Høsten er tiden for lune smaker, myke tekstiler og bakst som fyller kjøkkenet med duft av krydder og epler. Disse bakery-style muffinsene med eple og pumpkin spice er akkurat det – enkle å lage, fulle av smak og perfekte å servere når kveldene blir mørkere og kaldere.
Den varme krydderblandingen fra pumpkin spice gir muffinsene en dyp, koselig smak som minner om alt det beste med høsten, mens eplemosen tilfører naturlig sødme, lett syrlighet og fuktighet. Toppet med et generøst lag sprø og smuldrete streusel får du den ekte bakery-looken du kjenner fra amerikanske kaffebarer.
En av de store fordelene med denne oppskriften er at du trenger minimalt med utstyr. Alt som kreves er et muffinsbrett, store tulip-former og en digital kjøkkenvekt for å måle nøyaktig. Ingen miksmaster eller avanserte teknikker – kun en visp og et par skåler. Det gjør muffinsene perfekte for deg som vil lage noe skikkelig godt uten å bruke timesvis på kjøkkenet.
Disse muffinsene passer både til en rolig høstkveld foran peisen, når du får gjester på kort varsel, eller når du bare har lyst på noe som gir deg ekte høstfølelse på 1-2-3. Server de lune med en kule vaniljeis for en luksuriøs dessert, eller nyt dem som de er – myke, saftige og fulle av krydder og eplesmak.
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instagramprofilen @cravings_by_linda
Oppskriften gir 6 store muffins
Ingredienser
Bakery-style muffins med eple & pumpkin spice
- 225 g kakemel
- 1 g natron
- 6 g bakepulver
- 1,5 g kanel
- 3,5 g salt
- 157 g hvitt sukker
- 125 g seterrømme
- 120 g egg uten skall (2 egg str. L)
- 115 g eplemos syltetøy
- 90 g nøytral olje
- 16 g ferskpresset sitronjuice
- 11 g Lorann vaniljepaste
- 3,5 g Lorann pumpkin spiced emulsjon
Streusel
- 100 g kakemel/hvetemel
- 90 g lyst brunt sukker
- 40 g hvitt sukker
- 2 g kanel
- 2 g salt
- 50 g smeltet smør, avkjølt
Fremgangsmåte
Streusel
Lag streusel først. Det skal drysses oppå muffinsene før steking.
Smelt smør og avkjøl helt. Smøret kan gjerne være litt kaldt (sett i kjøleskap), men det må ikke stivne igjen. For varmt smør vil smelte sukkeret og du får mer en deig fremfor smuldrete streusel.
Ha alt utenom smeltet smør i en bolle. Rør godt sammen med en gaffel til klumpfritt. Hell i avkjølt smeltet smør og bland med gaffel til klumpete og litt sandaktig, og melet er blandet inn. Sett til side.

Bakery-style muffins med eple & pumpkin spice
Forvarm ovnen til 220 grader varmluft. Sett en rist på nest nederste rille i ovnen. Klargjør et muffinsbrett med 6 store tulip former. Sett de slik at det blir mellomrom mellom hver muffins – da hever og steker de jevnere.
Rør sammen kakemel, bakepulver, kanel og salt i en bolle.
I en romslig bakebolle: Ha i rømme, egg, eplesyltetøy, olje, sitronjuice, vaniljepaste og pumpkin spice emulsjon. Rør godt sammen med en ballongvisp til klumpfritt. Rør inn sukker.

Sikt inn det tørre. Rør forsiktig sammen til klumpfritt. Ikke rør mer enn nødvendig.

Fordel røren i tulip formene, ca. 135 g røre i hver form. Topp med ca. 40 g streusel på hver muffins. Trykk det lett ned i røren slik at det får litt feste.
Sett muffinsbrettet på risten i ovnen. Stek først i 6 minutter og skru så ned temperaturen til 185 grader og stek i ca. 20-22 minutter til gjennomstekt. Sjekk med kakenål på slutten.

Sett muffinsene på en avkjølingsrist, så slipper du at de blir fuktig/soggy i bunnen. Avkjøl og server.

TIPS
Tips
Romtempererte ingredienser
Du kan bruke kjøleskapskalde ingredienser, men det er enklere å blande sammen romtempererte ingredienser og muffinsene hever jevnere under steking.
Ikke rør mer enn nødvendig
Når du skal røre inn melet er det viktig å røre forsiktig til klumpfritt og heller bruke litt lengre tid. Ikke rør kraftig og intenst. Dette er spesielt viktig om du ikke bruker kakemel. Bruker du ikke kakemel er det lettere å aktivere glutenet i melet og dette gir kompakt og tung bakst.
Fyll formene
Typisk for Bakery-style muffins er at de er store. Du må derfor fylle formene godt opp.
I tulip formene vi bruker skal det være ca. 135 g røre.
Kan jeg doble oppskriften?
Ja, det kan du. Du kan steke 12 store tulip former i muffinsbrettet, men de steker litt mindre jevnt da, og du må øke steketiden, men det går helt fint.
Serveringstips
Server gjerne med ostekrem topping eller melisglasur, eller nyt de som de er. De er også veldig god servert lune med en kule vaniljeis.
Oppbevaring
Kan oppbevares i plastpose på benken inntil 1 døgn. Disse er best nylaget, så frys gjerne ned muffinsene når de er avkjølt dersom de ikke skal spises samme dag.
Tines innpakket på benk eller kjøleskap. Varm gjerne pittelitt før servering eller server romtemperert. Holdbar inntil 3 måneder i frys.
Ingredienser
Valg av mel
Kakemel er å foretrekke her for den ekte og gode Bakery-style konsistensen på muffinsene. Har du ikke kakemel kan du bruke følgende melblanding:
For 225 g kakemel:
- 180 g hvetemel eller fortrinnsvis Tipo 0/00 pizzamel med maks 11-12% protein
- 45 g potetmel
Blandes sammen i en skål og siktes 3 ganger før bruk.
Kakemel kan kjøpes ved å kontakte @cravings_by_linda på Instagram.
Seterrømme
Kan erstattes med creme fraiche. Andre syrnede produkter vil gi et annet væske og fett innhold på røren, men det er ingenting i veien for å prøve om du ønsker. Vær obs på at konsistens, smak og tekstur kan endre seg.
Egg
Bruk egg som er ca. 68-70 g per egg med skall.
Eplemos syltetøy
Vi har brukt Nora eplemos med biter. Andre eplesyltetøy kan nok brukes, men prøv å velge et uten for mye tilsatt sukker ellers kan muffinsene bli for søte.
Nøytral olje
Bruk hvilken som helst olje som er nøytral og uten smak. Styr unna kaldpressede oljer. De setter en bismak på baksten.
Ferskpresset sitronjuice
Brukes for å fremheve eplesmaken og balansere det søte. Anbefales.
Lyst brunt sukker
Kan kjøpes på velassorterte butikker og internasjonale butikker. Kan byttes ut med brunt sukker som kan kjøpes på alle dagligvarebutikker. Det vil bli en litt mørkere smak på streuselet, så juster gjerne ned mengde brunt sukker noe og øk hvitt sukker tilsvarende.
Smør
I streuselet bruker vi ekte meierismør, saltet. Det er viktig at dette avkjøles før det blandes inn i det tørre. For varmt smør vil smelte sukkeret og du får mer en deig fremfor smuldrete streusel. Kan avkjøles i kjøleskap/frys, men ikke la det stivne igjen.
Lorann vaniljepaste
Bruk en vaniljepaste av god kvalitet for best smak på muffinsene. Vi har brukt denne her
Lorann pumpkin spiced emulsjon
For den varme, gode kryddersmaken av pumpkin pie har vi brukt Lorann pumpkin pie emulsjon. Juster mengde etter din gane, men den oppleves sterkere og mer markant i ustekt røre. Det kan være lurt å begynne med oppgitt mengde og heller justere mer/mindre neste gang om du ønsker det.
Utstyr
Det fine med disse muffinsene er at du trenger minimalt med utstyr for å lage de.
Digital kjøkkenvekt
Alle ingrediensene er oppgitt i gram. Dette gir mest nøyaktighet, forutsigbarhet og det er større sjanse for å lykkes gang på gang. En god digital kjøkkenvekt er et av de viktigste redskapene man har på kjøkkenet. Du finner vårt utvalg av kjøkkenvekter her
Muffinsbrett
Vi har brukt Wilton muffinsbrett. Du finner det her
Tulipan former
For store muffins slik Bakery-style muffins skal være er tulipan muffinsformer perfekt. Vi har et stort utvalg tulipanformer her.
Avkjølingsrist
Muffinsene må avkjøle på en rist etter steking slik at de ikke blir soggy i bunnen. Vi har brukt denne avkjølingsristen. Den er perfekt for å avkjøle bakst, da det er små hull slik at baksten står trygt uten å gli gjennom rillene. Perfekt for alt fra kaker, muffins, mini cupcakes, kjeks, cookies og mye mer.