Hjem » Blogg: Inspirasjon, guider og oppskrifter » Oppskrift på spiralloff
Oppskrift på spiralloff

Oppskrift på spiralloff

Lag spiralloff til 17 mai. Spiralloff er lekkert å servere på et koldtbord og enda bedre er det jo når brødet er hjemmelaget. Dette brødet har vi laget med pizzamel som gir et skikkelig godt brød.

Oppskriften er laget av Linda Hagen bak Instagramprofilen Cravings_by_linda

Oppskriften gir 1 spiralloff

Ingredienser

Spiralloff
  • 450 g tipo-00/0 pizzamel
  • 20 g lys sirup
  • 2,5 ts tørrgjær
  • 1 egg, str. L
  • 240 g h-melk
  • 7 g salt
  • 50 g romtemperert smør
Du trenger:

1 spiralloff form

Kjøkkenmaskin med eltekrok

Fremgangsmåte

Spiralloff

Det er alltid lurt å holde igjen litt av væsken og spe på underveis i eltingen om deigen virker tørr og kompakt. Mel har ulik grad av hydrasjon, og det kan derfor variere litt hvor mye væske man trenger. Spe på med mer melk enn oppgitt i oppskriften om behov. Deigen skal være litt klissete, men håndterbar. 

Ha alle ingrediensene utenom smør og salt i en miksebolle med eltekrok. Elt på lav hastighet i ca. 10 minutter. Tilsett salt og smør og elt videre i ca. 15 minutter. Øk hastigheten litt de siste 3-4 minuttene av eltetiden.  

Ha deigen over i en bakebolle smurt med nøytral olje. Dekk med plast og klede og la heve i ca. 1,5-2 timer til dobbel størrelse. 

Spiralloff oppskrift
Slik gjør du

Ha deigen ut på benken og form deigen til en pølse like lang som spiralloff formen. 

Du skal ikke trenge mel til utbaking dersom deigen er korrekt hydrert. Er deigen likevel litt klissete kan du bruke litt olje på hendene når du formen deigen.

Denne spiralloff formen trenger ikke å smøres med fett før deigen legges i formen. Er du usikker på om din form trenger å smøres med fett, så gjør det for sikkerhetsskyld. 

Ha deigen over i formen og la etterheve med lokket på i 1 time. 

Forvarm ovnen til 180 grader over/undervarme. Sett et stekebrett på nederste rille i ovnen og sett formen på stekebrettet. Stek i ca. 30 minutter. 

Oppskrift på spiralloff

Det er litt vanskelig å se om brødet er ferdigstekt uten å åpne formen. Vi tar ut formen, åpner og ser. Er brødet veldig lyst eller ikke fått skorpe må det inn igjen i ovnen med en gang og steke litt lengre. Har du flere former og steker flere brød på en gang må du mest sannsynlig forlenge steketiden noe. Alle ovner er ulike, så tilpass steketid til din ovn.

Når brødet er ferdig stekt tar du det ut av formen og over på en rist. La avkjøle seg helt. Server. 

Vi anbefaler å fryse gjærbakst som ikke spises samme dag. Gjærbakst fordamper væske når det blir liggende og derfor blir gjærbakst tørt til lengre det ligger. Holdbar i frys inntil 3 måneder. Ta opp og tin i pose, og varm brødet gjerne i ovnen før servering, så blir det som nystekt igjen. 

TIPS

Pizzamel

Vi har brukt tipo-0 pizzamel som kan kjøpes på de fleste dagligvarebutikker. Tipo-00 kan også brukes. Dette melet gir et ekstra fint loff brød, i tillegg har dette melet et høyt proteininnhold noe som gir et fint og sterkt glutennettverk, og resultatet blir et ekstra godt brød. 

Vanlig hvetemel kan brukes, men vi anbefaler å bruke pizzamel. 

Kjøkkenmaskin

Du trenger en kjøkkenmaskin med eltekrok for å elte deigen. Det er viktig å elte deigen nok slik at deigen får utviklet et sterkt og fint glutennettverk. 

Spiralloff-form

Du trenger en spiralloff-form. Vi har brukt denne . Denne formen trenger ikke å pensles med fett, da det er non-stick belegg i formen. 

Denne oppskriften er tilpasset denne spiralloff-formen. Husk at andre former kan være større eller mindre, og du bør da finne ut hvor stor deig du skal ha for å fylle formen. Ikke alle spiralloff-former rommer det samme.  

Bruk kald væske

Siden deigen skal eltes i 25 minutter +, så bruk kald melk og kjøleskapskaldt egg. Når en deig eltes vil den stige i temperatur under elting. Perfekt temperatur på deigen når den settes til heving er 24-26 grader (den kan være et par grader varmere om du bruker tørrgjær). Da bruker deigen passe tid på å heve. Det er ikke om å gjøre å lage gjærbakst på kortest mulig tid. Du får best resultat om du lar deigen få heve tilstrekkelig både før og etter utbaking. 

Andre tips

Dekk bakebollen med plast når den skal heve første gang. Dette bevarer fuktigheten i deigen og du får et bedre resultat. Dekk gjerne med klede også. Ikke la deigen stå for varmt eller for kaldt. Vanlig romtemperatur (22-25 grader) er passe temperatur for deigen når den hever.

Handlekurv