsselmiks - Vintage Gilding 200g. Du finner den her. Sjekk ut vårt utvalg av strøssel her.
Utstyr
Mini muffinsbrett + mini muffinsformer
Vi har brukt dette muffinsbrettet og disse muffinsformene.
Digital kjøkkenvekt
Alle ingrediensene er oppgitt i gram. Du trenger derfor en god digital kjøkkenvekt. Du finner vårt utvalg av kjøkkenvekter her.
Stavmikser
Vi bruker en stavmikser for å kjøre ganachen jevn. Den kan røres sammen med en ballongvisp, men du får et mye finere resultat om du bruker stavmikser.
Røredispenser
En røredispenser gjør det mye enklere å fylle muffinsformene uten å søle for mye. Anbefales. Vi har brukt denne.
Sprøyteposer & tipper
Du trenger 1-4 sprøyteposer & 1-4 tipper (vi har brukt Wilton 1B, 1A, 2D, 8B).
Pinsett
En pinsett gjør det enklere å pynte mini cupcakes med strøssel. Du må ikke bruke det, men det er enklere å få strøsselet der man ønsker. Pinsett finner du her. Små kuler kan drysses over med en liten teskje.
Avkjølingsrist
Cupcakesene må avkjøles på en rist. Bruk helst en rist med små hull, så unngår du at cupcakesene velter. Vi har brukt denne.