
Oppskrift på Gulrotkake med eple twist
Er du klar for en gulrotkake utenom det vanlige? Denne luksuriøse langpannekaken er en perfekt kombinasjon av klassisk gulrotkake og eplekake – saftig, krydret og full av smak! Kaken får sin fantastiske konsistens fra en blanding av finrevet gulrot, gresk yoghurt og eplemos, noe som gir den en myk og luftig tekstur.
Toppet med en fluffy ostekrem, hjemmelaget butterscotch saus og sprø hasselnøttkrokan, blir dette en kake som virkelig imponerer. Denne langpannekaken er perfekt til både gulrot -og kakedagen, påske, bursdag, konfirmasjon, dåp & bryllup eller rett og slett når du bare vil skjemme bort deg selv og dine nærmeste med en skikkelig god kake.
Oppskriften er enkel og rask å lage og den holder seg saftig i flere dager. Den kan også fryses for å nytes senere.
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.

Oppskrift på Gulrotkake med eple twist
Er du klar for en gulrotkake utenom det vanlige? Denne luksuriøse langpannekaken er en perfekt kombinasjon av klassisk gulrotkake og eplekake – saftig, krydret og full av smak! Kaken får sin fantastiske konsistens fra en blanding av finrevet gulrot, gresk yoghurt og eplemos, noe som gir den en myk og luftig tekstur.
Toppet med en fluffy ostekrem, hjemmelaget butterscotch saus og sprø hasselnøttkrokan, blir dette en kake som virkelig imponerer. Denne langpannekaken er perfekt til både gulrot -og kakedagen, påske, bursdag, konfirmasjon, dåp & bryllup eller rett og slett når du bare vil skjemme bort deg selv og dine nærmeste med en skikkelig god kake.
Oppskriften er enkel og rask å lage og den holder seg saftig i flere dager. Den kan også fryses for å nytes senere.
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.
Oppskriften gir 20-24 kakestykker
Ingredienser
Gulrotkake
- 324 g kakemel/hvetemel
- 12 g bakepulver
- 7 g natron
- 6 g salt
- 3,5 g malt kanel
- 2 g malt ingefær
- 252 g nøytral olje
- 150 g Synnøve gresk yoghurt
- 145 g Nora eplemos med biter (mindre sukker)
- 4 egg, L (ca. 66 g per egg med skall)
- 16 g Lorann vaniljepaste
- 10 g eplecidereddik
- 132 g brunt sukker
- 224 g hvitt sukker
- 275 g finrevet gulrot (ca. 4-5 gulrøtter)
- Smøres på kaken etter steking: 150 g Nora eplemos med biter
Butterscotch saus
- 43 g brunt sukker
- 22 g ekte meierismør
- 50 g kremfløte
- 1 g Lorann vaniljepaste
- 1 liten klype maldonsalt
Ostekrem
- 150 g ekte meierismør
- 250 g melis
- 12 g Lorann vaniljepaste
- 1 g salt
- 350 g Tine kremost naturell
- 10-15 g ferskpresset sitronjuice (smak til)
- Topping: 50-75 g Funcakes hasselnøttkrokan
Nyttig utstyr:
- Langpanneform Wilton 23x33x5 cm
- Digital kjøkkenvekt
- Kjøkkenmaskin med k-spade
- Finmasket sikt
- Rivjern
Fremgangsmåte
Gulrotkake
Forvarm ovnen til 150 grader varmluft. Sett en rist på nest nederste rille, og et stekebrett på rille 2 eller 3 fra toppen. Kle langpannen med bakepapir.
Finriv gulrøtter til du har 275 g revet gulrot. Sikt sammen det tørre i en bolle (kakemel, bakepulver, natron, salt, kanel og ingefær). Sett til side.
I en romslig bakebolle: Ha olje, gresk yoghurt, eplesyltetøy, egg, vaniljepaste og eplecidereddik i bollen og rør godt sammen med en visp. Rør inn hvitt og brunt sukker.

Tilsett bollen med det tørre og rør forsiktig sammen til klumpfritt (eplebitene fra syltetøyet skal ikke moses).

Vend tilslutt inn revet gulrot med en slikkepott. Hell kakerøren over i langpannen.
Sett formen på risten i ovnen. Stek i ca. 40-50 minutter. Sjekk med en kakenål på slutten. Avkjøl helt i formen.

Mens kaken steker kan du lage butterscotch saus.
Butterscotch saus
Ha alt utenom vanilje i en kjele. Kok opp på litt over middels varme og småkok i 2 minutter. Rør forsiktig og juster ned platen om behov. Ta kjelen av platen og rør inn vanilje. Avkjøl.

Til info: steg for steg bildene viser en stor porsjon. Mengde i ingredienslisten er skalert ned slik at det ikke blir så mye rester.
Ostekrem
Ha smør, melis, vaniljepaste og salt i en miksebolle med k-spade. Miks på middels/høy hastighet til hvitt og kremete. Skrap ned fra kantene av og til slik at alt blir godt mikset.
Tilsett kremost og miks på høy hastighet i 20 sekunder. Skrap ned fra kantene og miks i 20 sekunder til. Tilsett sitronjuice og bland raskt sammen, ca. 10 sekunder.

Montering og dekorering
Ha kaken over på en skjærefjøl. Finskjær toppen. Sett gulrotkaken over på et passende kakefat. Bre et tynt lag eplesyltetøy oppå kaken, ca. 150 g.

Bre ostekremen over kaken. Ringle over butterscotch saus og lag gjerne litt mønster i kremen. Topp med hasselnøttkrokan tilslutt. Del gjerne kaken opp før servering.

TIPS
Gulrotkake
Husk at alle ovner steker ulikt – pass derfor på kaken fra 35 minutter og utover, og la den steke så lenge den trenger for å bli gjennomstekt.
Finskjær toppen av kaken om den ikke er helt rett eller om du vil ha vekk «skorpen» på toppen. Denne kaken var enklest å skjære av toppen med en taggete kniv. Det er enklere å finskjære kaken om den er iskald, så sett den gjerne i frysen en stund før du skjærer av toppen. Denne kaken er best om toppen/skorpen skjæres av.
Smør et tynt lag eplesyltetøy oppå kaken. Kaken blir ekstra god med et tynt lag eplesyltetøy. Den subtile eplesmaken er så god i denne kaken. Dette kan sløyfes om du ikke er veldig begeistret for eplesmaken, men eplesyltetøyet i selve kakebunnen bør ikke sløyfes (dette kan ødelegge konsistensen). Du legger ikke godt merke til eplesmaken i selve kaken, så selv om du hater eple vil du mest sannsynlig like denne kakebunnen, så lenge du liker krydret gulrotkake.
Butterscotch saus
Dersom du ikke skal bruke sausen med en gang, så ha den over på en lufttett krukke. Kan stå i romtemperatur natten over eller la den stå i kjøleskap om det er lengre til du skal bruke den.
Ostekrem
Bruk gjerne Tine kremost naturell – denne er fastere i konsistensen enn Philadelphia. Hell av vannet som ligger oppå kremosten i boksen.
Dersom du vil at ostekremen skal være helt hvit kan du nøytralisere gultonen med Progel eller Wilton lilla fargepaste. Du skal bruke ekstremt lite ellers blir kremen grå. Dypp en tannpirker i fargen og dypp den i smøret slik at du får en tynn, liten dutt lilla farge i smøret. Du skal bruke mindre enn du tror. Og det er enklere å ha litt mer enn at du har tatt for mye til å begynne med.
Etter kremost er tilsatt må du mikse på høy hastighet (da slipper osten mindre vann) og ikke mikse for lenge. Til lengre man mikser til mykere/bløtere blir ostekremen.
Vi har brukt Nora eplemos med biter og mindre sukker (1 glass er 525 g). Dette er et veldig godt og rimelig syltetøy som passer perfekt i denne kaken. Anbefales. Eplecidereddik kan erstattes med 6 g hvitvinseddik/eddik 7%.
Denne langpanneformen som er brukt er perfekt størrelse for å dele opp kaken i 4×6 slik at man får 24 passelige kakestykker. Du finner den her: Wilton kakeform 23x33x5 cm.
Kakemel kan kjøpes ved å kontakte @cravings_by_linda via melding på Instagram. Har du ikke kakemel kan du fint bruke vanlig hvetemel.
Oppbevaring
Oppbevares i kjøleskap inntil 3-5 dager. Kaken kan fryses med og uten ostekrem. Holdbar inntil 3 måneder.