Oppskrift på flaggkake
Flaggkake til 17. mai - hva er vel mer feststemt enn det? Vi har tatt utgangspunkt i denne saftige Red Velvet-oppskriften fra @cravings_by_linda og laget en imponerende kake med vår flaggkakemal og runde utstikkere. Perfekt til å imponere små og store på nasjonaldagen!
Sjekk ut vår steg-for-steg fremgangsmåte – kanskje blir dette årets 17.mai kake hjemme hos deg?
Ingredienser
Oppskrift Red Velvet kake:
- 400 g sukker
- 200 g romtemperert smør
- 4 romtempererte egg, str. L (66-68 g per egg med skall)
- 150 g seterrømme
- 150 g skummet kulturmelk
- 100 g ekte majones
- 50 g nøytral olje
- 12 g LorAnn vanilla bean paste
- 2 ts eddik, 7%
- 325 g hvetemel
- 75 g potetmel
- 24 g Cacao Barry kakaopulver
- 8 g bakepulver
- 4 g natron
- 5 g salt
Til den røde delen:
Til den blå delen:
Ostekrem:
- 270 g Tine ekte meierismør
- 540 g melis
- 600 g Tine kremost naturell
- 24 g LorAnn vanilla bean paste
- 2 g salt
- 35 g ferskpresset sitronjuice
Du trenger
Fremgangsmåte
Red velvet kake
OBS! Lag kakebunnen i god tid. Minimum 2 dager før kaken skal serveres, da delene skal fryses ned for enklere montering, og fordi kaken skal få tid til å sette seg og bli saftig og god.
Forvarm ovnen til 160 grader varmluft. Sett en rist på nest nederste rille i ovnen.
Kle springformene med bakepapir i bunnen. Pensle innsiden av formene med fett.
Pass på at eggene er romtemperert.
Vei opp vaniljepaste, olje, seterrømme, eddik, skummet kulturmelk og majones i en skål. Vei opp hvetemel, potetmel, kakaopulver, salt, natron og bakepulver i en annen skål. Sett til side.

Ha smør og sukker i en miksebolle med k-spade. Miks til hvitt og kremete på middels/høy hastighet. Skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet.
Tilsett ett egg av gangen, og miks i ca. 20 sekunder mellom hvert egg på litt over middels hastighet. Skrap godt ned i bollen med en slikkepott og pass på at alt er godt mikset sammen

Tilsett deretter skålen med det tørre, skålen med det våte. Bruk en slikkepott og skrap godt ut av skålene for å få med alt. Miks på litt under middels hastighet til klumpfritt, ca. 20-30 sekunder (begynn på lav hastighet til melet er blandet inn og deretter øk hastigheten). Ikke miks mer enn nødvendig.

Vei røren og del den likt i to ulike boller. Ca 870 gram i hver bolle. Tilsett rød farge og red velvet emulsjon i den ene og blå og lilla farge i den andre. Bland fargen inn med en slikkepott.

Fordel kakerøren i de to springformene. For en mykere overflate kan formene dekkes med alufolie. Stek i ca. 60+ minutter til gjennomstekt. Løft litt på folien og sjekk med kakenål på slutten, det er mulig den må stå lenger da alle ovner steker ulikt.
La kakebunnene avkjøle seg i formen til de er lunken. Ta de ut av formene og de skal nå deles med en kakedeler slik:
Del den røde kakebunnen i to like store deler. Del den blå kakebunnen i en bunn som er 1,5cm høy, og en bunn som er ca 0,5 til 1 cm høyere enn den røde. Pakk alle bunnene inn i plastfolie og frys de ned, minimum et par timer, eller til du er klar for å montere kaken. Frys de gjerne i kakeformen de ble stekt i, så de holder formen fint.
Senest en dag før du skal servere kaken er det på tide å begynne med monteringen. Ta bunnene ut av fryseren og la de ligge på benken 10 minutter. Finn frem flaggkakemalen vi har utviklet.

Begynn med den røde kakebunnen. Her skal du bruke kakemalen vår til å finne senteret på kaken. Sett trepinnen i senter når du har målt deg frem til midten. Ta av sentermalen og tre ned på pinnen den runde malen på 11 cm. Bruk rund utstikker med samme mål og stikk ut. Deretter legger du på den runde malen på 6cm på den 11cm delen du akkurat har stukket ut og trykker ut den. Du har nå tre deler. Du skal beholde den største, ytterste ringen og den minste innerste delen. Gjør dette med begge de røde kakebunnene. Du har da to ytterringer og to midtringer.

Deretter skal du stikke ut to stk 10cm sirkler av den høyeste, blå kakebunnen.
Her skal du ikke sentrere som på den røde kakebunnen, det viktigste er at du får ut to ringer på 10cm. På innsiden av disse to, stikker du ut en ny ring på 7cm på midten. Det er den blå ringen som blir mellom disse utstikkerne du skal bruke.
Legg alle delene på et brett og sett delene tilbake i fryseren mens du lager ostekremen. Dette gjør at de blir lettere å jobbe med, og smuler mindre.
Ostekrem

Ha smør i en miksebolle med k-spade. Miks på middels/høy hastighet i ca 10 minutter til kremete og hvitt. Skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet. Tilsett melisen og bland godt.
Hell av vannet i boksen som er oppå kremosten. Ha kremosten i miksebollen med smørkremen sammen med salt og vanilla bean paste.
Miks først på lav hastighet til alt er mikset inn og kjør deretter ostekremen på høy hastighet i 1 minutt. Skrap og vend godt på ostekremen og kjør den på høy hastighet i 30 sekunder til.
Tilsett ferskpresset sitronjuice og kjør raskt sammen på høy hastighet i ca. 10 sekunder.
Ikke miks mer enn nødvendig etter sitronjuice er tilsatt. Den kan skille seg. Ha kremen over i en sprøytepose med lang, tynn tipp.
Nå er kaken klar for montering.

Finn frem er kakefat som passer. Legg først på den største røde ringen, deretter den blå og til slutt den røde sirkelen i midten. Den blå ringen skal være litt høyere enn de røde delene og stikke litt opp. Fyll ostekrem mellom ringene, deretter over hele kaken opp til kanten av den blå ringen. Ikke la det komme ostekrem over den blå delen. Legg deretter på den blå kakebunnen på 1,5 cm tykkelse.

Bruk pinnen og kakemalen igjen for å finne senteret på kaken. Sett i pinnen og legg den andre blå ringen sentrert på kaken. Dekk deretter hele flaten utenfor og i midten av den blå ringen med ostekrem. Legg så på den røde store ringen oppå ostekremen og deretter den lille røde sirkelen i midten. Fyll med ostekrem mellom ringene igjen.
Dekk nå hele kaken med ostekrem utvendig.

For å unngå smuler i kremen, anbefaler vi å bruke sprøyteposen for å dekke kaken med krem. Bruk deretter en spatula for å forsiktig smøre kremen utover. Hvis man drar kremen mye frem og tilbake på underlaget vil kremen dra med seg smuler. Du vil helst bare smøre kremen i overflaten uten å treffe bunnen med spatulaen.
Mulighetene er uendelige med dekoreringen. Gjør som oss og lag et spiralmønster på kaken. Dette er enklest hvis du har en kakedreier og kan snurre kaken jevnt rundt mens man drar spatulaen i glasuren. Et annet forslag er å bruke for eksempel tip 1M og lage rosetter over hele kaken. Det anbefales å jobbe forholdsvis fort med ostekrem, da den vil miste fasongen ved for mye bearbeiding.

Vi har vært med å utvikle et eget 17.mai-strøssel fra Happy Sprinkles. Dette er selvfølgelig perfekt til å dekorere kaken med!
Vi lover deg én ting – denne kaken blir garantert et høydepunkt på kakebordet! Utenfra ser den kanskje ut som en klassisk festkake, men i det øyeblikket du skjærer det første stykket og flagget åpenbarer seg inni.. ja da hører vi bare WOW!
Denne 17. mai kaken vil virkelig imponere, både med smak og utseende. Med vår flaggkakemal og enkle fremgangsmåte, er det fullt mulig å få til hjemme på ditt eget kjøkken!