Hjem » Blogg: Inspirasjon, guider og oppskrifter » Oppskrift på crinkle cookies med appelsinsmak
Crinkle cookies med appelsinsmak

Oppskrift på crinkle cookies med appelsinsmak

Oppskrift på myke, delikate crinkle cookies med deilig appelsinsmak. Disse er perfekte til påskekosen for både store og små. Oppskriften er laget av Linda Hagen bak Instagramprofilen @cravings_by_linda

Oppskriften gir ca. 22-25 crinkle cookies á 25-30 g. 

Ingredienser

Crinkle Cookies

Anbefalt utstyr: digital bakevekt og avkjølingsrist

Fremgangsmåte

Crinkle Cookies

Sikt de tørre ingrediensene (ikke melis og sukker) i en bolle og sett til side. 

Ha romtemperert smør og sukker i en miksebolle med k-spade. Kjør til hvitt og kremete, skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt mikset. 

Ha i kremost og kjør til kremosten er godt blandet inn og massen er klumpfri. 

Miks inn egg, appelsin paste/emulsjon, vaniljepaste og 1 ert orange fargepaste. Bruk mindre om du vil ha lysere farge på cookiesene eller mer om du vil ha en mørkere mer orange farge.

Bland så inn det tørre, men uten å overarbeide deigen. Deigen skal være ganske klissete.

Bruk en deigskrape/slikkepott og ha deigen over på plastfolie. Pakk den godt inn og klapp den litt flat. Legg deigen i frysen i ca. 1,5 time.   

Slik gjør du

Sett klar en skål med melis. Ha bakepapir på 1-2 stekebrett. Du får plass til 20 cookies på ett brett. Fordel på 2 stekebrett om ønskelig. Forvarm ovnen til 175 grader varmluft. 

Ta ut deigen fra frysen og del den i biter á 25-30 (store cookies). Bruk gjerne vekt slik at du får cookiesene like store. Vi har lagd cookies som er ca. 28 g. 

Rull til runde kuler. Rull godt i melis og legg over på stekebrett. Vask hendene av og til – deigen blir fort klissete å rulle. 

Stek midt i ovnen i ca. 8-11 minutter. De skal ikke få farge. De må ikke stå så lenge i ovnen at de blir flate. Da har de stekt for lenge. De skal sprekke på toppen – derav navnet crinkle cookies. 

Avkjøl noe og ha forsiktig over på avkjølingsrist. Når de er varm er de litt skjøre, så flytt de forsiktig med en stekespade. La de stå til de er helt avkjølt. Deretter kan de pakkes for oppbevaring.

Oppbevares i tett kakeboks med bakepapir i kjøleskap inntil 1-2 uker. Kan fryses. Holdbar inntil 3 måneder.   

TIPS

Bruk romtemperert ingredienser

Deigen binder seg bedre sammen når man bruker romtempererte ingredienser. Brukes kalde ingredienser kan deigen skille seg, men den vil binde seg sammen igjen når det tørre tilsettes. Man må uansett bruke romtemperert smør når man skal kreme smør og sukker sammen.  

La deigen ligge i frys

Deigen må legges i frys for ellers er den for klissete å arbeide med. Den skal være klissete for da blir cookiesene skikkelig myke og gode. I tillegg vil kald deig forhindre at de sprer seg for mye utover ved steking. Disse skal være tykke og ikke flate som amerikanske cookies. 

Forming av cookies

Vask hendene av og til om deigen klistrer seg for mye i hendene. Det er også en fordel å veie hver bit slik at du får noenlunde like store cookies. Da stekes de mer jevnt. 

Steketid

Det er viktig å ikke steke disse for lenge. De skal være pittelitt understekt i midten, da er de aller best. Begynner de å få farge eller bli flate, så er de stekt for lenge. De skal ha en liten «dome» på toppen og være tykke. 

Lager du cookiesene større eller mindre vil også påvirke steketid, og det er viktig at du justerer steketid om du ikke lager de rundt 25-30 g. Vi lagde disse på 28 g og de stod akkurat 10 minutter i ovnen.  

Husk at alle ovner er forskjellig. Pass på cookiesene de siste 5 minuttene av steketiden. 

Oppbevaring

Disse kan oppbevares både i kjøleskap og frys. Vi foretrekker å oppbevare de i frys. De holder seg bedre og lengre, og de tiner raskt. 

INGREDIENSER

Lorann madagascar vanilla bean paste

Bruk en god vaniljepaste for best smak på cookiesene. Vi har brukt Lorann madagascar vanilla bean paste. 

Smakstilsetning

Du kan bruke både Lorann appelsin emulsjon eller Funcakes appelsin paste. Her spiller det egentlig ingen rolle hvilken du bruker, da det nesten ikke er en merkbar forskjell. Begge egner seg like godt, og gir like god smak. Det eneste er at man må bruke ulik mengde av de to smakstilsetningene. 

Smakstilsetning mengde: 

Funcakes appelsin paste: 30 g

Lorann appelsin emulsjon: 15 g

Fargepaste

For å få en orange farge på cookiesene kan du farge med orange fargepaste. Vi har brukt Wilton orange fargepaste. Du kan også bruke en blanding av rød og gul fargepaste for å få orange farge, men vær forsiktig med hvor mye rød farge du bruker. De kan fort bli rosa. 

Tilsett mer eller mindre orange fargepaste alt etter hvor lys/skarp orange farge du ønsker. 

Sitronsyre

Vi anbefaler å tilsette pittelitt sitronsyrepulver for å fremheve appelsinsmaken og gjøre de litt mindre søt. Vi har brukt Funcakes sitronsyre

UTYSTYR

Digital bakevekt

Du trenger en digital bakevekt for å veie ingredienser. En oppskrift blir mest nøyaktig om man veier ingrediensene, og i baking er dette ekstra viktig. Det er også en fordel med vekt for å veie cookiesene slik at de blir noenlunde like store.

Annet utstyr

En avkjølingsrist med små hull anbefales slik at cookiesene står stabilt når de avkjøles. Vi har brukt denne. Crinkle cookies er veldig myke og skjøre når de kommer ut av ovnen, og de kan lett bli ødelagt om de faller gjennom en vanlig rist. Det er ikke et must – husk bare å være ekstra forsiktig om du bruker en vanlig rist med bare riller. 

Handlekurv