Oppskrift på chunky karamell cookies med sjokolade
Oppskrift på julens enkleste cookies får du her – tykke, store cookies som er sprø i kantene og seig i midten med en nydelig smak av karamell og sjokolade. Bland sammen deigen i en bakebolle, form og stek med en gang. Du har nystekte cookies på under 30 minutter.
Disse er også fine å gi vekk i julegave. Pakk inn i cellofanpose eller legg de en søt kakeboks, og gled noen til jul som er glad i god hjemmebakst.
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.
Oppskriften gir 10 store cookies
Ingredienser
Cookies
- 110 g smeltet meierismør
- 80 g brunt sukker
- 120 g søtet kondensert melk
- 48 g Funcakes creamy caramel paste
- 9 g Lorann vaniljepaste
- 200 g tipo-00 pizzamel/hvetemel
- 65 g potetmel
- 2 g natron
- 5 g bakepulver
- 5 g salt
- 2 bokser Funcakes mini fudge (130 g)
- 100 g lys melkesjokolade
Etter steking: et dryss maldonsalt på hver cookies (kan sløyfes, men anbefales)
Du trenger
- Digital kjøkkenvekt
- Diverse anbefalt utstyr: bakebolle, slikkepott, visp, stekespade, silikonmatte, engangshansker, stor utstikker (til forming)
- Til julegave: cellofanpose og julebånd
Fremgangsmåte
Cookies
Klargjør 2 stekebrett med bakepapir eller silikonmatte. Forvarm ovnen til 185 grader over/under varme.
Hakk opp sjokoladen og sett til side.
Smelt smør i en bakebolle og bland inn brunt sukker med en visp. Rør inn vanilje paste, Funcakes creamy caramel paste og søtet kondensert melk.

Sikt inn det tørre og vend forsiktig inn med en slikkepott til en deig. Ikke overmiks deigen. Bland inn Funcakes mini fudge og hakket sjokolade til en jevn deig.

Del deigen i biter á 85 g. Bruk gjerne en kjøkkenvekt slik at du får de noenlunde like store cookies.
Form hver bit til en litt oval kule ved å trykke deigen forsiktig sammen med fingrene.
Unngå å rulle dem til glatte kuler; la kantene være ujevne og ru for en rustikk, chunky tekstur. Press dem lett opp i høyden for å gi dem en oval form. Bruk gjerne engangshansker når du former deigen.
Legg 5 cookies på hvert stekebrett.

Stek på rillen under midten i ovnen i ca. 9-11 minutter til lett gylne i kantene.
Med en gang de kommer ut av ovnen former du hver cookie ved å ta en stor utstikker og gjør sirkelbevegelser rundt cookien (kan sløyfes). Har du ikke en stor utstikker, så bruk et glass eller lignende som er stort nok. Dryss så over litt maldonsalt på hver cookies.
La cookiesene ligge på stekeplaten i ca. 5 minutter og flytt forsiktig over på en avkjølingsrist (bruk en stekespade for å flytte de).

Husk at alle ovner steker ulikt. Tilpass steketid til din ovn. De skal bli lett gylne, og heller pittelitt understekt enn for mye stekt. Da blir de aller best. Stekes de for lenge kan karamell fudgen svi seg og de flyter for mye utover. Så pass på mot slutten av steketiden.
Oppbevaring:
Oppbevares i frys. Tines i pose i romtemperatur. Varmes gjerne noen sekunder i mikroen før servering, da blir de ekstra god. Holdbar inntil 3 måneder. Kan oppbevares i kakeboks i romtemperatur inntil 1 uke, men de holder seg best i frys.
TIPS
Ingredienser
Ekte meierismør
Bruk ekte meierismør – det gir best smak og konsistens. Husk at melange (margarin) inneholder olje og vann – dette påvirker både smak og konsistens. Ekte meierismør anbefales.
Søtet kondensert melk
Det er viktig at du bruker søtet kondensert melk, og ikke usøtet kondensert melk som tidligere ble kalt vikingmelk.
Funcakes creamy caramel paste
Bruk Funcakes creamy caramel paste for en nydelig god karamellsmak på cookiesene.
LorAnn Vaniljepaste
Vi har brukt Lorann vaniljepaste. Det anbefales å bruke vaniljepaste av god kvalitet for best mulig smak.
Maldonsalt
Et dryss maldonsalt etter steking balanserer og løfter smaken på disse cookiesene. Anbefales.
Funcakes mini fudge
Du trenger 2 bokser karamell fudge fra Funcakes.
Lys kokesjokolade
Karamell og sjokolade går hånd i hånd, så tilsett litt hakket lys sjokolade i deigen for ekstra gode cookies. Kan sløyfes om du har lyst å lage cookies med kun karamell smak. Det er godt det også.
Utstyr
Digital kjøkkenvekt
Alle ingredienser er oppgitt i gram, så du trenger en digital kjøkkenvekt. Se vårt utvalg her
Silikonmatte
Vi har stekt cookiesene på denne silikonmatten. Silikonmatter kan brukes om og om igjen, og er en super investering om du baker mye.
Diverse utstyr
Trenger du nytt bakeutstyr? Du finner bakeboller, slikkepott, stor og liten ballongvisp her.
Innpakning
Ønsker du å gi vekk cookies i julegave? Se vårt utvalg av innpakning her
