
Oppskrift på SMASH! kake
Her får du den ultimate smash! kaken i langpanneform – en uimotståelig kombinasjon av saftig sjokoladekake, en nydelig smash ganache og litt tangy ostekrem. Toppet med sprø smash-biter og deilig smash! saus, er denne kaken et must-try for alle kakeentusiaster. Dette er kaken for alle som elsker smash, sjokolade, crunch, søtt og salt, og er perfekt å sette på kakebordet til alle festlige sammenkomster og feiringer. Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.

Oppskrift på SMASH! kake
Her får du den ultimate smash! kaken i langpanneform – en uimotståelig kombinasjon av saftig sjokoladekake, en nydelig smash ganache og litt tangy ostekrem. Toppet med sprø smash-biter og deilig smash! saus, er denne kaken et must-try for alle kakeentusiaster. Dette er kaken for alle som elsker smash, sjokolade, crunch, søtt og salt, og er perfekt å sette på kakebordet til alle festlige sammenkomster og feiringer. Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.
Oppskriften gir 20-24 kakestykker
Ingredienser
Sjokoladekake
- 175 g Callebaut lys sjokolade
- 336 g kakemel/hvetemel
- 7 g natron
- 7 g bakepulver
- 7 g salt
- 336 g h-melk
- 54 g Cacao barry kakao
- 154 g nøytral olje
- 300 g seterrømme/creme fraiche (1 beger)
- 3 egg, str. M (ca. 63 g per egg med skall)
- 19 g Lorann vaniljepaste
- 385 g hvitt sukker
Smash! ganache
- 300 g kremfløte
- 40 g Funcakes glukose
- 1,5 g salt
- 400 g Callebaut lys sjokolade
- 200 g hakket Nidar smash
Enkel ostekrem
- 250 g kremost naturell
- 250 g kremfløte
- 100 g melis
- 9 g Lorann vaniljepaste
- 1 klype salt (ca. 0,6 g)
Forslag pynt/topping: 150 g Nidar smash og 1 flaske Idun smash topping
Nyttig utstyr:
- Langpanneform Wilton 23x33x5 cm
- Digital kjøkkenvekt
- Stavmikser
- Håndmikser
- Kakedeler 30cm fra PME
- Finmasket sikt
Fremgangsmåte
Sjokoladekake
Forvarm ovnen til 160 grader over/undervarme. Sett en rist på nest nederste rille, og et stekebrett på rille 2 eller 3 fra toppen. Kle langpannen med bakepapir.
Smelt sjokoladen og avkjøl noe. I en stor bakebolle: sikt sammen kakemel, natron, bakepulver og salt i en bolle. Sett til side. I en kjele: kok opp melk og rør ut kakao. Hold sjokolademelken kokvarm.

I en romslig bakebolle: Visp sammen olje, rømme, egg, og vaniljepaste. Rør inn smeltet sjokolade. Rør tilslutt inn sukker.

Ha dette over i bollen med det tørre og rør sammen med en ballongvisp til klumpfritt. Hell over kokvarm sjokolademelk. Rør forsiktig sammen til alt er godt blandet sammen.

Hell kakerøren over i langpannen. Sett formen på risten i ovnen. Stek i ca. 65-75 minutter. Sjekk med en kakenål på slutten. Avkjøl helt i formen.

Smash! ganache
Ha sjokolade i en romslig bolle.
Ha fløte, glukose og salt i en kjele og varm opp til rett under kokepunktet. Hell den varme fløten over sjokoladen. La stå i 3 minutter. Kjør jevn med stavmikser.
La stå på benken til temperert (rør av og til). Sett så i kjøleskap til den er blitt kald og litt fastere i konsistensen (ikke la den stivne).

Hakk opp smash i mindre biter. Bland inn i ganachen. La ganachen stå på benken slik at den holder seg smørbar til du skal bruke den. Dersom det er lenge til du skal bruke ganachen venter du med å blande inn knust smash til rett før du skal bruke den.

Enkel ostekrem
Ha alle ingrediensene i en romslig bakebolle. Pisk med håndmikser til en tykk krem.

Montering & dekorering
Ta kaken ut av formen og over på en skjærefjøl. La bakepapiret være på kaken. Skjær av toppen slik at kaken blir helt rett. Løft kaken opp igjen i formen.
Ha smash ganachen i klatter over kakebunnen. Bre utover i et jevnt lag (vær forsiktig – den knuste smashen gjør det litt mer utfordrende å bre den utover). Sett kaken i frysen i 40 minutter slik at ganachen stivner.

Lag ostekrem. Ta kaken ut fra frysen og sett kaken over på et passende kakefat.
Bland inn 2/3 av smash topping (husk å rist flasken veldig godt) lett inn i ostekremen slik at det blir litt swirl mønster i kremen.

Ha ostekremen forsiktig på kaken. Topp kaken med resten av smash toppingen og litt grovknust smash og litt hel smash. Del kaken opp i serveringsstykker om ønskelig. Server.

TIPS
Husk at alle ovner steker ulikt – pass derfor på kaken fra 60 minutter og utover, og la den steke så lenge den trenger for å bli gjennomstekt.
Avskjæret fra kaken kan du lage cakepops av om du ønsker. En kakedeler er en fordel for å få finest avskjært topp og slik at kaken blir helt rett.
Det er litt knot å få av bakepapiret under kaken, men du kan også bare rive av kantene slik at du ikke ser bakepapiret. Dersom du fryser du kaken helt er det enklere å løfte på kakebunnen uten å ødelegge den for å få av bakepapiret under. Fryser du kaken helt må du la kaken få tine før servering.
Denne langpanneformen som er brukt er perfekt størrelse for å dele opp kaken i 4×6 slik at man får 24 passelige kakestykker.
Den smash toppingen du skal ha på kaken helt til slutt kan du varme litt i mikroen slik at den blir mer flytende. Da er det enklere å ringle den over kaken. Det er ingenting i veien for å toppe kaken med noe annet dersom du ønsker det (for eksempel smeltet sjokolade og knust smash).
Til denne kaken trenger du 2 poser Nidar smash á 200 g, og en flaske Idun smash topping.
Kaken kan oppbevares i kjøleskap inntil 2-3 dager, men smashen vil bli myk. Kaken kan fryses med og uten ostekrem, men kremen inneholder en del kremfløte, så den er best å lage dagen før eller samme dag kaken skal serveres. Holdbar inntil 3 måneder.
For aller best kake bør kaken monteres samme dag den skal serveres. Du kan lage både kake og ganache dagen i forveien, eller flere dager i forveien og fryse ned. Ostekremen lages samme dag du monterer kaken. For å unngå at smashen blir myk bør denne ikke blandes inn i ganachen før rett før du skal montere kaken. Smashen er best om den er sprø. Dersom ganachen er for fast til å blande inn smash, så varm den i korte intervaller i mikro til en myk og smørbar konsistens, så kan du blande inn knust smash.
Kakemel kan kjøpes ved å kontakte @cravings_by_linda via melding på Instagram. Har du ikke kakemel kan du fint bruke vanlig hvetemel.
