
Oppskrift på kokos crinkle cookies
Disse herlige kokos crinkle cookiesene kombinerer den myke teksturen fra kremost med en deilig kokosmak. Med sin karakteristiske sprukne overflate og snøhvite melistopp er de både nydelige å se på og fantastiske på smak. Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.

Oppskrift på kokos crinkle cookies
Disse herlige kokos crinkle cookiesene kombinerer den myke teksturen fra kremost med en deilig kokossmak. Med sin karakteristiske sprukne overflate og snøhvite melistopp er de både nydelige å se på og fantastiske på smak. Oppskriften gir ca. 20 store cookies som holder seg ferske i kjøleskap i 1-2 uker, eller kan fryses i opptil 3 måneder. Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.

Vanilla Bean Paste Natural 118ml (B.F. 1/3-25)
Oppskriften gir ca. 20 crinkle cookies á 30-35 g.
Ingredienser
Crinkle cookies
- 85 g romtemperert ekte meierismør
- 145 g sukker
- 100 g kremost naturell
- 1 romtemperert egg, str. L (ca. 66-68 g med skall)
- 15 g Lorann vanilla bean paste
- 40 g Funcakes kokos paste
- 210 g tipo-00 pizzamel
- 40 g potetmel
- 9 g bakepulver
- 2 g salt
- Ca. 150-220 g melis til å rulle cookiesene i
Du trenger
- Kjøkkenmaskin
- Digital kjøkkenvekt
- Avkjølingsrist
- Anbefalt: engangshansker
Fremgangsmåte
Crinkle Cookies
Sikt de tørre ingrediensene (ikke melis) i en bolle og sett til side.
Ha romtemperert smør og sukker i en miksebolle med k-spade. Kjør til hvitt og kremete, skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet.
Ha i kremost og kjør til kremosten er godt blandet inn og massen er klumpfri.

Miks inn egg, Funcakes kokos paste og vaniljepaste, og bland godt.
Bland så inn det tørre, men uten å overarbeide deigen. Deigen skal være ganske klissete.

Bruk en deigskrape/slikkepott og ha deigen over på plastfolie. Pakk den godt inn og klapp den litt flat. Legg deigen i frysen i ca. 1,5 time.

Slik gjør du
Sett klar en skål med 150-200 g melis. Ha bakepapir på ett stekebrett. Du får plass til 20 cookies på ett brett. Fordel på 2 stekebrett om ønskelig. Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.
Ta ut deigen fra frysen og del den i biter á 30-35 g (store cookies). Bruk gjerne vekt slik at du får cookiesene like store. Rull først alle bitene til runde kuler.

Rull deretter hver kule godt i melis og legg over på stekebrettet.

Vask hendene av og til – deigen blir fort klissete å rulle. Bruk gjerne engangshansker, så blir det litt mindre gris.
Stek midt i ovnen i 10-13 minutter. De skal ikke få farge. De må ikke stå så lenge i ovnen at de blir flate. Da har de stekt for lenge. De skal sprekke på toppen – derav navnet crinkle cookies.
Avkjøl noe og ha forsiktig over på avkjølingsrist. Når de er varm er de litt skjøre, så flytt de forsiktig med en stekespade. La de stå til de er helt avkjølt. Deretter kan de pakkes for oppbevaring.

TIPS
Bruk romtemperert ingredienser
Deigen binder seg bedre sammen når man bruker romtempererte ingredienser. Brukes kalde ingredienser kan deigen skille seg, men den vil binde seg sammen igjen når det tørre tilsettes. Man må uansett bruke romtemperert smør når man skal kreme smør og sukker sammen.
La deigen ligge i frys
Deigen må legges i frys for ellers er den for klissete å arbeide med. Den skal være klissete for da blir cookiesene skikkelig myke og gode. I tillegg vil kald deig forhindre at de sprer seg for mye utover ved steking. Disse skal være tykke og ikke flate som amerikanske cookies.
Forming av cookies
Vask hendene av og til om deigen klistrer seg for mye i hendene eller bruk engangshansker. Det er også en fordel å veie hver bit slik at du får noenlunde like store cookies. Da stekes de mer jevnt. Vei opp alle bitene først, deretter trill alle bitene til kuler, og deretter vender du alle godt i melis.
Steketid
Det er viktig å ikke steke disse for lenge. De skal være pittelitt understekt i midten, da er de aller best. Begynner de å få farge eller bli flate, så er de stekt for lenge. De skal ha en liten «dome» på toppen og være tykke.
Lager du cookiesene større eller mindre vil også påvirke steketid, og det er viktig at du justerer steketid om du ikke lager de rundt 30-35 g.
Husk at alle ovner er forskjellig. Vi har stekt disse i 11 minutter, og da blir de akkurat pittelitt understekt i midten og helt perfekt myke.
Oppbevaring
Disse kan oppbevares både i kjøleskap og frys. Vi foretrekker å oppbevare de i frys. De holder seg bedre og lengre, og de tiner raskt.
INGREDIENSER
Tipo-00 mel og potetmel
For ekstra myk kjerne kan du bruke en blanding av tipo-00 mel og potetmel. Vanlig hvetemel kan brukes.
Lorann madagascar vanilla bean paste
Bruk en god vaniljepaste for best smak på cookiesene. Vi har brukt Lorann madagascar vanilla bean paste.
Smakstilsetning
Vi har brukt Funcakes kokos paste for en nydelig god kokossmak.
UTYSTYR
Kjøkkenmaskin
Deigen må lages i en kjøkkenmaskin med k-spade (eller det redskapet som er ment for å lage kakerører – ikke bruk ballongvisp).
Vekt
Du trenger en digital kjøkkenvekt for å veie ingredienser. En oppskrift blir mest nøyaktig om man veier ingrediensene, og i baking er dette ekstra viktig. Det er også en fordel med vekt for å veie cookiesene slik at de blir noenlunde like store.
Trenger du en kjøkkenvekt? Se vårt utvalg her
Annet utstyr
En avkjølingsrist med små hull anbefales slik at cookiesene står stabilt når de avkjøles. Vi har brukt denne. Crinkle cookies er veldig myke og skjøre når de kommer ut av ovnen, og de kan lett bli ødelagt om de faller gjennom en vanlig rist. Det er ikke et must – husk bare å være ekstra forsiktig om du bruker en vanlig rist med bare riller.
Engangshansker gjør jobben med å rulle deigen til kuler litt lettere. Deigen er litt klissete selv om den har lagt i frys.