Skip to main content
  Gratis frakt på ordre over 1000 kr
  Rask levering
  Åpent kjøp i 30 dager
Slikkepott logo

Nettbutikken for bakeglede

1,000.00 kr igjen til gratis frakt!
Hjemmelaget ballerinakjeks oppskrift

Oppskrift på ballerinakjeks

Er du glad i Ballerinakjeks? Da må du prøve å lage dem selv – det er faktisk enklere enn du tror, og gøy for barna å være med på! Vi har gitt de klassiske Ballerinakjeksene en ny vri og formet dem som julestjerner – perfekt til årets julebakst. Disse hjemmelagde kjeksene er både lekre og fylt med herlig nougat som smelter i munnen. En perfekt aktivitet for å samle familien, og kjeksene blir garantert populære både på kakebordet og som spiselige julegaver!

Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.

Hjemmelaget ballerinakjeks oppskrift

Oppskrift på ballerinakjeks

Er du glad i Ballerinakjeks? Da må du prøve å lage dem selv – det er faktisk enklere enn du tror, og gøy for barna å være med på! Vi har gitt de klassiske Ballerinakjeksene en ny vri og formet dem som julestjerner – perfekt til årets julebakst. Disse hjemmelagde kjeksene er både lekre og fylt med herlig nougat som smelter i munnen. En perfekt aktivitet for å samle familien, og kjeksene blir garantert populære både på kakebordet og som spiselige julegaver!

Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instragramprofilen Cravings_By_Linda.

Oppskriften gir ca. 60 ballerinakjeks

Ingredienser

Vaniljekjeks

  • 85 g sukker
  • 100 g romtemperert ekte meierismør 
  • 1 romtemperert egg, str. L (ca. 66 g med skall)
  • 6 g LorAnn vaniljepaste
  • 200 g hvetemel
  • 7 g bakepulver
  • 1 klype salt, ca. 0,6 g

Sjokoladekjeks

  • 85 g sukker
  • 100 g romtemperert ekte meierismør
  • 1 romtemperert egg, str. L (ca. 66 g med skall)
  • 4 g LorAnn vaniljepaste
  • 1 g kanel 
  • 200 g hvetemel
  • 7 g bakepulver
  • 40 g sjokoladepulver (enten oboy eller nesquick)
  • 18 g Cacao Barry kakaopulver
  • 1 g salt
  • 1-2 ss h-melk

Nougat fyll

Du trenger

    Fremgangsmåte

    Nougat fyll

    Ha sjokoladen i passende beholder for stavmikser. Sett til side. 

    Ha alle ingrediensene utenom sjokolade i en kjele og varm opp på litt over middels varme til rett under kokepunktet (styrke 6-7 av 9) under omrøring. Pass på at alt er smeltet og blandet sammen.

    Hell den varme fløteblandingen over sjokoladen. Legg noe oppå beholderen og la stå i 3 minutter. 

    Oppskrift ballerinakjeks steg 1

    Kjør jevn med stavmikser. Ha over i en passende beholder/boks og dekke med plast. Sett i kjøleskap til fyllet er fast nok til å sprøytes på kjeksene, ca. 3-4 timer.

    Oppskrift ballerinakjeks steg 2

    Vaniljekjeks – Topp

    Kjør smør og sukker i en miksebolle med k-spade i ca. 3 minutter til mykt og litt kremete. Skrap ned fra kantene underveis om behov. Tilsett egg og vaniljepaste, og miks godt. 

    Oppskrift ballerinakjeks steg 3

    Ha i resten av ingrediensene og miks på lav/middels hastighet til alt er godt blandet sammen. Ikke miks mer enn nødvendig.

    Form deigbiten lett med hendene og pakk inn i plast. La ligge i kjøleskap i 2-4 timer. Deigen kan ligge et døgn i kjøleskap før bruk.

    Oppskrift ballerinakjeks steg 4

    Sjokoladekjeks – Bunn

    Kjør smør og sukker i en miksebolle med k-spade i ca. 3 minutter til mykt og litt kremete. Skrap ned fra kantene underveis om behov. Tilsett egg og vaniljepaste, og miks godt. 

    Oppskrift ballerinakjeks steg 5

    Ha i resten av ingrediensene og miks på lav/middels hastighet til alt er godt blandet sammen. Ikke miks mer enn nødvendig.

    Form deigbiten lett med hendene og pakk inn i plast. La ligge i kjøleskap i 2-4 timer. Deigen kan ligge et døgn i kjøleskap før bruk. 

    Oppskrift ballerinakjeks steg 6

    Utbaking

    Ta ut deigbitene og la de ligge i romtemperatur i ca. 15 minutter. Har deigen lagt mer enn 4 timer i kjøleskap kan den trenge litt ekstra tid for å tempereres før du begynner å kjevle ut. 

    Forvarm ovnen til 190 grader over/undervarme. Klargjør 2 stekebrett med bakepapir eller silikonmatte. 

    Kjevle først vaniljedeigen ut til en leiv, ca. 5 mm tykk. Den kan smuldre litt i begynnelsen når den er kald, men den blir fort bedre å arbeide med. 

    Bruk nok mel til at deigen ikke henger fast i benken og kjevlen. Det beste er å drysse litt og litt mel under/oppå deigen mens du kjevler den ut. 

    Oppskrift ballerinakjeks steg 7

    Stikk ut kjeks med en stjerne utstikker. Legg de forsiktig over på stekebrettet. Du får 30 kjeks på ett brett. 

    Stikk deretter ut hull i midten med en liten rund utstikker (dette skal kun gjøres med vaniljedeigen – dette er topp kjeksen). Det er enklest og best å gjøre dette når de ligger på stekebrettet for da mister de ikke formen så lett. 

    Oppskrift ballerinakjeks steg 8

    Kjevle ut deigrestene for å få flest mulig kjeks. Du skal få ca. 60 vaniljekjeks og 60 sjokolade kjeks. 

    Stek kjeksene på rillen under midten i ovnen i ca. 6-8 minutter til de er så vidt gylne i kantene. Avkjøl kjeksene et par minutter og flytt de over på en avkjølingsrist.  

    Oppskrift ballerinakjeks steg 9

    Gjør det samme med sjokoladedeigen, men ikke lag hull i midten. Dette er bunn kjeksen. 

    Oppskrift ballerinakjeks steg 10

    Montering

    Ha nougat fyllet over i en sprøytepose med valgfri sprøytetipp. Vi har brukt tipp #21. 

    Oppskrift ballerinakjeks steg 11

    Ha på nougatfyll i en ring i midten av sjokoladekjeksene og legg forsiktig på en vaniljekjeks. Sett kjeksene i kjøleskap til fyllet har stivnet helt deretter kan de pakkes for oppbevaring. 

    Oppskrift ballerinakjeks steg 12

    La gjerne kjeksene ligge i romtemperatur en stund før servering slik at fyllet mykner litt. 

    TIPS

    Nougat fyll

    Hvor lenge fyllet må stå i kjøleskapet kommer an på hvor stor/liten boks du bruker. Dersom det har blitt for hardt slik at det ikke kan sprøytes ut kan du enten la det stå i romtemperatur til det mykner eller ha det over i en romslig bakebolle og varme det i korte intervaller i mikro. Varm i 5-10 sekunder og rør med en slikkepott. Gjenta til det er mykt nok til å sprøytes ut. 

    Nougat fyllet holder inntil 5-7 dager i kjøleskap, men husk at da må ballerinakjeksene oppbevares i frys etter montering. Du vil ha nougat fyll til overs og dette kan fryses. Holdbar inntil 3 måneder. Bruk fyllet i kaker/cupcakes eller for eksempel makroner eller andre typer kjeks. 

    Vanilje og sjokolade kjeks

    La deigen hvile i kjøleskap – dette gjør den mindre klissete og enklere å kjevle ut, da melet får tid til å trekke til seg fuktigheten i deigen. Er deigen veldig kald når du kjevler den ut vil den smuldre litt. Når den blir temperert er den god å jobbe med, men du må bruke mel oppå og under deigen mens du kjevler ut slik at den ikke henger fast. Dryss lett med mel under/oppå deigen etter hvert som du kjevler ut slik at du ikke bruker mer mel enn nødvendig. 

    Oppbevaring

    Oppbevares i tett boks i kjøleskap med bakepapir mellom lagene. Holdbar inntil 5-7 dager. Vi foretrekker å oppbevare kjeksene i frys, da holder de seg best og lengst. Holdbar inntil 3 måneder. 

    Dersom ønskelig kan man også oppbevare kjeksene uten nougat fyll i en tett kakeboks i romtemperatur/kald bod inntil 4-6 uker (de kan holde lengre, så smak på de). Frys nougat fyllet og ta opp fyllet til tining når du ønsker å montere kjeksene. 

    Ingredienser

    Ekte meierismør

    Bruk ekte meierismør (ikke margarin) i denne oppskriften. Margarin er lagd av olje og vil påvirke konsistens og smak på kjeksene, og smak på nougat fyllet. 

    LorAnn vaniljepaste

    Bruk en god vaniljepaste for best smak. Vår aller beste vaniljepaste finner du her, den er overlegen alle andre og er utrolig god på smak. Anbefales. 

    Kanel

    Ballerinakjeksene blir ekstra god med litt kanel i sjokoladekjeksen. Sammen med vaniljekjeks og nougatfyll blir dette skikkelig godt. Anbefales. 

    Sjokoladepulver 

    Bruk enten oboy eller nesquick i sjokoladekjeksen. Dette gir både sødme og en litt mild sjokoladesmak. 

    Cacao Barry kakaopulver

    For å få nok sjokoladesmak må man bruke litt kakaopulver også. Vi har brukt Cacao Barry kakaopulver.

    Funcakes hasselnøtt paste

    Brukes i nougat fyllet og gir en utrolig god sjokolade nougat smak. Dette produktet er 100% hasselnøtt – anbefales! Kjøp den her.

    Callebaut lys sjokolade

    Vi har brukt Callebaut lys sjokolade som er laget med høyere kakaoinnhold og naturlige ingredienser, noe som gir en fyldigere, jevnere smak og silkemyk konsistens. Ved å bruke Callebaut i nougatfyllet får du en sjokolade som smelter perfekt, og som gir en rikere og mer luksuriøs smak.

    Utstyr

    1 sprøytepose og standard open star tipp #21

    Du trenger en sprøytepose og en liten tipp til nougat fyllet. 

    1 stjerne utstikker og 1 liten rund utstikker

    For å lage søte Ballerina julestjerner trenger du denne utstikkeren og en liten rund utstikker for å lage hull i vaniljekjeksen. Det er viktig at den runde utstikkeren ikke er for stor – vi har brukt den som er 2mm som du finner her.

    Kjevle

    Deigen må kjevles ut, så en kjevle er nyttig. Trenger du ny kjevle? Se vårt utvalg her.

    Avkjølingsrist

    For at kjeksene ikke skal falle gjennom risten anbefaler vi en avkjølingsrist som her små hull (ikke bare vannrette riller). Vi har brukt denne.

    Digital kjøkkenvekt

    Alle ingredienser er oppgitt i gram og du trenger derfor en god digital kjøkkenvekt. Se vårt utvalg her.

    Kjøkkenmaskin med k-spade

    Deigen må lages i en kjøkkenmaskin med k-spade (eller det utstyret man bruker for å røre sammen kakerører om du bruker en maskin som ikke har k-spade). 

    Stavmikser

    Nougat fyllet må kjøres jevn med en stavmikser. Det kan røres sammen med en liten visp, men for en jevn, blank ganache er stavmikser å anbefale. 

    hjemmelaget ballerinakjeks til jul
      0
      Handlekurv
      Handlekurven din er tomFortsett å handle