Whoopie pies er små, myke kjekskaker som egentlig minner mer om små kakebunner enn klassiske kjeks. De består av to runde, luftige «puter» med fyll i midten – litt som en krysning mellom cookies, cupcakes og makroner. Konsistensen er myk og saftig, med en tett og «cakey» smule som nesten smelter i munnen, og sammen med kremfyll blir de til små sandwich-kaker som er like uimotståelige å se på som de er å spise.
Denne oppskriften gir deg sjokolade whoopie pies med pumpkin spice, fylt med silkemyk ostekrem og en kjerne av fyldig, salt karamellsaus. Resultatet er en søtsak som kombinerer varme krydder, sjokolade og karamell i perfekt balanse – en liten munnfull som føles både luksuriøs og koselig på samme tid.
Whoopie pies passer perfekt til deg som vil prøve noe nytt og imponerende til kaffekosen, dessertbordet eller høytider. De er enkle å bake, kan tilpasses i smak og størrelse, og kan oppbevares i flere dager eller fryses til senere.
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instagramprofilen @cravings_by_linda
Oppskriften gir ca. 20-25 whoopie pies
Ingredienser
Whoopie pies
- 60 g ekte meierismør
- 22 g nøytral olje
- 107 g brunt sukker
- 75 g hvitt sukker
- 95 g egg (2 egg uten skall, str. S)
- 11 g Lorann vaniljepaste
- 4 g Lorann pumpkin spice emulsjon
- 200 g hvetemel
- 48 g potetmel
- 45 g Cacao Barry kakao
- 2 g natron
- 5 g bakepulver
- 4 g salt
- 1,5 g kanel
- 113 g kefir/kulturmelk
Ostekrem
- 330 g kremost naturell
- 83 g seterrømme
- 83 g melis
- 8 g Lorann vaniljepaste
- 0,9 g salt
- 11 g sitronjuice
Salt karamellfyll
- 44 g vann
- 125 g sukker
- 63 g romtemperert smør i terninger
- 125 g kremfløte
- 3 g maldonsalt (smak til)
Du trenger
- Digital kjøkkenvekt
- Tykkbunnet kjele eller støpejernsgryte med keramisk belegg
- Silikonmatte/silikonmatte med sirkler (bakepapir kan brukes, men se tips)
- Håndmikser
- 4 sprøyteposer + evt. wilton standard rund tipp #12
- Digital temperaturmåler
Fremgangsmåte
Salt karamellfyll
Rør sammen vann og sukker i en tykkbunnet kjele. Vi bruker en støpejernsgryte med keramisk belegg. De er perfekt å koke karamell i.
Sett kjelen på platen og kok opp på litt over middels varme (styrke 6-7 av 9) til middels gyllen karamell uten å røre i sukkerlaken.

Ta kjelen av platen og rør inn romtemperert smør i terninger.
Ta kjelen tilbake på platen på litt over middels varme, styrke 6-8 av 9. La det begynne å småkoke, og hell fløten sakte i kjelen, litt og litt mens du rører forsiktig.

Når all fløten er tilsatt og blandingen koker, så juster styrken mellom 5-7 av 9 til den koker godt, men ikke fosskoker. Tilsett maldonsalt.
Kok karamellsausen til den når ca. 108 grader mens du rører ofte, men forsiktig med en slikkepott. Mål med termometer underveis slik at du holder kontroll på temperaturen.
Hell over i en krukke og avkjøl til romtempert. Sett gjerne i kjøleskap slik at den tykner enda litt mer før du har den i en sprøytepose.

Lag whoopie pies når karamellen er avkjølt.
Whoopie pies
Forvarm ovnen til 175 grader over/undervarme. Klargjør 2 stekebrett med silikonmatte eller bakepapir.
Ha smør, olje, hvitt og brunt sukker i en romslig bakebolle. Pisk med håndmikser på middels hastighet (styrke 3 av 5) i ca. 4 minutter til kremete.

Tilsett egg, vaniljepaste og pumpkin spice emulsjon og pisk i ca. 40 sekunder.

Sikt inn det tørre og tilsett kefir, og miks på lav hastighet (styrke 1 av 5) til melet er inkorporert. Miks så på middels hastighet (styrke 3 av 5) til en klumpfri og litt fast røre/deig.

Ha røren over i 1-2 sprøyteposer. Vi har delt røren i to sprøyteposer slik at 1 sprøytepose har nok røre til ett brett med 24 kjeks.
Sprøyt ut 24 dotter på hvert brett.
De skal være ca. 12-15 g hver, men du kan lage de mindre eller større om du ønsker. Husk i så fall å justere steketid. Og ikke sprøyt de ut for tett slik at de steker inn i hverandre. Vil du ha bedre plass på brettet, så ha 20 dotter på hvert brett.
Stek på rillen under midten i ca. 6-9 minutter. Avkjøl helt på brettet.

Lag så ostekrem.
Ostekrem
Ha alt utenom sitronjuice i en bolle. Bruk en håndmikser og pisk til klumpfritt. Vend inn sitronjuice til slutt med en slikkepott.
Ha over i en sprøytepose med tipp wilton #12 (tipp kan sløyfes).

Montering
Finn 2 whoopie pies som er noenlunde samme størrelse.
Lag en dobbel ring ostekrem på ene kjeksen (ca. 18 g) med hull i midten. Fyll med salt karamell fyll i hullet (ca. 6 g). Legg på den andre kjeksen og press lett sammen.
Gjenta med alle kjeksene. Server.


TIPS
Steketid
Ikke stek de for lenge, da blir de tørre. Det vil du merke godt siden whoopie pies er en type kake kjeks. Når ovnen holdt akkurat 175 grader (målt med termometer) var de ferdig på 7,5 minutter.
Det kan være du må prøve deg litt frem for å treffe rett steketid i din ovn.
Salt karamellfyll
Det er viktig å bruke en tykkbunnet kjele/gryte. Da er det minst sjanse for at det svir seg i bunnen. Ikke la karamellen koke for hardt underveis, og ikke skrap ned fra kantene om det er stivnet sukker opp langs kjelekanten. Da kan den krystallisere seg. Rør forsiktig, men jevnlig slik at det ikke svir seg i bunnen. Det er lurt å bruke et termometer for å måle temperaturen på karamellen, men det er ingen krise om den blir litt for flytende.
Dersom du ikke ønsker å lage karamellfyll selv kan du bruke Diplom-is salt karamellsaus. Dette er en god erstatning og gjør oppskriften enda enklere. Den kjøpte karamellsausen er en del mer flytende enn den du lager selv, men dette går helt fint siden fyllet blir låst inne av ostekremen.
Oppbevaring
Oppbevares i en lufttett boks med bakepapir i bunnen og mellom lagene inntil 2-3 dager. Kan fryses med og uten fyll, men de holder seg best om de fryses uten fyll om de skal ligge en stund. Holdbar inntil 3 måneder. Tines i kjøleskap og romtempereres før servering, da er de aller best.
Ingredienser
Cacao Barry kakaopulver
Cacao Barry kakao er et premium kakaopulver med høyt innhold av kakaosmør og dyp, ren sjokoladesmak. Det gir en mørkere farge, mer intens aroma og en balansert bitterhet. Anbefales.
Lorann vaniljepaste
Bruk en vaniljepaste av god kvalitet for best smak på kjeksene og ostekremen. Vi har brukt denne her
Lorann pumpkin spiced emulsjon
For den varme, gode kryddersmaken av pumpkin pie har vi brukt Lorann pumpkin pie emulsjon. Juster mengde etter din gane, men den oppleves sterkere og mer markant i ustekt røre. Det kan være lurt å begynne med oppgitt mengde og heller justere mer/mindre neste gang om du ønsker det.
Utstyr
Digital kjøkkenvekt
Alle ingrediensene er oppgitt i gram. Dette gir mest nøyaktighet, forutsigbarhet og det er større sjanse for å lykkes gang på gang. En god digital kjøkkenvekt er et av de viktigste redskapene man har på kjøkkenet. Du finner vårt utvalg av kjøkkenvekter her
Håndmikser
Du trenger en håndmikser for å lage både whoopie pies og ostekrem.
Silikonmatte
Whoopie piesene kan løsne litt bedre om de stekes på en silikonmatte – vi har brukt denne ,men bakepapir skal funke fint også. Bare pass på at de er helt avkjølt før du flytter på de. Ønsker du silikonmatte med ferdig opptegnede sirkler, er denne perfekt.
Sprøyteposer & tipp
Du trenger 4 sprøyteposer. De her er gode og passe store. Du må ikke bruke tipp for å sprøyte ut ostekremen, men vi har brukt Wilton standard rund tipp #12.
Digital temperaturmåler
For å måle temperaturen på karamellen er det lurt å bruke et digitalt termometer. Du finner vårt utvalg her.