
Oppskrift på Orange Velvet kake
Har du noen gang prøvd en “Orange Velvet” kake? Dette er en spennende variant av den klassiske Red Velvet kaken – en utrolig saftig og myk appelsinkake med en luftig ostekrem.
Dette er kaken for deg som elsker appelsin for her får du virkelig et skikkelig kick av appelsin. Denne kaken er perfekt å lage til påske, men har du lyst å sette en litt spennende og unik variant av red velvet på kakebordet, så lager du denne kaken.
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.

Oppskrift på Orange Velvet kake
Har du noen gang prøvd en “Orange Velvet” kake? Dette er en spennende variant av den klassiske Red Velvet kaken – en utrolig saftig og myk appelsinkake med en luftig ostekrem.
Dette er kaken for deg som elsker appelsin for her får du virkelig et skikkelig kick av appelsin. Denne kaken er perfekt å lage til påske, men har du lyst å sette en litt spennende og unik variant av red velvet på kakebordet, så lager du denne kaken.
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.

Produktpakke -Orange Velvet kake-
Les tips før du begynner.
Oppskriften gir 12 kakestykker
Ingredienser
Orange velvet
132 g ekte meierismør
160 g nøytral olje
432 g hvitt sukker
11 g finrevet appelsinskall
4 romtempererte egg, str. L (ca. 66-68 g per egg med skall)
125 g ferskpresset appelsinjuice
17 g Lorann vaniljepaste
300 g Synnøve gresk yoghurt
362 g hvetemel
90 g potetmel
2 g natron
8 g bakepulver
5 g salt
Ostekrem
270 g Tine ekte meierismør
540 g melis
600 g Tine kremost naturell
24 g Lorann vaniljepaste
2 g salt
35 g ferskpresset sitronjuice
Forslag til pynt:
Du trenger
- 2 runde springformer, Ø 22 cm
- Kjøkkenmaskin med k-spade
- Digital kjøkkenvekt
- Rivjern/zestjern
- Finmasket sikt
- Kakedeler (anbefalt)
- Kakedreier, kakeskrape, kakespatula
Fremgangsmåte
Orange velvet
Forberedelser
Forvarm ovnen til 145 grader varmluft. Sett en rist på nest nederste rille, og et stekebrett på rille 2 eller 3 fra toppen.
Ha bakepapir i bunnen av springformene. Kle innsiden av formene med remser av bakepapir.
Finriv skall av 1,5-2 appelsiner til du har 11 g skall. Ha sukker i en skål og gni skallet godt sammen med sukkeret.


Press saften av 1,5-2 godt modne appelsiner i en skål til du har 125 g appelsinjuice. Sett til side. Vei opp Funcakes appelsin paste, Progel orange fargepaste, Lorann vaniljepaste og gresk yoghurt i en skål. Sett til side. Sikt det tørre i en bolle (mel, natron, bakepulver og salt). Sett til side.

Kakebunn
Ha appelsinsukker, smør og olje i en miksebolle med k-spade. Miks på middels/høy hastighet (styrke 5-6 av 7) i ca. 3 minutter til lyst og kremete. Skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet.
På middels hastighet (styrke 3 av 7): Tilsett ett egg av gangen – miks godt, ca. 15 sekunder mellom hvert egg. Skrap ned fra kantene.


På lav/middels hastighet (styrke 2 av 7): Tilsett halvparten av det tørre, ferskpresset appelsinjuice og skålen med det våte og miks i 30 sekunder. Tilsett resten av det tørre og miks til klumpfritt, ca. 30-60 sekunder. Ikke rør mer enn nødvendig. Juster med mer farge om ønskelig.
Fordel røren i de to springformene, ca. 945 g i hver form. Jevn utover med en slikkepott.

Sett formene på risten i ovnen. Stek i ca. 50-60 minutter. Sjekk med en kakenål på slutten.
Avkjøl kakene i formen. Ta kakebunnene ut av formen og sett de i frysen i 30-45 minutter. Finskjær så toppen av kakene med en kakedeler eller en brødkniv (kalde kakebunner er enklere å finskjære og montere).


Lag ostekrem når kakene er helt avkjølt.
Ostekrem
Ha smør og melis i en miksebolle med k-spade. Miks på middels/høy hastighet til kremete og hvitt. Skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet.
Hell av vannet i boksen som er oppå kremosten. Ha kremosten i miksebollen med smørkremen. Tilsett salt og vaniljepaste.
Miks på høy hastighet i 20 sekunder. Skrap og vend godt på ostekremen og kjør den på høy hastighet i 15 sekunder til.
Tilsett ferskpresset sitronjuice og kjør raskt sammen på høy hastighet i ca. 10 sekunder.


kke miks mer enn nødvendig etter sitronjuice er tilsatt. Den kan skille seg.
Dekorering og montering
Et snurrebrett gjør det enklere å montere kaken. Vi har brukt dette.
Finn et passende kakefat og legg den ene kakebunnen forsiktig oppå. Ha på ca. 350-400 g ostekrem og bre utover i et jevnt lag. Legg oppå den andre kakebunnen. Kle hele kaken med et tynt lag ostekrem (crumb-coat). Dette forhindrer at du får synlige kakesmuler i ostekremen. Sett kaken i kjøleskap i 20-30 minutter. Sett resten av ostekremen i kjøleskap også.


Ta kake og ostekrem ut av kjøleskapet. Fordel resten av kremen rundt og oppå kaken i et jevnt lag.
Pynt kaken etter eget ønske. Vi ha dekorert toppen av kaken med en ring av orange minikuler, orange sukker strøssel og hvite sjokoladekrøller.


TIPS
Forberedelser
For å lykkes best mulig er et godt tips å forberede deg før du starter. Å veie opp alt på forhånd og sette klart det du skal bruke i bakingen gjør alt mye enklere. Det er også mindre sjanse for at du glemmer noe om alt står klart til bruk.
Overmiksing av røren
Etter mel er tilsatt er det viktig å ikke mikse for mye, men miks forsiktig og nok til at du ikke har melklumper i røren.
Pro-tips: Når du skal tilsette det tørre i miksebollen kan du med fordel sikte det en gang til. Da er det enklere å mikse inn det tørre og unngå klumper.
Steking av kakebunnene
For jevnere stekte kaker er det en fordel å steke kakene på rist i ovnen med et stekebrett litt over kakene. Dette gjør til at varmen fordeles jevnere i ovnen noe som gir en mer kontrollert heving og jevnere temperaturfordeling i ovnen. I kombinasjon med lav steketemperatur får man finere og jevnere stekte kaker. Disse kakene skal stekes på varmluft og derav litt lavere temperatur enn normalt.
Husk at alle ovner steker ulikt – pass derfor på kakene fra 45-50 minutter og utover, og la de steke så lenge de trenger for å bli gjennomstekt.
Det kan være lurt å bytte plass på formene etter ca. 30-35 minutter steketid, men da må du være veldig forsiktig når du flytter på formene slik at de ikke kollapser.
Ingredienser
Ekte meierismør
Bruk ekte meierismør (ikke margarin). Vi har brukt Tine meierismør (med salt).
Nøytral olje
Du kan bruke hvilken som helst olje du ønsker så lenge den er nøytral på smak. Styr unna kaldpressede olje, da disse gir en bismak på den ferdige kaken.
Bruke modne appelsiner
Du skal bruke både appelsinskall og ferskpresset juice fra appelsiner. Det er viktig når du river skallet at du ikke får med det hvite – dette gir en bitter ettersmak. For ekstra god appelsinsmak skal appelsinskallet gnis godt inn i sukkeret.
Vi anbefaler å bruke modne appelsiner, men siden vi bruker smakspaste kan man lage denne kaken året rundt selv om appelsiner ikke er i sesong.
Egg
Bruk romtempererte egg i størrelse L. Vei eggene og finn 4 egg som er ca. 66-68 g per egg med skall. Dersom eggene kommer rett fra kjøleskapet, så er et triks å legge de i en skål med varmt vann i 5-10 minutter slik at de blir tempererte.
Lorann vaniljepaste
Bruk en vaniljepaste av god kvalitet for best smak på både kake og ostekrem. Vi har brukt denne.
Synnøve gresk yoghurt
For en mer stabil kake som egner seg bedre til stabling har vi brukt Synnøve gresk yoghurt. Denne inneholder mer protein og mindre fett. Dersom du erstatter med et annet syrnet produkt, så vær klar over at kaken kan bli mer «skjør» og mindre egnet å stable.
Funcakes appelsin paste
For å fremheve appelsinsmaken og gjøre kaken til en skikkelig orange velvet kake har vi brukt Funcakes appelsin paste. Denne smakspasten gir en skikkelig god appelsinsmak, og egner seg veldig godt i blant annet kakerører. Bør ikke erstattes med essenser eller oljer. Skal du bruke andre smakstilsetninger enn den vi har brukt må du smake deg til og justere mengde. Smaksmessig er Funcakes appelsin paste overlegen når det kommer til å smaksette kakerører.
Progel orange fargepaste
For en mer intens orange farge slik at kaken blir en ordentlig orange velvet kake har vi farget kakerøren med Progel orange fargepaste. Ikke bruk billige varianter eller konditorfarger fra butikken, men andre merker som Colour Mill eller Wilton kan brukes.
Tine kremost naturell
Tine kremost er litt fastere enn Philadelphia og derfor bruker vi denne.
Ferskpresset sitronjuice
For balansere den søte ostekremen bruker vi litt ferskpresset sitronjuice i ostekremen. Denne skal blandes inn helt til slutt. Smak gjerne til hvor søt/syrlig du ønsker ostekremen. Vi synes 35 g gir en passe tangy og frisk ostekrem som ikke er altfor søt.
Salt
Vi har brukt vanlig bordsalt, Jozo salt med jod (uten jod kan også brukes).
Utstyr
Springformer
Til denne oppskriften trenger du to runde springformer, Ø 22 cm. Du finner springformen vi har brukt her.
Har du ikke to runde springformer kan du dele kakerøren i to og lage en og en kake. Husk å kle bunnen av formen med bakepapir og fest remser med bakepapir på innsiden av springformen.
Kjøkkenmaskin med k-spade
Til både kakerøren og ostekremen trenger du en kjøkkenmaskin med k-spade. Vi anbefaler ikke å bruke visp – dette vil tilføre luft på en måte og påvirke resultatet.
Digital kjøkkenvekt
Alle ingrediensene er oppgitt i gram. Dette gir mest nøyaktighet, forutsigbarhet og det er større sjanse for å lykkes gang på gang. En god digital kjøkkenvekt er et av de viktigste redskapene man har på kjøkkenet. Du finner vårt utvalg av kjøkkenvekter her.
Utstyr til dekorering og montering
For å dekorere kaken er utstyr som en god kakeskrape av metall (vi har brukt denne i 18cm), en kakedreier og en kakespatula nyttig. Man må ikke ha dette utstyret, men det gjør jobben litt enklere.
Pro-tips: For en smooth finish på kaken, så er det 2 ting som kan gjøre resultatet ekstra fint: bruk en kakeskrape av metall som du kan varme med en gassbrenner. Varmen fra metallet gjør det enklere å få et jevnt og fint sluttresultat på kaken. Det andre er å ha kaken på et kakebrett før du setter kaken på et kakefat/kakedrum. En kakedrum har små hakk i seg som gir hakk/ujevnheter i kremen når du drar kakeskrapen langs kaken.