
Mini lamington kaker med bringebær
Er du på jakt etter en uimotståelig kakeoppskrift som kombinerer saftig vaniljekake, friske bringebær og rikelig med kokos? Da må du prøve disse nydelige mini lamington kakene!
Her får du en moderne vri på den klassiske australske lamingtonen servert som porsjonskaker – perfekt for én eller to personer – og passer like godt til sommerfest, bursdag eller helgekos.
Her får du en myk, lett og saftig vaniljebunn med deilig vaniljesmak, fylt med friske bringebær og dyppet i en blank og smaksrik bringebærglasur. Et godt lag kokosmasse gir det hele den ikoniske lamington-følelsen, mens en kremtopp og ferske bringebær gir kakene det lille ekstra slik at de skiller seg ut på ethvert kakebord.
Oppskriften gir 6 porsjonskaker – nok til 6 til 12 personer, alt etter hvor sjenerøs du vil være. Kanskje du deler med en venn, eller kanskje du nyter hele selv? Kaken er nemlig perfekt balansert – akkurat passe søt, frisk og lett – så det er fort gjort å nyte hele alene.
Disse kakene kan fint lages i god tid og fryses, og de er like imponerende som de er gode.
Les videre for full oppskrift, steg-for-steg bilder og gode tips til hvordan du lykkes med perfekte lamingtons – hver gang. Dette er kakene du imponerer med i sommer.
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instagramprofilen @cravings_by_linda

Mini lamington kaker med bringebær – en frisk og moderne vri på den australske klassikeren
Er du på jakt etter en uimotståelig kakeoppskrift som kombinerer saftig vaniljekake, friske bringebær og rikelig med kokos? Da må du prøve disse nydelige mini lamington kakene!
Her får du en moderne vri på den klassiske australske lamingtonen servert som porsjonskaker – perfekt for én eller to personer – og passer like godt til sommerfest, bursdag eller helgekos.
Her får du en myk, lett og saftig vaniljebunn med deilig vaniljesmak, fylt med friske bringebær og dyppet i en blank og smaksrik bringebærglasur. Et godt lag kokosmasse gir det hele den ikoniske lamington-følelsen, mens en kremtopp og ferske bringebær gir kakene det lille ekstra slik at de skiller seg ut på ethvert kakebord.
Oppskriften gir 6 porsjonskaker – nok til 6 til 12 personer, alt etter hvor sjenerøs du vil være. Kanskje du deler med en venn, eller kanskje du nyter hele selv? Kaken er nemlig perfekt balansert – akkurat passe søt, frisk og lett – så det er fort gjort å nyte hele alene.
Disse kakene kan fint lages i god tid og fryses, og de er like imponerende som de er gode.
Les videre for full oppskrift, steg-for-steg bilder og gode tips til hvordan du lykkes med perfekte lamingtons – hver gang. Dette er kakene du imponerer med i sommer.
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instagramprofilen @cravings_by_linda
Oppskriften gir 6 minikaker
Ingredienser
Vaniljekake
- 346 g tipo-0 pizzamel med 11-12% protein
- 87 g potetmel
- 2,5 g natron
- 8 g bakepulver
- 5 g salt
- 133 g romtemperert smør
- 160 g nøytral olje
- 433 g sukker
- 4 egg, str. L (ca. 68 g per egg med skall)
- 16 g Lorann vaniljepaste
- 8 g eddik, 7%
- 9 g ferskpresset sitronjuice
- 268 g creme fraiche
- 200 g h-melk
Stekes i langpannen som hører til ovnen (innermål 33x41x4 cm)
Bringebær fyll
- 120 g frosne bringebær
- 23 g sukker
Bringebærglasur
- Bringebærpuré
- 225 g frosne bringebær
- 50 g vann
Glasur:
- 86 g ekte meierismør
- 146 g bringebærpuré uten frø
- 0,9 g sitronsyre
- 225 g siktet melis
- Progel rosa fargepaste til ønsket farge (kan sløyfes)
- Dekorering: 300 g kokosmasse
Kremtopping (pynt)
- 100 g kremost naturell
- 200 g kremfløte
- 60 g melis
- 4 g Lorann vaniljepaste
- 0,3 g salt
Annen pynt: ferske bringebær, sitronmelisse, bringebærpuré
Du trenger
- 1 Patisse mini ostekake form
- 1 rund utstikker, Ø 8 cm
- Kjøkkenmaskin med k-spade/Ankarsrum med deigrulle
- Digital kjøkkenvekt
- Finmasket sikt
- Stavmikser
- Håndmikser eller kjøkkenmaskin med visp
- 1 sprøytepose med ønsket tipp (vi har brukt JEM #3J)
- Engangshansker (anbefales)
Fremgangsmåte
Vaniljekake
Før du begynner på kaken kan du ta ut bringebær til fyll og glasur og tine de. Bringebærfyll og glasur kan du lage mens kaken avkjøler seg.
Forvarm ovnen til 160 grader over/undervarme. Sett et stekebrett på rille 2 eller 3 fra toppen. Kle langpannen som hører til stekeovnen med bakepapir. Bruk gjerne 2 bakeark slik at formen dekkes av bakepapir.
Bruk romtempererte ingredienser ellers kan røren skille seg underveis.
Sikt det tørre i en bolle (tipo-0 mel, potetmel, natron, bakepulver og salt) og sett til side. Rør sammen melk og creme fraiche i en bolle, og varm forsiktig i mikro til litt lunken (ca. 30 grader). Legg eggene i en skål med varmt vann i 5-10 minutter (fra springen slik at det ikke blir for varmt).

Ha sukker, smør og olje i en miksebolle med k-spade. Miks på middels/høy hastighet (styrke 5-6 av 7) i ca. 3 minutter til hvitt og kremete. Skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet.
På middels hastighet (styrke 3 av 7): Tilsett ett egg av gangen – miks godt, ca. 15 sekunder mellom hvert egg. Skrap ned fra kantene.

Tilsett eddik, sitronjuice, vaniljepaste og halvparten av creme fraiche/melkeblandingen. Miks på middels hastighet (styrke 4 av 7) til godt blandet sammen, ca. 15-20 sekunder. Skrap ned fra kantene.

Tilsett så det tørre og resten av creme fraiche/melkeblandingen. Miks først på lav hastighet til melet er blandet inn og deretter på middels hastighet (styrke 4 av 7) til nesten klumpfritt, ca. 20-30 sekunder. Ikke overmiks røren.
Hell røren i langpannen og jevn utover.
Sett formen på nest nederste rille i ovnen. Stek i ca. 45-55 minutter. Sjekk med en kakenål på slutten.

Husk at alle ovner steker ulikt – pass derfor på kaken fra 40 minutter og utover, og la den steke så lenge den trenger for å bli gjennomstekt.
Ta kaken ut av ovnen og dra den over på en skjærefjøl for avkjøling. Avkjøl helt.
Lag bringebærfyll og bringebærglasur i mens.
Finskjær kanten på kakebunnen. Den er litt lavere i ytterkantene enn i midten. Derfor kan du skjære vekk litt av kakebunnen rundt hele kaken (ca. 2,5-3 cm på hver side), men pass på at du klarer å stikke ut 12 kakebunner med utstikkeren. Bruk linjal. Kaken bør være minimum 27×35 cm etter du har finskjært kantene.

Sett kakebunnen i frys i ca. 20 minutter. Da er det enklere å stikke ut kakebunner.
Legg et bakepapir oppå kaken og et brett/kakefat. Snu kaken opp ned og riv av bakepapiret på bunnen (du risikerer at bunnen henger fast i papiret om du ikke gjør dette).
Stikk ut sirkler av kakebunnen med utstikkeren. Du trenger 12 små kakebunner. Legg over på et brett med bakepapir.
Tips: Kakerester kan du fryse ned og lage cakepops, cakepops kuler eller cakesicles av ved en senere anledning. Her finner du oppskrift for å få brukt opp kakerestene fra denne oppskriften.

Dersom du har lagd bringebær fyll og bringebær glasur er du nå klar for montering av kakene.
Bringebærfyll
Tin bærene og tilsett sukker. Mos sammen med en gaffel – prøv å ikke ha for store klumper. Sett kaldt frem til bruk.

Bringebærglasur
Bringebærpuré:
Tin bringebær. Ha de over i en passende beholder for stavmikser. Tilsett vann og kjør jevn med stavmikser.

Sil vekk frøene. Vei opp 146 g bringebærpuré. Du vil ha litt puré til overs – spar på denne og bruk den til pynt.

Glasur:
Ha alt utenom melis og rosa fargepaste i en kjele på middels varme. Rør til smeltet. Tilsett melis litt og litt, rør godt med en visp til en klumpfri glasur. Juster med rosa fargepaste om ønskelig. Sett til side frem til bruk.

Dersom glasuren stivner/blir avkjølt varmer du den forsiktig opp til den blir helt flytende igjen rett før du skal bruke den.
Montering
Legg en kakebunn i hvert hull i formen. Ha på ca. 2 ts bringebærfyll (ikke bruk for mye – da holder ikke bunnene like godt sammen). Bre fyllet jevnt utover. Legg oppå en kakebunn i hvert hull. Press lett oppå alle bunnene.

Sett formen i frysen i 45 minutter. Bunnene skal være iskalde og litt semifryst, men ikke gjennomfryst.
Dekorering/servering
Smelt glasuren om behov. Ha litt av glasuren over i en passende boks. Etterfyll med glasur underveis. Sett frem en skål med kokosmasse. Her er det lurt med engangshansker, da det kan bli litt gris.
Den rosa glasuren vil farge kokosmassen etter hvert, så dersom du vil ha kokosmassen helt hvit på alle kakene bør du bytte den ut etter du har dyppet 2-3 kaker. Dersom du ikke ønsker så mye svinn, så kan du fylle på litt ny kokosmasse etter hvert som du ruller kakene i kokos.
Ta kakene ut fra formen ved å dytte bunnen opp. Ta av forsiktig av den lille metallbunnen på hver kake. Sett kakene over på et brett/fat med bakepapir. Oppbevar i frys mens du glaserer en og en kake, så slipper du at de tiner og blir vanskelig å håndtere.

Vend en porsjonskake i bringebærglasuren slik at den er helt dekt med glasur.

Ikke la den ligge i glasuren slik at den trekker til seg mye væske. Den skal ha et tynt lag glasur rundt seg.
Sett så kaken i skålen med kokos og vask hendene/hanskene dine og tørk. Dryss masse kokos på toppen. Dytt på kokos rundt sidene og deretter kan du rulle kaken forsiktig i kokosen. Ikke klem for hardt på kaken, men dytt kokosen rundt på kaken.

Når du har fått dekket kaken godt med kokos, så setter du den forsiktig over på et stort fat eller brett som passer i kjøleskapet.
Gjenta med alle kakene. Sett i kjøleskap til glasuren har stivnet. Ta kakene ut av kjøleskapet og over på ønsket serveringsfat. La de temperere seg før pynting/servering, da er de aller best og kaken blir fløyelsmyk og lett i konsistensen.

Forbered pynten. Ha kremost i en bakebolle. Pisk lett sammen til klumpfritt. Tilsett resten av ingrediensene til kremtoppingen og pisk på middels hastighet til en tykk krem. Ha kremen over i en sprøytepose med ønsket tipp. Vi har brukt tipp JEM #3J.

Sprøyt ut en god kremdott på hver kake. Pynt med to bringebær, sitronmelisse og litt bringebærpuré du hadde til overs fra glasuren. Server.

Holdbar inntil 3 dager i kjøleskap. Kan fryses, men uten kremtopping og pynt. Holdbar inntil 3 måneder i frys. Tines i kjøleskap natten over. La de temperere seg
TIPS
Forberedelser
For å lykkes best mulig er et godt tips å forberede deg før du starter. Å veie opp alt på forhånd og sette klart det du skal bruke i bakingen gjør alt mye enklere. Det er også mindre sjanse for at du glemmer noe om alt står klart til bruk.
Overmiksing av røren
Etter mel er tilsatt er det viktig å ikke mikse for mye, men miks forsiktig og nok til at du ikke har melklumper i røren.
Pro-tips: Når du skal tilsette det tørre i miksebollen kan du med fordel sikte det en gang til. Da er det enklere å mikse inn det tørre og unngå klumper.
Kakerester
Du får en god del kakerester fra denne oppskriften. Lag cakepops, cakepops kuler eller cakesicles av kakerestene. Se oppskrift her.
Kakerester kan fryses, så kan du lage noe av de på et senere tidspunkt. Pakk godt inn i frysepose. Holdbar inntil 3 måneder.
Ingredienser
Tipo-0 pizzamel + potetmel
Dette er en hjemmelaget versjon av kakemel. Ikke helt det samme som et ekte kakemel, men det vil gi et bedre resultat enn vanlig hvetemel. Vanlig hvetemel kan brukes, men da blir ikke kaken like myk, lett og luftig, og litt mer kompakt og tung i konsistensen.
Ekte meierismør
Bruk ekte meierismør (ikke margarin). Vi har brukt Tine meierismør (med salt).
Nøytral olje
Du kan bruke hvilken som helst olje du ønsker så lenge den er nøytral på smak. Styr unna kaldpressede olje, da disse gir en bismak på den ferdige kaken.
Egg
Bruk romtempererte egg i størrelse L. Vei eggene og finn 4 egg som er ca. 68 g per egg med skall.
Lorann vaniljepaste
Vaniljesmaken skal skinne i kaken, så bruk en vaniljepaste av god kvalitet for best smak. Vi har brukt denne.
Sitronsyre
Sitronsyre i bringebærpuré forsterker fruktens naturlige syrlighet og friske smak og gir penere farge (Lav pH hjelper med å bevare den dype fargen i bringebær). En liten mengde gir klarere og mer balansert smak, spesielt ved bruk av sukker.
Sitronsyre kan kjøpes på de fleste dagligvarebutikker eller i nettbutikken vår her.
Progel rosa fargepaste
I bringebærglasuren har vi tilsatt litt rosa fargepaste for å gi en dypere og sterkere rosa farge. Kan sløyfes.
Utstyr
Patisse mini ostekake form + utstikker
Du trenger denne formen til å bygge kakene i og denne utstikkeren for å stikke ut små kakebunner.
Kjøkkenmaskin med k-spade
Til både kakerøren trenger du en kjøkkenmaskin med k-spade/Ankarsrum med rulle. Vi anbefaler ikke å bruke visp – dette vil tilføre luft på en måte og påvirke resultatet.
Digital kjøkkenvekt
Alle ingrediensene er oppgitt i gram. Dette gir mest nøyaktighet, forutsigbarhet og det er større sjanse for å lykkes gang på gang. En god digital kjøkkenvekt er et av de viktigste redskapene man har på kjøkkenet. Du finner vårt utvalg av kjøkkenvekter her.
Finmasket sikt
Du trenger en finmasket sikt både til å sikte det tørre og sikte puréen for frø.
Stavmikser
Du trenger stavmikser til å kjøre bringebærpuréen jevn. Pass på å ikke kjøre puréen så mye at du knuser frøene. Da blir den kornete og gråaktig.
Håndmikser eller kjøkkenmaskin med visp
For å piske krem trenger du enten en håndmikser eller bruk ballongvisp til kjøkkenmaskinen.
Til dekorering
Du trenger sprøytepose med ønsket tipp for å sprøyte på krem på kakene. Vi har brukt JEM #3J.
Engangshansker (anbefales)
Når du skal dyppe kakene i glasur og rulle i kokos er engangshansker anbefalt. Vask hanskene når du har dyppet en kake i glasur og satt den i kokosen. Med rene hansker kan du drysse på kokos og rulle den forsiktig rundt.