
Donuts oppskrift – trinn for trinn med pyntetips!
På utkikk etter donuts oppskrift? Se her!
Donuts er noe av det beste vi vet – myke, søte, frityrstekte fristelser med uendelige muligheter for dekor og topping. Donuts slik vi kjenner dem i dag, stammer fra USA, men selve idéen med frityrstekt gjærdeig har røtter tilbake til Nederland og 1800-tallet. Den klassiske runde formen med hull i midten ble først populær blant amerikanske sjømenn – og heldigvis for oss, har den blitt en internasjonal bakefavoritt!
Donuts er perfekte både til helgekos, barnebursdag eller når du vil gi bort noe søtt og hjemmelaget. Her viser vi deg hvordan du lager dem fra bunnen av – og ikke minst, hvordan du pynter dem til fest!

Donuts oppskrift – trinn for trinn med pyntetips!
På utkikk etter donuts oppskrift? Se her!
Donuts er noe av det beste vi vet – myke, søte, frityrstekte fristelser med uendelige muligheter for dekor og topping. Donuts slik vi kjenner dem i dag, stammer fra USA, men selve idéen med frityrstekt gjærdeig har røtter tilbake til Nederland og 1800-tallet. Den klassiske runde formen med hull i midten ble først populær blant amerikanske sjømenn – og heldigvis for oss, har den blitt en internasjonal bakefavoritt!
Donuts er perfekte både til helgekos, barnebursdag eller når du vil gi bort noe søtt og hjemmelaget. Her viser vi deg hvordan du lager dem fra bunnen av – og ikke minst, hvordan du pynter dem til fest!
Oppskriften gir ca. 24 store donuts
Ingredienser
Oppskrift – Deig til ca. 24 store donuts:
- 560 g hvetemel
- 80 g sukker
- 1 ts salt
- 0,5 ts malt muskat
- 2 egg
- 240 g melk
- 80 g smeltet smør
- 1 pk tørrgjær (13 g)
- Nøytral olje til steking
Du trenger
- Kjøkkenmaskin, Ankarsrum med eltekrok
- Litermål eller bolle
- Stor smultringutstikker i metall
- Bakepapir
- Kjevle
- Gryte (jerngryte anbefales)
- Termometer for frityrsteking
- Kjøkkenpapir og bakerist
- Sprøyteposer og ChocoWriter fra Funcakes
- Dekor: Decomelts, strøssel, sjokoladeflak og glasur
Fremgangsmåte
Deig til donuts
Start med å ha mel, sukker, salt og muskat i bakebollen. I et litermål visper du sammen lunken melk, smeltet smør, egg og tørrgjær. Hell væsken over i melet og elt deigen i 10–15 minutter, til den er glatt og smidig. Den skal fortsatt være litt klissete, men løsne fra kanten av bollen.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i ca. 1 time, til den har doblet seg i størrelse. Strø litt mel på benken og tøm deigen forsiktig ut. Unngå å kna – vi vil behandle deigen minst mulig nå. Kjevle den rett ut til ca. 1–2 cm tykkelse. Bruk en smultringutstikker og trykk ut donuts. Legg hver donut på små biter bakepapir – da blir de enklere å håndtere uten å miste formen. Varm opp rikelig med nøytral olje i en tykkbunnet gryte til 160 °C.

Hold temperaturen stabil på 160 °C med termometer. Legg donutsene forsiktig ned i oljen. Ikke snu dem for tidlig – la dem steke i ca. 2 minutter før du snur dem med to gafler. Da får du den klassiske, lyse ringen i midten. Stek i 2 minutter på andre siden og legg på rist med kjøkkenpapir for å renne av og avkjøles.

Pynting av donuts
Variant 1:
Lag en enkel glasur ved å smelte 100 g sjokolade med 50 g fløte. Dypp den avkjølte donuten og pynt med f.eks. rosa ChocoWriter fra Funcakes, jordbærflak fra PME og Happy Toppings Hagelslag. Lek deg med farger og striper for en ekstra festlig look!

Variant 2:
Smelt DecoMelts med yoghurtsmak, farg den med rosa sjokoladefarge og dypp donutsen. Pynt med hvit ChocoWriter og “Choco Strands” sjokoladestrø fra Happy Sprinkles for en søt og kontrastfull dekor.

Variant 3:
Smelt 100 g hvit sjokolade med 35 g fløte og rør sammen til en blank glasur. Dypp donutsene og dekorer med rosa og blå ChocoWriter samt det nydelige strøsselet “Milkshake Magic” fra Happy Toppings – en fargerik favoritt!

Voila! Nå har du tre ulike, enkle og uimotståelige donuts klare til servering. De ser profesjonelle ut – og smaker helt fantastisk!

Legg donuts i vår praktiske donuteske (26×26 cm) – perfekt til 9 donuts. En søt og gjennomtenkt gave til noen du er glad i, eller perfekt på kakebordet!

En klassisk variant – Glazed Donut!
Lag en glasur med melis og litt melk – rør til en tynn og flytende konsistens. Dypp donutsen godt, la dem renne av seg på rist, og du får den klassiske, søte og blanke overflaten. Enkelt og supergodt!

Hjerteformede donuts
Vil du lage donuts som virkelig skiller seg ut? Bruk våre donututstikkere med hjerteform fra Ibili! Stek som vanlig, og pynt med sjokoladeglasur, Decomelts, nonpareils i pastell fra Funcakes, jordbærflak fra PME og fargerike pastel strands fra Happy Sprinkles.

Funfetti donuts
Vil du overraske med noe helt nytt? Tilsett Bakestabilt strøssel fra Happy Sprinkles i deigen! Bland inn strøsselet etter elting – altså ikke før elteprosessen starter, da løser det seg opp. Resultatet blir overraskende gøyale donuts med fargerike prikker inni!

Fremgangsmåten for tilbereding er den samme som beskrevet over. Om du vil kan du ta vare på hullene! De blir til små, søte “donut holes” – perfekt som småsnacks. Stek dem på samme måte og prøv å ikke spise opp alle mens du står ved gryta… vi snakker av erfaring.

Vi brukte smeltet DecoMelts med yoghurtsmak, laget striper med hvit ChocoWriter og toppet med pastell nonpareils og Sugar Dots Mix fra Funcakes. Når du biter i disse får du en eksplosjon av farge og og en saftig tekstur – ekte donut-magi!

Donuts er rett og slett ren bakeglede. Enten du går for klassisk glasur, sjokolade eller gøyale varianter med strøssel og pynt – så er dette prosjektet både morsomt og uimotståelig. Lag gjerne en stor porsjon og inviter noen du er glad i. Eller fyll opp en gaveeske og gled en kollega, nabo eller bursdagsbarn. Donutene er også kjempefine å fryse om du har mange til overs.
Tagg oss gjerne i bildene dine på Instagram – vi elsker å se hva dere lager! 🍩💕